Robots socials: un mercat en creixement | EDE
movi-image-robots-sociales-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
3 min del teu temps

Robots socials: un mercat en creixement

Mon Nov 16 12:46:34 CET 2020

Durant els mesos de la pandèmia, els androides es van posar al servei de la medicina i la salut i han accelerat un canvi que es manté, a més, amb una tendència clarament a l'alça: S'espera que el sector dels robots arribi el 2025 a uns ingressos mundials de 19.000 milions de dòlars

Els robots s'han posat al servei del sistema sanitari des que va començar la lluita contra la COVID-19. Encara que tots els ciutadans podrien pensar que la revolució robòtica era imminent, potser no s'imaginaven que fos tan aviat. La irrupció de la COVID-19 ha eliminat les barreres temporals i ha accelerat l'arribada d'aquests androides. Un dels principals motius que n’ha afavorit la inclusió és que aquests aparells ajuden a minimitzar el risc de contagi. És per aquesta raó que durant aquests mesos s'ha vist com han guanyat presència a tot el món. Per exemple, a Boston els coneguts robots Spot s'estan utilitzant perquè els doctors puguin examinar els pacients de manera remota; només cal una tauleta subjectada per l'androide a través de la qual poden comunicar-se amb ells i avaluar-ne l’estat visualment. També els hem vist portant pistoles tèrmiques per prendre la temperatura dels ciutadans o transportant medicines i aliments a persones en zones d'aïllament.

Aproximadament 2,7 milions de robots treballen arreu del món

Veure com treballen aquests robots pot haver provocat un canvi d'opinió en molts empresaris. I és que una de les tecnologies que es veurà més beneficiada durant els propers tres anys és la que automatitzi processos humans. Així ho afirmen més de 8 de cada 10 enquestats a l'estudi How can Europe reset the investment agenda now to rebuild its future?, publicat per EY al maig. Tot i que és possible que l'ascens d'aquestes màquines ja hagi començat. Segons l'estudi World Robotics 2020 Industrial Robots de la Federació Internacional de Robots, al món hi ha 2,7 milions de robots industrials treballant, una xifra rècord. Àsia és el mercat més fort i, en concret, la Xina, on les existències van augmentar un 21 % i van superar les 780.000 unitats el 2019. Europa va arribar a un stock operatiu de 580.000 unitats el 2019, un increment del 7 %, i Alemanya en va ser l’usuari principal amb unes 221.500 unitats.

Pot interessar-te: La tecnologia en l'educació, com influeix en l'aprenentatge?

No hi ha dubte que els robots permeten accelerar processos industrials, a més d'estar sent de gran ajuda durant la pandèmia. No obstant això, encara es poden desenvolupar i tenir un paper més important. Es tracta dels robots socials, que van més enllà i interactuen i es comuniquen amb les persones, seguint comportaments, normes i patrons. Segons els seus creadors, Pepper és el primer robot humanoide social del món capaç de reconèixer cares i emocions humanes bàsiques. És capaç d'interactuar amb la gent mitjançant la veu i, a més, ho fa en 15 idiomes diferents. Amb una aparença molt humana i amb 120 cm d'alçada, Pepper actualment només està disponible per a empreses i escoles.  

Un creixement anual del 14 % durant els pròxims cinc anys

Encara que no estigui clar si els robots socials han arribat per quedar-se, les dades mostren que és molt probable que sigui així. Ja els va identificar el Fòrum Econòmic Mundial (WEF, per les seves sigles en anglès) el 2019 com una de les 10 tecnologies emergents, afirmant que aquests «amics i ajudants s'estan convertint en una part de la vida quotidiana i s’utilitzen cada vegada més per tenir cura de la gent gran, educar els nens i realitzar tot tipus de tasques».

El 2025 s'esperen vendes de més de 65 milions de robots l'any i uns ingressos de 19.000 milions de dòlars

Ara, l'estudi Social Robots Market - Growth. Trend and Forecast, publicat per Research and Markets, estima que aquest mercat tindrà una taxa de creixement anual del 14 % durant els pròxims cinc anys. En termes econòmics, el 2018 es va arribar als 5.600 milions de dòlars en vendes a tot el món. I s'espera que el 2025 tanqui amb uns ingressos de 19.000 milions de dòlars, fet que suposaria uns 65 milions de robots venuts cada any.

Un dels factors que impulsa l'augment d'aquests autòmats és l'auge de la recerca en el camp de la intel·ligència artificial (IA), ja que en depenen per interactuar amb la informació que reben a través de la càmera i d'altres sensors. Els mateixos dissenyadors se'n serveixen per traduir en algoritmes els coneixements neurocientífics i psicològics, de manera que puguin reconèixer rostres, emocions, veus, idiomes i, fins i tot, respondre apropiadament a les necessitats de la gent.

Per impulsar el creixement del mercat, és també molt important el desenvolupament de projectes d'investigació en robòtica social. Per exemple, el Human Interactive Robotics for Healthcare (Hiro), finançat per la iniciativa ICT Plus del Consell d'Investigació de Noruega, que se centra en el desenvolupament de plataformes robòtiques humanoides per ajudar tant els professionals de la salut com els pacients dels serveis d'ajuda a domicili del municipi i de l'hospital, tal com explica l'estudi esmentat.

No obstant això, tot i aquestes dades i dels avenços que es produeixen, encara hi ha factors que obstaculitzen el creixement d'aquest mercat, com els problemes de funcionament del hardware i el software, la preocupació per la privacitat dels usuaris i els costos inicials que s'han d'assumir. 

Fotografia de Maximalfocus a Unsplash
-Temes relacionats-
up