Rebaixes més digitals, estan reactivant l'economia? | EDE
movi-image-eleconomista-rebajas-digitales-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Rebaixes més digitals, estan reactivant l'economia?

Tue Feb 23 08:59:48 CET 2021

La Confederació Espanyola del Comerç advertia que les de gener d'aquest 2021 seran les pitjors rebaixes de la història

Les xifres confirmen l’annus horribilis que ha viscut un dels sectors més afectats per la pandèmia de la COVID-19: el comerç. Amb caigudes a les vendes de prop del 40 %, segons les previsions de l'Associació Nacional del Comerç Tèxtil, Complements i Pell (Acotex), els comerciants han recorregut a les rebaixes per intentar pal·liar aquest desastre.

De moment, les campanyes de descompte que s'han dut a terme fins ara no han actuat de gran revulsiu. De fet, el passat mes de novembre, coincidint amb el Black Friday i el Cyber Monday, les vendes del comerç es van desplomar un 37 % respecte del 2019, d'acord amb les xifres d’Acotex. Així ho reflecteixen les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que, a través de les interaccions amb terminals de punt de venda (TPV) del banc, permet analitzar en temps real l'evolució econòmica. Així, al mes de novembre l'activitat comercial en un sector tan indicatiu com el de la roba va patir una caiguda del 42,14 % respecte de l'exercici anterior.

Una campanya nadalenca que no arriba a les xifres del 2019

Així mateix, com posa de manifest Pulso, per exemple, l'activitat en el sector de les joguines va ser del 90 % al novembre i del 97 % al desembre, el que indica que no s'ha aconseguit arribar a la campanya nadalenca amb les mateixes xifres de l'any anterior. Mentrestant, el ticket mitjà els dos últims mesos, de 34 euros i de 55 euros, respectivament, també mostra un descens de la despesa que ronda el 5 % respecte del tancament del 2019.

En aquest context, el comerç ha apostat pel canal online per minimitzar l'impacte de les mesures imposades per controlar l'expansió de la COVID-19. No en va, el creixement de les vendes de l'e-commerce a Espanya durant aquest 2020 va ascendir al 36 %, i és el tercer mercat que més ràpid va créixer a tot el món al llarg d'aquest any, segons un informe d’eMarketer.

Tenint en compte que la situació epidemiològica d'Espanya ha empitjorat i que s'està enfrontant ja a la tercera onada de la COVID-19, el canal digital tornarà a ser uns dels principals aliats en la que és una altra de les grans rebaixes de l'any: les del gener. A falta de conèixer les dades definitives, des d'organitzacions com la Confederació Espanyola del Comerç (CEC) advertien que les del gener d'aquest 2021 seran les pitjors rebaixes de la història, i que superaran fins i tot les del 2013, quan les vendes es van reduir un 25 %. Per la seva banda, a Acotex preveien caigudes de prop del 35-40 % respecte de l'any anterior.

Pot interessar-te: Així és l'estratègia de les rebaixes de les grans empreses

Encara és aviat per fer una valoració d'aquesta temporada de rebaixes; però, segons Pulso, si tornem a consultar l'activitat comercial del sector tèxtil de la primera setmana de descomptes, equival al 66,8 % del mateix període de l'any anterior.


Més digital, però insuficient

Si bé les rebaixes tant del Black Friday i del Cyber Monday com les del gener seran les més digitals de la història, condicionades per les restriccions de mobilitat i, en el cas de les primeres setmanes del 2021, pel temporal causat per la Filomena, no seran suficients per recuperar l'activitat del sector detallista.

«Com que les rebaixes continuen sent, ara per ara, un fenomen comercial associat a la presencialitat, l’e-commerce no és suficient per compensar aquestes vendes més baixes a les botigues físiques», indica Pablo Contreras, professor de l'EAE Business School. Per la seva banda, la patronal logística UN vaticina una campanya de rebaixes fluixa en què no s'espera un augment en el volum d'enviaments, sinó més aviat el contrari: que vagi baixant a poc a poc, segons va reconèixer el seu president, Francisco Aranda.

Segons l'informe de Rebajas de Invierno que elabora cada any iAhorro, el pressupost mitjà que estan destinant els consumidors baixa de forma moderada respecte del mateix del gener del 2020. En concret, passa dels 96,34 euros anteriors als 93,13 euros, és un 3,33 % més baix. Una caiguda més accentuada si es compara amb el pressupost del 2019, de 99,34 euros. A més, un 58,90 % dels consultats pensa que hi ha altres alternatives millors per comprar que les rebaixes d'hivern tradicionals i només un 30,23 % considera que és possible trobar bones oportunitats.

