Quines són, les claus per revitalitzar el turisme? | EDE
movi-imag-elpais-claves-revitalizar-turismo-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Quines són, les claus per revitalitzar el turisme?

14/07/2021

El Fons de Recuperació Europeu promet impulsar la transformació del sector turístic, el motor de l'economia espanyola, per fer-lo més competitiu, però el seu impacte no serà palpable de forma immediata

El sector turístic busca nous horitzons amb l'arribada de les ajudes europees: 3.400 milions d'euros de Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, entre 2021 i 2023, que pretenen canviar completament la postal que ofereix avui aquest motor de l'economia espanyola, greument perjudicat per la pandèmia i immers en un estiu marcat per la incertesa. Encara que el procés de vacunació segueix el seu curs a bon ritme, la incidència acumulada de contagis va superar el 7 de juliol els 250 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies, una xifra que situa el país en risc extrem i obstaculitza l'arribada de turistes estrangers.

El full de ruta per dur a terme aquesta transformació, però, ja ha estat marcada. Es busca crear una oferta turística que aposti per la sostenibilitat tant de les destinacions com dels productes. Pretén impulsar l’economia circular i potenciar l'eficiència energètica entre les empreses del sector per reduir les emissions contaminants d'aquesta indústria que té un fort impacte en el medi ambient, a més de preservar el patrimoni històric i natural. Segons una anàlisi publicada el 2018 per la revista de referència Nature Climate Change, aquest sector produeix el 8 % dels gasos d'efecte hivernacle mundialment, percentatge que inclou l'activitat aèria i el consum dels turistes, entre altres qüestions. Una quantitat propera a les emissions de l'activitat agrícola, situada a l’11 %, segons les dades de l'organització nord-americana Center for Climate and Energy Solutions.

Però les iniciatives que comencen a materialitzar les empreses per aprofitar el Fons de Recuperació Europeu també proposen augmentar la digitalització de tots els processos i l'explotació de solucions d’intel·ligència artificial (IA) i, per exemple, sistemes d’escolta activa en múltiples llengües per processar les opinions i les preferències dels visitants.

En definitiva, es tracta d'enfortir un sector que ha passat de representar un 12,4 % del producte interior brut (PIB), abans de l'esclat de la crisi sanitària, a un 5,5 % el 2020, d'acord amb dades de l'Informe de la conyuntura turística española 2020, elaborat per la Universitat Nebrija i la Taula del Turisme d'Espanya, que agrupa 60 grans empreses. La meta és que aquesta indústria s'avivi i generi una mica més de 100.000 nous llocs de treball en els pròxims dos anys, detalla el Pla de modernització i competitivitat del sector turístic, enviat a Brussel·les pel Govern d'Espanya. Aquest programa enuncia una sèrie de compromisos amb les autoritats comunitàries en forma de projectes i reformes a canvi de rebre ajuts del Fons de Recuperació Europeu.

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) explica que "una normalització més ràpida de l'activitat turística pot tenir un impacte rellevant en el PIB". Per exemple, cita la institució, "un increment del 10 % de viatgers davant de l'horitzó que es preveu ara, podria tenir un impacte de 0,4 punts percentuals en el pes del sector en el PIB el 2021 i de 0,3 el 2022".

Les propostes de les empreses per impulsar el turisme

El sector privat ja ha començat a desenvolupar plans col·laboratius que li permetin optar a aquests recursos. Un dels més ambiciosos aglutina 70 empreses d'aquesta indústria, entre les quals figuren alguns dels grups més importants del país, com ara Meliá Hotels International, NH Hotel Group, Logitravel o Air Europa. Aquest programa proposa la generació d'energies renovables per a la climatització dels establiments, la producció d'electricitat per a l'autoconsum i l'elaboració de biocombustibles, entre altres iniciatives. També planteja integrar sistemes d’anàlisi massiva de dades (big data) i d'IA per gestionar les reserves de places, controlar els aforaments i evitar les aglomeracions.

No obstant això, els detalls concrets sobre com i on s'articularan aquestes iniciatives no s'han donat a conèixer. "Aquests projectes requereixen una inversió de 5.800 milions d'euros, i esperem que 1.000 milions vinguin del Fons de Recuperació Europeu", assegura Gerard Brinquis, cap de l'àrea de Next Generation EU a la consultora FI Group, que promou el pla.

