movi-image-revisar-facturas-ahorro-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Revisar les factures és clau per estalviar

Mon Oct 21 09:23:38 CEST 2019

Comparar proveïdors i triar les tarifes que s’adapten a les teves necessitats són variables que t’ajudaran a reduir les factures de llum, aigua, gas i telèfon.

La calefacció suposa gairebé la meitat del consum energètic a la llar. Exactament, el 47 % del que es gasta a casa. Saber-ho et pot ajudar a reduir la factura al final de mes. El mateix passa amb els electrodomèstics, que representen el 19,4 %, l’aigua calenta (19 %), la cuina (7,4 %), la il·luminació (4,1 %), l’stand-by dels electrodomèstics (2,3 %) i, finalment, la refrigeració (0,8 %). Amb aquestes dades, que proporciona el comparador web Kelisto.es en el seu últim estudi sobre la despesa a les llars (2018), encertar amb l’estalvi serà més fàcil.

Gas, controla la calefacció

Ajusta els termòstats

La calefacció s’emporta el pessic més alt en aquesta partida. És recomanable instal·lar termòstats (millor un a cada habitació), ajustar la temperatura a 21 °C (amb la qual cosa redueixes el consum en un 20 %) i apagar-la a la nit si no vius en una zona molt freda. Recorda que cada grau de més suposa un increment del 7 % en el consum.

Mantingues la temperatura interior

A l’hivern, ventila la casa només durant 10 minuts tan bon punt t’aixequis i a la part que hi toqui el sol, si tens aquesta possibilitat. Deixa les persianes apujades perquè s’escalfi la casa. Posa cortines i catifes; donen una sensació molt càlida.

Trucs de cuina

Segons el que vulguis preparar, i sempre que sigui possible, fes servir olla de pressió, perquè és més ràpida i el consum es minimitza. Pots estalviar fins a un 50 % d’energia.

Compara tarifes

Això val tant per a gas com per a llum. “[Abans de contractar una tarifa] comprova que tries la companyia que s’adapta més a les teves necessitats al millor preu possible. Si tries la tarifa més barata del mercat, l’estalvi pot rondar els 110 euros a l’any”, afirma Virginia Cordero, portaveu de kelisto.com.

Electricitat, la gran factura

Revisa la potència

La potència normal per a una casa oscil·la entre els 3,45 i els 4,6 quilowatts. Això vol dir que el límit de consum arriba fins a aquests paràmetres. Per saber si podries reduir la potència contractada n’hi ha prou amb un truc casolà: “Si no t’han saltat mai els ploms amb el funcionament normal dels aparells i la il·luminació, és possible que puguis esgarrapar alguns euros a aquesta tarifa. Cada 1,15 quilowatts de potència per sobre del que és necessari suposa uns 60 euros a l’any”, comenta Enrique García, portaveu de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

Contracta una tarifa de discriminació horària

“Actualment, només un 28 % dels consumidors la tenen, i convé a més del 90 % de la població”, explica Jesús Gallent, director de producte de la companyia elèctrica Lucera.

Hi ha dues possibilitats: la de dos trams, en la qual la llum és gairebé un 50 % més barata de 23 a 13 h i un 20 % més cara la resta del dia, i la de tres trams, en la qual la llum d’1 a 7 h és encara més econòmica. El canvi costa uns 12 euros i amb aquestes solucions l’estalvi es calcula en uns 60 o 65 euros a l’any de mitjana.

Electrodomèstics eficients

La nevera i el congelador s’emporten bona part de la factura. També la televisió, la rentadora i el rentaplats. Els electrodomèstics que tenen etiquetes A+, A++ o A+++ permeten estalviar més, tot i que suposen una inversió inicial important. Amb aquests electrodomèstics es pot evitar la despesa d’uns 100 euros a l’any.

Quan els facis servir, posa el rentaplats en programa ECO o renta la roba amb aigua freda o a 30 °C com a màxim (en escalfar l’aigua és quan es consumeix més). Això es tradueix en un estalvi d’un 40 %. Instal·la el frigorífic i el congelador lluny de les fonts de calor i, si pots, deixa espai al voltant perquè hi circuli l’aire. Pel que fa al forn i la placa, apaga’ls una mica abans d’acabar i aprofita la calor residual per acabar la cocció. En general, mantingues-los nets; augmenten l’eficiència i això és sinònim d’estalvi.

 

 

movi-image-revisar-facturas-ahorro-2

 

 

Acomiada’t de l’stand by

Quan deixis d’utilitzar un aparell, apaga’l del tot, perquè encara que no ho sembli continua consumint. Segons l’OCU, aquest gest suposa el 2 % de la despesa energètica d’una casa. Si apagues els aparells, pots estalviar de mitjana uns 50 euros a l’any.