A Acotex assenyalen que «de cara a les rebaixes i veient la situació actual de l'evolució de contagis per la COVID-19 i l'augment de les restriccions que s'estan imposant a les diferents comunitats autònomes, no som optimistes per al període de rebaixes i lamentablement les vendes d'aquest mes de gener seran molt inferiors a les del gener del 2020». En aquest sentit, les dades de Pulso mostren que el ticket mitjà dels primers dies de rebaixes de gener ha estat de 47 euros, fet que suposa una caiguda del 8 % respecte del mateix període de l'any anterior.

La vacuna contra la COVID-19 ha fet augmentar les expectatives sobre la recuperació. Així, entitats com el Banc d'Espanya calculen que el producte interior brut (PIB) repuntarà entre el 4,2 % i el 8,6 % el 2021, enfront de la forquilla del 4,1 % i 7,3 % que manejava anteriorment. Tanmateix, aquesta estimació és inferior a la prevista pel Govern, que vaticina un avanç de fins al 9,8 % gràcies a l'efecte multiplicador del Fons Europeu de Recuperació.

Pot interessar-te: 2021, l'any de la recuperació?

Encara que el comerç online no sigui suficient per «salvar» la campanya de rebaixes, la veritat és que aquest vehicle de compra ha arribat per quedar-se. Si bé part del gran creixement que ha experimentat durant l'últim any ha estat impulsat més per la necessitat que per la lliure elecció, molts usuaris continuaran utilitzant aquest canal quan es recuperi la normalitat.

Referent a això, un 28 % dels espanyols afirmen que a partir d'ara compraran més a Internet, encara que anteriorment compressin en botigues físiques sempre o gairebé sempre. Per la seva banda, un 45 % dels que ja feien la majoria de les seves compres online continuaran fent-ho, tal com recull l'estudi El dominio de la tienda online en el consumo de 2020, de l’observatori Cetelem. Les botigues online són les favorites per comprar en tots els sectors, excepte en el dels mobles, on la gran superfície especialitzada és el canal preferit.

En l'actualitat, set de cada 10 internautes compren online, el que es tradueix en 22,5 milions d'espanyols amb un perfil d'entre 16 i 70 anys, segons es desprèn de l’Estudio Anual de eCommerce 2020, elaborat per IAB Spain i Elogia.

Aposta pel comerç de proximitat

Si bé 6 de cada 10 consumidors asseguren que aquestes rebaixes compraran menys que altres anys; segons un estudi de Securitas Direct, més de la meitat dels enquestats compraran a les botigues de barri, particularment els productes de perfumeria i cosmètica, roba i calçat i parament de la llar.

portaveu de la CEC, feia al novembre: «Al gener un terç de totes les botigues de proximitat que hi ha a Espanya —unes 150.000 aproximadament— hauran tancat, el que suposarà la destrucció de mig milió de llocs de treball».

D'acord amb l'informe de Securitas Direct, entre els avantatges d'apostar pel petit comerç per als enquestats, destaquen la contribució a protegir l'ocupació local per a tres de cada quatre espanyols; evitar els desplaçaments —opció que assenyala més del 60 %— i, en menor mesura, que és més còmode i és més sostenible. A més, s'està identificant una preferència entre els consumidors pels espais reduïts i amb un control d'aforament senzill enfront dels més amplis, que poden estar més concorreguts.

A la Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (UATAE) assenyalen que la crisi derivada de la pandèmia està tensant l'activitat econòmica dels petits comerços, que veuen com la campanya de rebaixes del mes de gener s'estanca i no aconsegueix assolir els objectius de vendes previstos. En l'actualitat, el comerç de proximitat a Espanya es concentra en més de 750.000 treballadores i treballadors autònoms —prop del 24 % del total d'autònoms al conjunt de l'Estat espanyol. Així mateix, des d'aquesta organització recorden la necessitat de donar suport al comerç de proximitat «enfront de l'imperi digital de les grans superfícies, que cada vegada ocupen un lloc més important en la forma de compra de les llars».

Un 63 % dels enquestats per Sendcloud afirmen haver comprat en comerços electrònics locals i no en grans marques. Com expliquen des d'aquesta firma, «en temps de crisi s'ha vist la importància de no deixar caure els petits comerços locals i donar-los suport perquè puguin continuar amb la seva tasca. Això, malgrat els grans descomptes que han ofert algunes marques per fomentar la venda».

Pot interessar-te: El comerç local, un sector estratègic de la recuperació econòmica

Fotografia de CardMapr a Unsplash
-Temes relacionats-
up