Quins són, els requisits per treballar a una start-up | EDE
movi-image-elpais-requisitos-trabajar-startup-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Quins són, els requisits per treballar a una start-up

Wed Aug 04 12:23:39 CEST 2021

Les empreses emergents de base tecnològica per créixer necessiten especialistes en marketing, finances i vendes, a més d'altres perfils menys habituals com pilots de drons o jugadors de videojocs

Les start-ups espanyoles cobren cada vegada més protagonisme en el panorama internacional. Aquestes petites i mitjanes empreses (pimes), que es caracteritzen per utilitzar la innovació tecnològica de manera intensiva i créixer ràpidament, han demostrat la seva fortalesa incrementant notablement el finançament obtingut en la primera meitat d'aquest any. El volum d'inversió va assolir en el primer semestre 2.057 milions d'euros en 394 operacions, un 27 % més que en el mateix període de l'any passat, segons l'Associació Espanyola de Capital, Creixement i Inversió (Ascri). A l'hora de captar aquestes inversions, l'equip humà és el seu principal actiu, segons els experts. Per això, per treballar en una start-up, més enllà de complir amb el perfil que pot requerir una empresa en un determinat moment, es necessiten unes capacitats específiques, com la tolerància a la incertesa, la disposició a aprendre coses noves i la motivació per formar part d'equips multidisciplinaris.

Des de l'Associació Espanyola de Start-ups (AES) asseguren que, com no poden disposar dels recursos de les grans companyies, per a aquestes organitzacions el personal és la clau per créixer i accedir al finançament. Les característiques bàsiques que han de tenir els seus empleats, independentment de l'àrea de l'organització en la qual es desenvolupen, seran, llavors, "la tolerància a la incertesa, una mica d’inquietud i una ment en permanent ebullició", subratllen. Tampoc serà negatiu "mostrar una visió global, flexibilitat, capacitat de treball en equip, estratègia i perseverança", afegeixen.

Quins perfils busquen, les start-ups?

Quant als perfils específics que cada start-up necessitarà en les fases posteriors a la seva creació, Sara Mateo, consultora d’R+D+I de l'empresa Zabala Innovation, descriu el patró que sol observar. "Moltes vegades neixen liderades per un grup d'experts molt qualificats en l'àmbit científic i tecnològic, però amb menys coneixements en el desenvolupament del negoci o les activitats comercials, que són requisits indispensables per portar la solució proposada al mercat", apunta. És per aquest motiu que, per créixer, l'organització busqui un equip de professionals de perfils complementaris.

És el cas de Factorial, una start-up que ven a milers de pimes en més de 60 països la seva eina de suport en el núvol per a l'automatització de la gestió dels recursos humans. A principis d'any la seva plantilla estava composta per tot just 40 persones, però 12 mesos després comptaven amb 120 empleats i ara són 217. "Oferim una solució que no existia en el mercat i per a la qual hi ha molta demanda", explica el seu director general, Jordi Romero. Per a finals d'any, esperen que la plantilla arribi als 400 treballadors.

Factorial seguirà contractant a enginyers informàtics per dissenyar el producte i fer programació. No obstant això, l'empresa està creixent molt en els departaments de marketing i vendes, de manera que busca "joves formats en negocis, ambiciosos i curiosos, que estiguin en una etapa primerenca de la seva carrera i, per això, siguin més receptius al canvi".

Una cosa semblant, encara que en un àmbit completament diferent, passa amb Cedrion, una start-up la tecnologia de la qual permet generar ions a partir de l'aire amb l'objectiu d'acabar amb virus i bacteris de forma silenciosa i sense fer servir lleixiu ni altres consumibles, en llocs tancats com ara el transport públic i els restaurants. "Va començar amb mi, que soc enginyer informàtic, i el meu soci, que és enginyer de mines especialitzat en energia, i ara som una dotzena d'enginyers de diverses branques", relata Enrique Medina, el seu director general.

Cedrion busca ara un responsable d'organització amb formació en Administració i Direcció d'Empreses (ADE) i amb experiència en auditoria, perquè s'encarregui de la part financera i els recursos humans, entre altres tasques. En la pròxima etapa, es proposen contractar un responsable de desenvolupament de negoci i a un altre per cobrir la comunicació i el marketing. De totes les qualitats que ha de demostrar l'empleat, potser és el dinamisme la més important, segons Medina. "Al cap i a la fi, una start-up és una empresa que està buscant el seu model de negoci. Quan encara no està clar, no es pot establir un procediment i creure que és immutable", subratlla.