Apunta’t a l’autoconsum

En un habitatge unifamiliar l’autoconsum és la millor opció. L’energia solar ja no està penalitzada i l’autoconsum està exempt de càrrecs i peatges. Consulta el tipus d’instal·lació que t’interessa més i tingues en compte que, encara que la inversió pot arribar als 10.000 euros de mitjana, segons dades de Lucera, després no hi ha factures de llum.

Si tens aire condicionat

Regula la temperatura a uns 23-24 °C com a màxim i el consum no es dispararà.

Mira bé la factura

Encara que la factura et sembli enrevessada, dona un cop d’ull a les partides bàsiques, com ara què pagues pel que consumeixes. Si es calcula segons una estimació, pots trucar a la teva companyia, demanar la lectura real i la devolució de la diferència, si s’escau. La potència o el lloguer es paguen independentment que hi hagi consum o no n’hi hagi.

Telèfon i Internet: cerca, compara i tria

Contracta el que necessites

Per què has de pagar una connexió a altíssima velocitat si només fas servir el telèfon per consultar el correu, mirar les xarxes socials o enviar whatsapps? Per a aquestes coses en tens prou amb una velocitat de 50 megabytes. Però si utilitzes plataformes digitals com ara Movistar, HBO i Netflix o compres per Internet, és millor que la teva velocitat sigui de 300 megabytes. Assegura’t que les dades que contractes es corresponen amb les que gastes cada mes. Per a Sara Perales, de Kelisto, “escollir una opció barata pot sortir car. Moltes companyies cobren les megues i els minuts extres que consumeixis en el mòbil una vegada has esgotat allò contractat, o redueixen (i molt) la velocitat”.

Compte amb les ofertes

Revisa-les detalladament abans de decidir-te i llegeix el que diu la lletra petita. El normal és que facin una rebaixa els primers mesos per captar el client, però després les pujades poden ser constants. Presta atenció a la clàusula de permanència. Moltes companyies tenen una penalització econòmica per sobre dels 100 euros. Comprova també si tenen un bon servei tècnic.

Canvia d’operador

Si la teva companyia no fa més que apujar-te la quota, no ho dubtis. Segur que n’hi ha d’altres que estan disposades a millorar-te la tarifa (tingues en compte tot l’anterior). Segons Sara Perales, de Kelisto, “en comparar totes les tarifes que ofereix el mercat, una llar pot estalviar fins a 348 euros a l’any”.

Aigua, revisa els teus actes quotidians i les instal·lacions

És millor dutxar-se que banyar-se

Encara que la dutxa és el més habitual, és convenient recordar el que suposa omplir la banyera. Mentre que amb el primer gest es gasten uns 100 litres, amb el segon la xifra es dispara a 400. Aquestes xifres es tradueixen en un estalvi de més de 174 euros a l’any, segons comenta Virginia Cordero, portaveu de kelisto.com.

 

movi-image-revisar-facturas-ahorro-3

Tanca les aixetes i no les obris al màxim

Si en rentar-te les dents, en afaitar-te o fins i tot en rentar-te les mans no tanques l’aixeta, pots arribar a malgastar fins a 30 litres per dia. Si l’obres només durant l’estona necessària, evitaràs el malbaratament d’aigua i estalviaràs més de 34 euros a l’any.

Examina les instal·lacions

Un vàter amb una fuita pot gastar fins a 200.000 litres a l’any, i una aixeta que degota pot malgastar més de 30 litres al dia. Si tens les instal·lacions en ordre t’estalviaràs gairebé 20 euros anuals.

Renta els plats al rentaplats

Rentar els plats a mà consumeix 88,8 litres d’aigua diaris, 52 d’aigua calenta. El Canal de Isabel II recomana l’ús del rentaplats abans que rentar a mà, ja que un rentaplats consumeix només 54,2 litres i 24,6 d’aigua calenta. Si tens aquest aparell, no t’ho pensis, però vigila els nivells de sal i abrillantador perquè sigui eficient i posa’l quan estigui ple.

EN IMPOSTOS, CONSULTA EL TEU AJUNTAMENT

No és fàcil reduir aquesta partida, però hi ha alguns impostos com ara l’impost sobre béns immobles (IBI) en què domiciliar el pagament està premiat amb una bonificació. A Madrid, el pagament fraccionat està bonificat amb un 5 % de la quota. Consulta les condicions que tens al teu ajuntament.

Fotografies d'Aleksandar Cvetanovic i Patrick Coddou a Unsplash
-Temes relacionats-
up