Reptes i oportunitats de la inversió sostenible | EDE
movi-image-retos-oportunidades-inversion-sostenible-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

Reptes i oportunitats de la inversió sostenible

Wed Jul 14 14:06:36 CEST 2021

Invertir en sostenibilitat no és només una qüestió de compromís social, sinó que cada vegada més significa un potencial de rendibilitat financera més gran. La pandèmia ha subratllat la fortalesa dels criteris ESG perquè són més resilients i productius

Les polítiques contra el canvi climàtic han impulsat en els últims anys la inversió en sectors industrials i productius que aposten per un ús de tecnologies baixes en carboni. La Comissió Europea, per exemple, està impulsant amb força la taxonomia de les finances sostenibles, que té com a missió establir una sèrie de criteris globals per decidir quines inversions es consideren sostenibles i quines no. Tanmateix, el concepte de sostenibilitat va molt més enllà del canvi climàtic. De fet, per determinar si una activitat és realment sostenible, cal analitzar el seu comportament de manera integral, tenint en compte totes les seves variables ambientals, econòmiques i socials.

És a dir, que qualsevol empresa de la indústria pot ser sostenible però, per aconseguir-ho, cal planificar i posar en pràctica una estratègia ambiciosa que transformi l'entitat i les relacions que estableix amb els stakeholders del seu entorn. D'aquesta manera, els analistes poden concretar si una organització ha dut a terme els esforços materials, econòmics i humans per transitar cap a la sostenibilitat i això, al final, té una translació en la valoració de la mateixa companyia a ulls de la societat. Es tracta, en definitiva, d'un trànsit cap a una economia circular, que és possiblement el principal repte mediambiental per als diferents sectors de cara als anys vinents.

L'economia circular i la sostenibilitat són dos dels grans reptes per a les indústries en els anys vinents, juntament amb la digitalització

Pot interessar-te: Com ha influït la COVID-19 en el debat sobre les finances sostenibles

 

Rendibilitat financera de les inversions sostenibles

El pes de les finances verdes a Europa camina en paral·lel a l'avenç cap a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) traçats per les Nacions Unides fins a l'any 2030. La confiança dels inversors en la rendibilitat de les inversions sostenibles a Europa ja s'ha deixat sentir, per exemple, en el creixement dels fons d'inversió que operen al continent sota criteris ESG (sigles angleses d’environmental, social and governance) i que, segons l'Associació Europea de Fons d'Inversió i Gestió d'Actius (EFAMA), van augmentar el 2020 el seu patrimoni conjunt un 37,1 %, fins als 1,2 bilions d'euros. Des del 2016, el seu volum d'actius gestionats ha crescut un 197 %.

Des d'un punt exclusivament financer, tal com va afirmar David Noguera, sotsdirector general i Head of Global Structured Finance de Banc Sabadell, al webinar organitzat per l'Associació d'Empreses d'Energia Elèctrica (Aelec), la sostenibilitat ja no és una opció per a les empreses, perquè “arribarà un moment en què la consciència col·lectiva portarà totes les indústries a ser sostenibles, més enllà del que estableixi el regulador o de com tradicional que pugui arribar a ser un sector”.

“Arribarà un moment en què la consciència col·lectiva portarà totes les indústries a ser sostenibles”, Noguera, de Banc Sabadell

Per a aquest expert, el “potent creixement” d'aquest tipus d'inversions es produeix perquè “els estalviadors tenen molta més sensibilitat cap a la sostenibilitat i això els porta a estar molt interessats a saber on van els seus diners”. En aquest sentit, afegeix que “la inversió en sostenibilitat acaba significant un estalvi i, si a més de la part sostenible es compleix amb la part econòmica, la inversió acaba sent realment molt potent”.

La recessió global recent ha servit, segons ell, per constatar que les empreses que han apostat amb més força per la sostenibilitat han aconseguit, en general, gestionar millor els riscos i detectar amb més agilitat les oportunitats, i han aconseguit, a més, recuperar-se millor de la crisi gràcies a una governança més sòlida.

Pot interessar-te: Fons d'inversió centrats en els recursos naturals. Una oportunitat d'inversió?

De fet, hi ha una “correlació evident” entre la sostenibilitat, la rendibilitat financera i la solvència de les companyies, segons l'informe La inversión sostenible i responsable en España 2020, elaborat per Spainsif, que es pot constatar en el fet que les entitats amb més tendència a la sostenibilitat inverteixen en processos productius més nets (redueixen el risc d'enfrontar-se a multes i milloren la seva percepció i imatge social). A més, a llarg termini, incrementen la seva productivitat (gràcies al fet que el seu capital humà està més satisfet i implicat amb el projecte corporatiu).

Entre les oportunitats d'inversió més rellevants per als estalviadors des de l'òptica de la sostenibilitat, els anys vinents prometen ser testimonis del desenvolupament d'indústries com la de les energies renovables, de l’agricultura sostenible i de precisió, de les ciutats basades en l'economia circular, de l’economia blava (és a dir, tot el que està relacionat amb el mar i els oceans), del reciclatge i l’aprofitament dels residus orgànics, i de la protecció dels ecosistemes amb una nova aposta pel desenvolupament d'economies als entorns rurals.

 

Fotografia de Slava a Unsplash
-Temes relacionats-
up