Post-COVID-19: Mitjans de pagament imprescindibles a la teva botiga | EDE
movi-image-medios-pago-tienda-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Post-COVID-19: Mitjans de pagament imprescindibles a la teva botiga

Mon Oct 07 13:05:09 CEST 2019

La clau és oferir un ventall suficient d’alternatives de pagament perquè els clients se sentin còmodes i, sobretot, segurs

La irrupció del coronavirus ha relegat l’efectiu a la cua de les formes de pagament, un fet que no s’havia vist mai a Espanya, on fins ara els diners en metàl·lic continuaven regnant, segons les dades de l’informe ‘Los medios de pago, un paisaje en movimiento’, elaborat pel Centro del Sector Financiero de PwC i IE Business School.

La por al contagi ha canviat la percepció sobre els diners en metàl·lic, malgrat que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha desmentit que el virus pugui mantenir-se en els bitllets durant dies. En qualsevol cas, tampoc és res nou. Com explica Carlos Cuatrecasas, soci de FS-Consulting Strategy a KPMG, el coronavirus ha estat només un catalitzador d’un canvi que venia de lluny amb “la caiguda del 8% en nombre d’operacions de retirada d’efectiu en caixers entre 2009 i 2019, l’evolució positiva del pagament pel terminal de punt de venda (TPV) amb un augment d’un 22% en el mateix període i la reducció del parc de caixers automàtics a tot el territori en un 16%”.

En aquesta tessitura, els mitjans de pagament electrònics han deixat de ser una alternativa a l’efectiu i passen a convertir-se en una preferència dels clients. El punt de partida és el tradicional TPV, encara que amb la pandèmia ja es busquen dispositius que incloguin tecnologia contactless. La raó és que mantenir la distància social i evitar el contacte físic són les normes de seguretat principals davant del coronavirus.

Al costat d’aquestes solucions, Jordi Pascual, CEO de Paycomet i director d’e-commerce de Banc Sabadell, parla de nous canals de venda que han sorgit arran del coronavirus i que es consolidaran. La majoria “impliquen vendre a distància, però no necessàriament per internet”. Es tracta de noves maneres de comunicar-se amb el client de tota vida, el que visitava la botiga física, a través de WhatsApp, SMS, correu electrònic, telèfon o la pàgina web mateix.

La solució estrella per a aquests casos és “una eina tan senzilla com un TPV mòbil que, en lloc d’estar connectat amb un cable a la línia de telèfon, pugui portar-se a qualsevol banda”, explica Pascual. Aquest sistema no és nou i, per exemple, els taxis fa molt de temps que el fan servir.

D’altra banda, els pagaments amb el mòbil ja eren el tercer mitjà de pagament més habitual abans de la pandèmia, especialment en establiments amb públic jove. Es preveu que, amb la ‘nova normalitat’, tindran la mateixa importància o encara més. La tecnologia NFC està cada vegada més estesa i, per als qui encara no la tenen, ja hi ha opcions com codis QR amb eines com Paysafecard i altres apps que permeten pagar amb el mòbil.

De fet, Pascual explica que “ara es demanen solucions amb les quals pots enviar un SMS, un e-mail o un WhatsApp amb l’ordre de pagament, que el client rep i que pot pagar quan vulgui per tancar l’operació”. Com recalca l’expert, “són solucions que no són e-commerce pur, però que fan que la venda sigui a distància”.

 

I si també tens una botiga online?

Tot el que hem vist abans també és aplicable a aquests casos, i amb més raó encara. En els negocis electrònics les formes de pagament són clau. Els clients que compren online busquen comoditat i poder fer servir el mitjà que més els convingui en aquell moment. Per això, a les passarel·les de pagament virtual caldria sumar-hi alternatives com PayPal.Tot el que hem vist abans també és aplicable a aquests casos, i amb més raó encara. En els negocis electrònics les formes de pagament són clau. Els clients que compren online busquen comoditat i poder fer servir el mitjà que més els convingui en aquell moment. Per això, a les passarel·les de pagament virtual caldria sumar-hi alternatives com PayPal.

Segons les últimes dades d’E-Commerce Nation, PayPal és, amb diferència, el mitjà de pagament preferit pels espanyols per comprar, fins al punt que un 49% el van utilitzar, per sobre del 43% de la targeta de crèdit. Un servei cada vegada més demandat és el pagament contra reemborsament, que utilitzen un 11% i que suposa una garantia addicional per a molts clients.

Finalment, hi ha sistemes tradicionals que comencen a perdre força, com la transferència a través del banc, que ja té un rol molt secundari (1%), i el mateix passa amb Google Pay i Apple Pay, més nous però que no acaben d’assentar-se a casa nostra.

En la compra online, la clau és oferir un ampli ventall d’opcions de pagament per evitar la fugida del client i la pèrdua d’interès. A més, si es vol invertir en un e-commerce, millor que sigui a la pàgina web que a l’app. La majoria de les compres es tancaran en el primer canal.

-Temes relacionats-
up