movi-image-elpais-gastos-comprar-vivienda-nueva-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Quines despeses comporta comprar un habitatge nou?

Fri Nov 22 14:31:57 CET 2019

Adquirir un immoble de nova construcció suposa desemborsaments com ara l’IVA, la taxació i les despeses d’obertura de concessió d’una hipoteca, però és possible que n’hi hagi més

Si el teu objectiu és comprar un habitatge de nova construcció has de saber que necessitaràs una quantitat addicional per assumir diverses despeses de gestió i impostos. Aquesta xifra oscil·larà entre el 10 i el 20 % del preu de l’habitatge, segons la comunitat autònoma on adquireixis l’habitatge, asseguren des del portal immobiliari Idealista. Descobreix amb aquesta calculadora la quantitat extra que necessitaràs per adquirir la teva nova casa.

Durant la compravenda

Impost sobre el valor afegit (IVA)

És la despesa més elevada. Representa un 10 % sobre el valor declarat de l’habitatge escripturat si és de preu lliure; per exemple, caldrà pagar 25.000 euros si el preu de la casa és de 250.000 euros. A Canàries, aquest tribut s’anomena impost general indirecte canari (IGIC) i està fixat en un 6,5 %. En cas que l’habitatge sigui de promoció pública, l’impost baixa al 4 %, encara que pot variar segons cada comunitat autònoma.

La notaria

La compra d’un habitatge requereix fer una escriptura pública i ha de ser registrada davant de notari. Aquestes despeses estan regulades per l’Estat, és a dir, tots els notaris cobren el mateix per aquest tipus de servei. Suposen entre 500 euros i 1.000 euros, segons el preu de l’immoble.

El registre de la propietat

Donar d’alta les escriptures al registre de la propietat també comporta un desemborsament. “Aquest cost és variable segons el preu de la casa, però pot estar entre els 100 i els 500 euros”, explica Simone Colombelli, director d’Hipoteques del portal Iahorro.com.

L’impost sobre actes jurídics documentats

Aquest impost es paga en formalitzar l’escriptura de compravenda. La seva quantitat va associada al preu escripturat i depèn de cada comunitat autònoma. Varia des del 0 % al País Basc, el 0,4 % de Canàries i el 0,7 % de Madrid fins a l’1 % de la Rioja o l’1,5 % d’Andalusia, Extremadura o Galícia. S’ha de fer en el termini de 30 dies hàbils des de la data en la qual s’atorga l’escriptura o en el termini que estableixi la comunitat autònoma.

No s’ha de confondre amb l’impost que va associat a la hipoteca i que, des de la nova legislació del mes de juny d’aquest 2019, assumeix l’entitat bancària.

La gestoria

Es tracta d’una despesa opcional que es pot evitar si el comprador fa les gestions pel seu compte. Cada empresa fixa uns honoraris, però segons el portal Idealista pot rondar els 300 euros.

Abans de la concessió de la hipoteca

La taxació

Segons la Llei hipotecària, aquesta despesa va a càrrec del comprador. Es poden donar diversos escenaris. D’una banda, et pots acollir al préstec que ofereix la promotora d’habitatges i assumir les seves condicions. En aquest cas, la taxació està inclosa en les despeses del procés de compra. D’altra banda, pot ser que decideixis buscar el finançament en un altre banc. En aquest cas, hauràs de demanar una taxació a una societat homologada pel Banc d’Espanya (és millor que la facis tu i no el banc, perquè puguis consultar les condicions que la societat de taxació et doni) i amb la taxació acudir a una entitat bancària per sol·licitar el préstec. El cost d’aquest servei ronda els 250 euros, depenent de la ubicació o la superfície de l’habitatge, entre altres característiques.

Després de la concessió de la hipoteca

Des de l’entrada en vigor el juny d’aquest any de la Llei hipotecària 5/2019, que regula els contractes de crèdit immobiliari, hi ha una sèrie d’impostos que abans pagava el comprador i que ara han passat a les mans de l’entitat bancària, com ara la notaria, el registre i la gestoria. Així mateix, a partir de l’entrada en vigor d’un decret llei el novembre del 2018, l’impost sobre actes jurídics documentats sobre el valor de la hipoteca també va a càrrec de l’entitat financera. Per tant, actualment el comprador només ha de fer front a la comissió d’obertura.

Les condicions dels bancs i les entitats financeres inclouen les despeses de formalització, l’estudi i la gestió de la hipoteca. No tots cobren aquesta comissió, però quan ho fan pot arribar fins a un 2 % del capital que es presta. “Es cobra en el moment de la concessió del préstec en concepte de despeses d’anàlisi de la viabilitat de l’operació que afronta l’entitat financera. S’expressa com un percentatge sobre l’import del préstec concedit”, expliquen des de l’AIE (Asociación Hipotecaria Española).

En els darrers cinc anys s’han venut més de 479.000 habitatges nous. Madrid, Barcelona, Màlaga i Alacant sumen gairebé el 40 % d’aquestes vendes, segons dades de l’INE. Només en el primer trimestre del 2019, les vendes van créixer el 14,4 % respecte al mateix període de l’any anterior.

Fotografia d'Emma Frances Logan a Unsplash
-Categories i etiquetes-
up