Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Qui paga la taxació d'un habitatge per a una hipoteca?

25/04/2022

A l'hora de sol·licitar una hipoteca, és obligatori realitzar una taxació immobiliària per determinar el finançament que concedeix el banc per comprar l'habitatge

Una taxació immobiliària és una valoració que duu a terme un tècnic taxador certificat i que serveix per establir el valor d'un immoble, tenint en compte els paràmetres del mercat i la situació de l'oferta i de la demanda en aquest moment. A l'hora de sol·licitar una hipoteca, cal tenir present que és obligatori realitzar un informe de taxació. Però, en què consisteix la taxació d'un habitatge?, quant costa? i qui l'ha de pagar?

Per a què serveix una taxació immobiliària?

La taxació del valor d'un habitatge per sol·licitar una hipoteca cal que la realitzi una societat de taxació homologada subjecta a l'Ordre ECO/805/2003 i està regulada pel Banc d’Espanya. A més, tal com indica l'Associació Espanyola d'Anàlisi de Valor (AEV), «aquest tipus de valoració també està regulada a través d'una normativa pública que determina nombrosos paràmetres tècnics de compliment obligat, i que assegura la transparència i l'accessibilitat pels clients dels criteris i hipòtesis seguits en la taxació».

Tal com assenyala Luis Miguel Álvarez, especialista en hipoteques de Banc Sabadell de Coslada, «el valor de taxació és el valor que marca una empresa taxadora oficial i que no ha de coincidir amb el valor de compravenda». Aquest últim és el valor a què el comprador adquireix l’habitatge, el que li costa, explica Álvarez.

La valoració d'un habitatge és important en demanar un préstec hipotecari, ja que el banc concedeix hipoteques per, com a màxim, el 80 % del valor de compra o de taxació, afegeix aquest expert. Per tant, el comprador ha de tenir estalviat el 20 % restant.

L’informe de taxació hipotecària d'un habitatge té una validesa de sis mesos des de la data d'emissió. En cas de no haver adquirit l'immoble passats aquests sis mesos, caldrà tornar a sol·licitar una taxació.

Quant costa una taxació?

Segons la Llei Hipotecària de 2019, el sol·licitant del préstec hipotecari assumeix el pagament del cost de la taxació, encara que té llibertat per escollir la societat de taxació homologada que la dugui a terme. El preu d’una taxació oscil·la entre els 300 i els 600 euros.

A aquesta quantitat cal afegir-hi la resta de despeses d’una hipoteca, així com els costos associats a la compra de l'habitatge. Pel que fa als primers, el titular ha de fer front també a la comissió d'obertura, encara que a entitats com ara Banc Sabadell aquesta comissió no s'aplica actualment en contractar una hipoteca. Per part seva, és el banc qui abona les despeses de notaria i de gestoria i l'impost sobre actes jurídics documentats (AJD) corresponent a l'escriptura de la hipoteca.

El preu d'una taxació oscil·la entre els 300 i els 600 euros i l'ha de pagar el titular de la hipoteca

Pel que fa a les despeses derivades de la compra d'un habitatge, el futur propietari ha de fer front als impostos corresponents, així com al notari, al Registre de la Propietat i, si escau, a les despeses de la gestoria.

En conjunt, totes aquestes despeses suposen entre un 10 % i un 15 % addicional al preu de l'habitatge, per la qual cosa el futur propietari ha de tenir aquests diners estalviats per poder realitzar la compravenda.

Pot interessar-te: Descobreix amb aquest simulador la quota i el tipus d'hipoteca recomanats segons les teves necessitats

Quins elements influeixen en un informe de taxació?

Hi ha diferents factors que donen valor a un habitatge i serveixen per fixar la taxació. Entre ells, cal destacar:

  • Ubicació: és un dels elements clau ja que, segons la demanda immobiliària que hi ha en una determinada localització, els habitatges seran més barats o més cars. L'oferta de serveis i d’infraestructures també juga un paper fonamental.
  • Característiques de l'immoble: la seva superfície, l'antiguitat que té, l'estat de conservació o la qualitat dels materials amb què ha estat construït. També cal assenyalar la importància d'altres factors, com ara el nombre d'habitacions, l'alçada en què estigui localitzat l'habitatge, la seva orientació o el contingut de l'habitatge (armaris, aparells de calefacció, sistemes de ventilació, etc.).
  • Zones comunes: jardins, piscines, instal·lacions esportives, porteria o parcs infantils. També és important conèixer si l’habitatge compta amb ascensor.

A més d'aquests elements, el taxador també es basarà per fixar el valor de l'habitatge en les dades que hi ha sobre ell al Registre de la Propietat i a altres organismes oficials. D'aquesta manera, serà possible conèixer si l'immoble suporta alguna càrrega, si està afectat per algun tipus d'expropiació i de plans urbanístics, si es tracta d'un habitatge de protecció oficial (HPO) o si l'edifici disposa de la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) en regla. Fins i tot és possible obtenir informació sobre el propietari, cosa que servirà per aportar tranquil·litat al comprador sobre l'èxit de l'operació d'adquisició.

En qualsevol cas, a l’hora de comprar un habitatge i de sol·licitar una hipoteca, resulta fonamental comptar amb l'assessorament d'un professional com el del gestor de l'entitat bancària, que guiarà el futur propietari i resoldrà tots els dubtes que puguin sorgir al llarg del procés.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís? Deixa’t assessorar per un especialista.

 

Calcula la teva hipoteca
Descobreix la quota, les despeses i quant et financem.
CALCULAR
-Temes relacionats-
up