En el moment en què el negoci comença a funcionar, un altre dels perfils més cobejats és el de responsable financer. "És una figura vital per vigilar el flux de caixa i fer que el vaixell no s'enfonsi", recalca Antonio Jara, director general d'HOPU, una start-up murciana que ofereix productes per a la planificació urbana sostenible mitjançant la intel·ligència artificial (IA) i l'internet de les coses (IOT, pel seu acrònim en anglès).

Per a Jara, més enllà dels directius, hi ha tres grups de llocs de treball que han d'estar definits en una start-up. "L'equip de software, desenvolupament i anàlisi de dades, principalment liderat per enginyers, possiblement un dels perfils amb menor taxa d'atur; un grup de gestió de vendes, representants i treballadors que envolten al responsable de marketing, i els project managers [gestors de projecte, encarregats de salvaguardar la correcta execució dels plans]", assenyala. "El problema és que no són llocs que es puguin ensenyar en una formació de sis setmanes, com en una fàbrica o en el comerç minorista", adverteix.

Les professions més insospitades a les start-ups

A una start-up, però, hi ha lloc també per perfils inesperats. Carola Compá, responsable de desenvolupament de negoci a DPella, una firma que ofereix una solució per garantir la privacitat quan les companyies realitzen anàlisis de dades sobre els seus clients detalla que segons la naturalesa del que venen "cal combinar no només aspectes tècnics i de negocis, sinó també legals, amb el suport d'advocats".

"Quan, fa poc, el nostre equip d'auditoria va haver de realitzar proves d'inventari físic en magatzems utilitzant drons, hem requerit professionals amb experiència de pilotatge d'aquests aparells", destaca el director de KPMG Innovate, Joaquim Martínez Bosch. Així mateix, un dels socis de l'ecosistema d'innovació de la consultora, especialitzat en realitat augmentada i virtual, "recentment ha hagut de recórrer a jugadors de videojocs per fer assajos amb les seves solucions", admet.

Això sí, per a Oier Peñagaricano, director general d'Alerion, una start-up que crea mapes virtuals en 3D de qualsevol mena d'estructures i objectes, també en moviment, mitjançant drons i IA pròpia, serà molt difícil arribar a treballar en una empresa d'aquest tipus si no es té "el desig d'aprendre coses noves cada dia, una clara propensió cap a la tecnologia i la motivació suficient per a formar part d'un equip divers i multidisciplinari".

APETIT INVERSOR PER LA INNOVACIÓ

El 75 % dels 2.057 milions d'euros en finançament que han aconseguit les start-ups espanyoles arriba de fons estrangers, senyal que, segons el president de l'Associació Espanyola de Capital, Creixement i Inversió (Ascri), Aquilino Peña, "Espanya conserva el seu atractiu, tot i la inquietud d'aquest període [a causa de la COVID-19]".
Aquest interès es va reflectir en l'última edició del Mobile World Congress (MWC), celebrada a Barcelona el juny, en què va quedar evident que "les start-ups s'estan recuperant de manera molt més ràpida que la resta de l'economia, per la seva flexibilitat i la seva capacitat de reinventar-se", destaquen des de l'Associació Espanyola de Start-ups (AES).

Per explicar la quantitat ingent d'inversions collides per les start-ups espanyoles esgrimeixen "el final de les restriccions més estrictes derivades de la pandèmia i la desaparició de la incertesa inicial són factors que contribueixen al fet que aquest capital torni a estar en moviment". Addicionalment, "hi ha un apetit inversor per la innovació en molts sectors, ja que la COVID-19 ha accelerat els canvis socials i econòmics que ja s'estaven produint abans de la seva irrupció", afegeixen.

"Les start-ups de fintech [que aporten solucions tecnològiques en les finances] i d’insurtech [que apliquen la innovació digital en l'àmbit de les assegurances] són les que estan més en voga. A més de les de medicina i d'educació, ja que "responen als desafiaments de la pandèmia", assenyalen. Però també ocupen un lloc important, afegeixen des de l'AES, les relacionades amb la intel·ligència artificial (IA), l'internet de les coses (IOT), el blockchain (La tecnologia que fa possible les criptomonedes) o les que compleixen amb certs objectius de caràcter social o mediambiental.

 

Fotografia de fauxels a Pexels
-Temes relacionats-
up