Quin és l'impacte de les vacunes contra la COVID-19 en els mercats financers? | EDE
movi-image-impacto-vacunas-covid-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Quin és l'impacte de les vacunes contra la COVID-19 en els mercats financers?

Thu Apr 22 16:13:16 CEST 2021

Els països i els sectors més afectats per la pandèmia han estat, també, els més beneficiats amb els anuncis de les arribades de les vacunes contra el coronavirus. Espanya és l'economia avançada que més ha millorat la seva tendència amb l'arribada dels vials

Els mercats financers no han estat aliens als shocks i a l'abundància de notícies que estan sorgint amb la COVID-19. Després dels primers estralls del coronavirus a la Unió Europea (UE), l'espanyola se situava, al costat de la italiana, com una de les economies europees més colpejades per la pandèmia. No obstant això, el 6 de novembre la tendència espanyola s'invertia i era la que encaixava una millora més pronunciada, coincidint amb l'anunci de la primera vacuna, produïda per Pfizer / BioNTech.

Els mercats financers han fluctuat en funció de les expectatives i de les notícies relacionades amb les vacunes, l'única via per contenir el virus, aconseguir la 'immunitat de grup' i tornar a la 'normalitat'. Cada anunci negatiu, com la interrupció d'assajos clínics pels laboratoris, o positiu, com la comercialització dels antídots produïts en temps rècord, ha tingut el seu ressò en les economies desenvolupades. 

La crisi del coronavirus va donar lloc a una venda massiva d'actius de risc globals de manera sincronitzada que es va traduir en una recuperació desigual en països i en sectors. Bona part de les inversions al voltant dels sectors més afectats, com el de les aerolínies o el del turisme, es van redirigir, llavors, a serveis com la tecnologia o les farmacèutiques, reforçats per la pandèmia. 

No obstant això, el desenvolupament dels primers fàrmacs contra el virus està revertint aquesta estratègia d'inversió propiciada pel 'comerç de la COVID-19', segons l'estudi Rotación hacia la normalidad: el impacto de las noticias relacionadas con la vacuna en los mercados financieros globales, elaborat pel Banc Central Europeu (BCE).

Els països amb mercats de valors més endarrerits en la recuperació són els que més s'han beneficiat de l'èxit en la producció de diverses vacunes

La conclusió de la institució amb seu a Frankfurt és que els països amb mercats de valors més endarrerits en la recuperació, per haver estat els més sacsejats per la pandèmia, són també els que més s'han beneficiat de l'èxit en la producció de diverses vacunes. La UE, que ha coordinat des de Brussel·les les negociacions amb els laboratoris, compta en aquests moments amb els vials produïts per Pfizer / BioNTech, Moderna i AstraZeneca, i té compromeses més de 2.000 milions de vacunes.

Impacte desigual per sectors

El BCE sosté que els sectors del mercat de valors més afectats per la pandèmia han vist una alça després de les bones notícies de les vacunes a curt i mitjà termini. Per exemple, en termes qualitatius, les perspectives de vacunació van donar un impuls del 5 % a les accions de les aerolínies de la zona euro, una tendència alcista de la qual també van gaudir altres sectors com l'energètic. 

No obstant això, aquest patró no ha tingut el mateix reflex en els àmbits que van viure el seu particular momentum en el marc de la crisi sanitària i econòmica, l'impacte del qual ha estat «enormement insignificant». «El fet que els preus de les accions d'aquests sectors no hagin disminuït també suggereix que les notícies optimistes relacionades amb les vacunes han tingut un efecte positiu en l'agregat», resumeix el document. 

Esperança continguda 

En poques paraules, l'organisme que dirigeix Christine Lagarde sosté que l'Eurozona sembla haver-se beneficiat de «forma desproporcionada» de les bones notícies de les vacunes, un impacte més gran que en la mateixa economia nord-americana. Així, l'arribada, l'eficàcia i la distribució de les injeccions contra el coronavirus ha impulsat els actius de risc i ha contribuït a relaxar les condicions financeres a nivell global. No obstant això, Frankfurt adverteix que la demora en l'arribada de les dosis, l'alentiment en les campanyes de vacunació o els problemes en els imprevistos en la cadena de producció poden tenir unes implicacions econòmiques «significatives» en l'economia europea i revertir aquestes tendències. 

Els imprevistos en el procés de vacunació poden tenir unes implicacions econòmiques significatives i revertir aquestes tendències

Amb això, creixen els temors a una segona recessió de la zona euro. El producte interior brut (PIB) de la zona euro va caure un 0,7 % en el quart trimestre del 2020, segons les últimes dades de l'Oficina Europea d'Estadística (Eurostat). L'aparició de noves variants de la COVID-19, els recents problemes en els lliuraments per part de les farmacèutiques o el repunt continu de casos de coronavirus en bona part del bloc comunitari fan que l'entusiasme sigui contingut i regni la cautela al voltant de la recuperació, que ja s'ha demostrat que no serà en forma de «V», com es va anticipar durant els primers mesos de la pandèmia.

Pot interessar-te: 2021, l'any de la recuperació?

«L'inici de la campanya de vacunació al llarg de la zona euro és l'esperat primer raig de llum al final del túnel. Al mateix temps, les mutacions i les estrictes mesures de confinament suposen un important risc a la baixa per a la nostra activitat econòmica», ha reconegut recentment Lagarde davant el Parlament Europeu. La presidenta del BCE va seguir apostant la recuperació a una política fiscal expansiva i als fons de recuperació europeus, també coneguts com Next Generation EU, que suposen per a Espanya 140.000 milions d'euros, dels quals, 72.700 milions d'euros arribaran en forma de transferències (ajudes directes). Els estats membre han de presentar els seus plans nacionals de reformes a la Comissió Europea abans del 30 d'abril. Brussel·les els estudiarà i donarà el seu vistiplau si compleixen amb l'objectiu de liderar el camí cap a la sortida de la crisi i establir les bases per a una Europa més moderna, digital i sostenible.

El Govern espanyol preveu enviar-lo a Brussel·les al llarg del mes de març i s'espera la seva aprovació per part de l'executiu comunitari al juny. «És un dels més avançats [de la UE] i està tenint una resposta molt positiva per part de la Comissió», va assegurar recentment Nadia Calviño, vicepresidenta tercera del Govern i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu 

 

Fotografía de Daniel Schludi en Unplash
-Temes relacionats-
up