Qué plan de pensiones me conviene según mi perfil
Envia'ns suggerències
Jubilació
4 min del teu temps

Quin pla de pensions és més adequat per al meu perfil?

28/06/2022

Els plans de pensions de cicle de vida adapten la inversió al moment vital de l'estalviador

Contractar un pla de pensions té un objectiu clar: gaudir d'una jubilació tranquil·la i sense ensurts, complementant la pensió pública. Els experts coincideixen en el fet que cal començar a estalviar per a la jubilació com més aviat millor. Però què cal tenir en compte en contractar un pla de pensions? Quin triar segons el meu perfil?

Esther Pichardo, directora d'Estalvi i Pensions de BanSabadell Vida i Pensions, explica que, a l'hora d’obrir un pla de pensions, «sempre s'ha d'invertir d'acord amb el perfil de risc i a l'horitzó temporal que hi ha per a aquesta inversió, és a dir, en funció del temps que queda per a la retirada de la vida laboral».

Pot interessar-te: Ja tens un pla de pensions? Traspassa el teu pla de pensions i aconsegueix un 6 % d'incentiu econòmic

Quin pla de pensions puc triar?

Els plans de pensions són productes financers a llarg termini als quals es van fent aportacions periòdiques que després s'inverteixen al mercat. En funció de la política d'inversió del fons de pensions, els gestors d'aquest adeqüen les inversions en renda fixa o en renda variable. Per tant, tal com aconsella Pichardo, «cal triar el pla que s'adeqüi més a les preferències d'inversió de cada persona i, a més, és aconsellable deixar-se assessorar per experts per triar de la millor manera».

En aquest sentit, la directora d'Estalvi i Pensions de BanSabadell Vida i Pensions destaca que «els plans de pensions tenen una àmplia gamma quant a inversions: des dels més agressius, amb el 100 % en renda variable, fins als més conservadors o fins i tot garantits com els Plans de Previsió Assegurats (PPA). I passant per qualsevol varietat de mixtes, amb diferents percentatges de combinació de diferents actius».

Els plans de pensions de cicle de vida

Aquests productes financers tenen un horitzó temporal ampli, en concret, al llarg de tota la vida laboral. Per això, «no poden tenir una política d'inversió estàtica durant tota la vida del producte». I és aquí on entren en joc els plans de pensions de cicle de vida, que adapten la inversió del pla a l'edat del client en el moment de contractar, i també van ajustant-se automàticament cada any, «reduint el pes de la renda variable i la durada de la renda fixa perquè, a mesura que s'acosta el moment de cobrar el pla, el producte es vagi tornant més conservador», afegeix Pichardo.

«Els plans de pensions de cicle de vida, a més d'adaptar-se al perfil de risc, s'ajusten també al moment vital en què es troba cada client: més lluny de la jubilació o més a prop», Pichardo, BanSabadell Vida i Pensions

És a dir, aquest tipus de plans «a més d'adaptar-se al perfil de risc, també s'ajusten al moment vital en què es troba cada client: més lluny de la jubilació o més a prop», comenta aquesta experta.

Els avantatges d’estalviar amb plans de pensions

Complementar la pensió pública de jubilació amb un pla de pensions, a més de ser una inversió a futur i de la flexibilitat que aporta, ofereix determinats avantatges fiscals. Des de l'1 de gener d'aquest any, un estalviador pot aportar, com a màxim, 1.500 euros a l'any al seu pla de pensions privat amb dret a deducció a la declaració de la Renda. Aquest import és conjunt per a totes les aportacions individuals realitzades a plans de previsió. Abans d'aquesta modificació legal, el llindar màxim se situava en 2.000 euros durant l'any 2021, i amb anterioritat a aquesta data, en 8.000 euros anuals. En el cas dels plans d'empresa, admeten aportacions individuals del partícip i contribucions empresarials, i permeten sobrepassar els 1.500 euros d'aportacions individuals, per un import igual o inferior a les que hagi realitzat l’empresa al partícip. En qualsevol cas, «el màxim legal conjunt per a aportacions individuals i d'empresa és de 10.000 euros a l'any per a cada partícip», explica Pichardo.

Pot interessar-te: Els beneficis d’estalviar amb plans de pensions

 

 

-Temes relacionats-
up