Què tenen en comú les tecnològiques en què tothom hi vol treballar? | EDE
movi-image-forbes-comun-tecnologicas-trabajar-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Què tenen en comú les tecnològiques en què tothom hi vol treballar?

Fri Oct 30 13:06:55 CET 2020

La seva aposta per la igualtat, la diversitat, la inclusió i la conciliació són algunes qualitats que comparteixen les empreses tecnològiques que capten el millor talent

La majoria de les persones volen treballar per a companyies que estiguin a l'avantguarda en el seu sector i en constant creixement. És el cas de les empreses tecnològiques, que s'han convertit en una gran indústria a escala mundial. A més, aquest segment compta amb un entorn cada vegada més competitiu.

Google, Slack, Microsoft, Apple, Dropbox, Square, Amazon, Adobe, Facebook, Messenger, WhatsApp, Instagram, Walt Disney, Salesforce, SpaceX, Airbnb o Alibaba. Aquestes són algunes de les empreses tecnològiques més admirades pels treballadors. Però, per què? Per la seva estratègia basada en prioritzar les necessitats del treballador, és a dir, employee centric, que garanteix factors com ara la desconnexió digital i la conciliació.

A Espanya, HP és considerada la millor empresa tecnològica en la qual treballar, segons el ranking de les millors companyies on treballar que elabora Forbes juntament amb Sigma Dos..

Des de fa dos anys, aquest ranking reflecteix les opinions dels treballadors de cada organització per determinar quines empreses tenen més contents els seus empleats. I els d'HP han d’estar-ho i molt, perquè en la primera edició de l'enquesta, la multinacional va assolir el primer lloc i, en la segona, es va posicionar la tercera.

En aquest sentit, els seus treballadors subratllen la fortalesa de la cultura corporativa i un entorn molt potent que afavoreix la conciliació.

A més d'HP, altres empreses que destaquen en el sector tecnològic a Espanya són:

  • T-Systems Iberia. La filial regional de serveis tecnològics de Deutsche Telekom compta amb uns 2.600 treballadors distribuïts en més de 40 punts repartits per tot el territori espanyol. Amb seu a Barcelona, l'empresa ofereix a les multinacionals i al sector públic serveis relacionats amb les noves tecnologies, les telecomunicacions i les àrees de creixement digital en sectors com la salut o l'automoció.
  • Ibermática. Aquesta multinacional espanyola té la seva seu a Sant Sebastià i presència en més de 10 països a Europa i Amèrica. Els seus més de 3.300 treballadors, la meitat dels quals posseeixen titulació universitària, ofereixen serveis tecnològics lligats a cinc grans àrees: consultoria tecnològica, equipaments i infraestructures de la informació, integració de sistemes d'informació, outsourcing i implantació de solucions integrades de gestió empresarial.
  • Fujitsu Technology Solutions. La divisió espanyola del gegant tecnològic japonès Fujitsu genera actualment més de 2.800 llocs de treball directes a Espanya, repartits per tot el país. Les seves oficines centrals es troben a Pozuelo de Alarcón, Madrid. A més, compta amb nou oficines comercials i tres centres d'excel·lència (especialitzats en sanitat, banca i justícia), tres service desks i un centre de dades, un Centre Europeu de Big Data i Analytics, dos nodes cloud i dos serveis de gestió remota. A més de quatre centres de desenvolupament de software i una filial de Fujitsu Labs que es va inaugurar el 2015. Fujitsu Ten, una altra empresa del Grup Fujitsu, té una fàbrica de caixers i automoció a la ciutat de Màlaga.
  • Thyssenkrupp Elevators. La filial espanyola del gegant alemany Thyssenkrupp Elevators té el seu quarter general a la Comunitat de Madrid i disposa d'una xarxa de més de 70 delegacions repartides per tota la geografia espanyola i un equip humà format per més de 2.700 professionals. Thyssenkrupp Elevadors no només s'ocupa dels ascensors, sinó de qualsevol mecanisme de transport vertical (escales mecàniques, cintes transportadores, etc.) des de la instal·lació fins a la revisió, passant pel manteniment i la modernització.

Aquestes són les qualitats que tenen en comú les empreses tecnològiques en què tothom vol treballar:

  • Aposten per la igualtat, la diversitat i la inclusió. Aquestes tres característiques es posicionen com a grans valors de marca per a les empreses. No només ajuden a captar i retenir el talent, sinó que a més s'ha demostrat que l'aposta per la diversitat de gènere i ètnica augmenta la rendibilitat de les organitzacions. Les companyies amb més diversitat de gènere tenen un 25 % més de possibilitats d'obtenir una rendibilitat superior, un 36 % en el cas de la diversitat ètnica, segons conclou l'informe Diversity wins de la consultora McKinsey.
  • Els caps no són caps, són líders. Hi ha diferències notables entre ser un cap o un líder. Imposar l'autoritat, donar ordres o parlar en singular són termes relacionats amb els primers. Per contra, un líder «fa» equip i no només parla, també actua, per exemple, sent puntual, respectuós amb tothom, organitzat i comprensiu.
  • Saben adequar el seu dia a dia a les exigències del mercat. Les necessitats de la societat o la competència amb altres empreses fan que les companyies tinguin la ment oberta, siguin ràpides i sàpiguen adaptar-se als canvis.
  • El teletreball és un dels seus pilars. En els últims mesos és una de les paraules més utilitzades tant pels empresaris com pels treballadors. Les companyies tecnològiques ja aplicaven aquesta modalitat de treball abans de l'inici de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2.
  • Faciliten la conciliació familiar. És important que les companyies mateixes permetin als seus empleats compaginar la feina amb la cura de fills i familiars, i això a la llarga afavoreix totes les parts. Entre els beneficis per a les empreses cal destacar que millora el clima laboral i la imatge de l'organització com a Employer Brand, optimitza la gestió i planificació del temps i potencia la retenció del talent qualificat.
  • Aposten per l’R+D+I. La ciència i la tecnologia són fonamentals per al desenvolupament econòmic dels països. Aquest tipus de companyies disposen d'un departament d'R+D+I (recerca, desenvolupament i innovació) propi o tenen un estret contacte amb un centre tecnològic, d'investigació o una universitat.
 

Et pot interessar: Escolta el podcast de Banc Sabadell sobre R+D, una nova oportunitat de negoci?

 

 

Koldo Echebarria, director general d'Esade, assegura al podcast de Banc Sabadell que no confiaria en una empresa/projecte o empresari/emprenedor que no cregués en l’R+D, tot i que subratlla que això és «més o menys important» depenent dels sectors.

Segons ell, «estem en temps d'una enorme disrupció», per això, considera que invertir en les bases de poder gestionar-la passa per la recerca i el desenvolupament, i per la innovació, que va més enllà d'aquests dos conceptes. Hi ha molta evidència empírica que demostra que les empreses que més inverteixen en innovació i recerca són les que sobreviuen millor a les crisis i tenen més possibilitats de créixer, prosperar i aprofitar circumstàncies com aquestes.

  • La seva competitivitat es basa en el fet que apliquen el seu coneixement a una innovació tecnològica.
  • La seva cultura és digital. És a dir, aquestes companyies són innovadores –aposten per la millora contínua i incorporen tecnologia d'avantguarda–, transparents –es basen en l'horitzontalitat, l'obertura i les noves formes de comunicació interna i externa més interactives, socials i digitals–, es caracteritzen per ser flexibles i àgils –s'adapten als entorns canviants i diferents amb rapidesa– i estan connectades amb els clients i consumidors a través dels canals digitals.
 
Fotografia de Brian McGowan a Unsplash
-Temes relacionats-
up