Un altre dels projectes que es postularà per rebre la subvenció està conformat per Meliá Hotels International, Grup Iberostar, Riu Hotels & Resorts i Grup Barceló, cadenes hoteleres que sumen 250 establiments i 70.000 habitacions a Espanya. Proposa la reconversió de zones madures de 12 destinacions que són responsables de gairebé una quarta part del volum del turisme del país, com ara Magaluf, a Mallorca; Benidorm, a Alacant; San Bartolomé de Tirajana, a Las Palmas de Gran Canària o Torremolinos, a Màlaga. Aquestes empreses preveuen inversions per 2.000 milions d'euros, dels quals esperen captar dels fons entre 400 i 500 milions, per redissenyar la seva oferta turística i comercial mitjançant nous productes i experiències amb reclams com ara l'esport, els congressos i alternatives de salut i benestar.

Efectes a mitjà i a llarg termini

"Aquestes inversions suposaran un suport perquè les destinacions turístiques i els hotels puguin seguir posicionant el sector turístic espanyol com un referent a escala internacional", assegura Carmen Urraca, directora de Fons Europeus de Banc Sabadell, que participarà en el webinar Fons Next Generation EU: la modernització i la competitivitat del sector turístic, organitzat a través d'HUB Empresa de Banc Sabadell. Però Luis Buzzi, soci responsable del Sector Turisme i d'Innovació de KPMG a Espanya, preveu que difícilment es veurà el seu impacte econòmic en el sector aquest any ni de forma significativa el 2022.

Tot i que el calendari del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) que ha elaborat el Govern inclou inversions per al curt termini, les transformacions lligades a aquests recursos es veuran en el mitjà i el llarg termini, assegura Alberto Peris, soci fundador de Cesae Business & Tourism School. "Els seus efectes es notaran més enllà de 2023", afegeix Ramón Adillón, professor del Màster en Revenue Management de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR).

Molts passos encara per definir

Tant l'Executiu com els ministeris i les comunitats autònomes es troben encara en l'etapa de definició dels procediments per assignar aquests recursos. Fins ara només es coneixen els eixos i les polítiques sobre els que han de girar els projectes que vulguin fer-se amb les ajudes. "Sembla que són molts diners, però la quantitat és insuficient per als reptes que té al davant el sector", afirma José Luis Zoreda, vicepresident executiu d'Exceltur. La situació econòmica constreny. El turisme espanyol va perdre l'any passat 110.000 milions d'euros, segons els càlculs d'aquesta organització, a causa de la caiguda de visitants estrangers.

El 2020 van arribar a Espanya 19 milions de turistes internacionals, un 77,3 % menys que els 83,5 milions de 2019, en el pitjor any de la història del sector. El Govern espera recuperar aquest any almenys la meitat de les visites que es tenien abans de la pandèmia. Per a José María Martín Rigueiro, director de Sector Turístic a Banc Sabadell, ja hi ha senyals positius per assolir aquest objectiu.

Aquest expert indica que si es pren com a base l'evolució de les reserves hoteleres de les principals plataformes, s'observa que mentre la mitjana en el món se situa en un 67 % respecte al 2019, Espanya supera la xifra d'aquest any, un 102 %. Aquesta dada la recolza el World Hotel Index, del portal de viatges SiteMinder, que gestiona el comerç electrònic de 35.000 hotels globalment, més de 3.000 d'ells a Espanya. Segons aquesta plataforma, el 26 de juny, el nombre de reserves al país era igual a la registrada en la mateixa data de 2019.

"És evident que la contribució del turisme internacional dependrà en gran manera de l'evolució de les condicions sanitàries, tant en els països d'origen com a Espanya", ressalta Martín Rigueiro. Una cosa que es topa amb les recomanacions d'alguns governs europeus, com ara els de França i Alemanya, que han demanat als seus ciutadans d’evitar viatjar a Espanya i Portugal durant aquestes vacances per l'augment de contagis derivat de l'auge de la variant delta del coronavirus, descoberta a l'Índia al final de 2020. El Regne Unit, però, ha anunciat que els residents vacunats no hauran de guardar quarantena obligatòria al seu retorn des d'algun país que estigui a la seva llista ambre de destinacions, en la qual es troba Espanya. "Aquest estiu serà un altre de predomini del client nacional, encara que a les illes comencen a augmentar els percentatges de turistes europeus", conclou Peris.

-Temes relacionats-
up