S'acosta el final del pagament en efectiu? | EDE
movi-image-lainformacion-final-pago-efectivo-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

S'acosta el final del pagament en efectiu?

Thu Jul 22 08:31:05 CEST 2021

La situació derivada de la pandèmia ha impulsat el pagament mitjançant sistemes electrònics, una opció que es consolida i que cada vegada compta amb més usuaris

El 2020, el pagament mitjançant targetes de crèdit i de dèbit es va disparar a tot Europa. Malgrat que el Banc Central Europeu (BCE) va desmentir el risc de transmissió del coronavirus mitjançant els bitllets i les monedes, el confinament estricte va provocar un canvi en els hàbits dels compradors que es van traslladar a l'entorn digital, accelerant així l'ús de mitjans de pagament electrònics.

Segons dades del Banc d'Espanya, el nombre de retirades d'efectiu en caixers automàtics espanyols va disminuir un 52 % l'any passat -des de 2014, la preferència dels espanyols per realitzar els seus pagaments és mitjançant targeta de crèdit i el contactless, que fins i tot ja es va avançar al pagament en efectiu en l'últim any-. L'organisme apunta també que, des d'aquest mateix any, aquesta tendència a realitzar els pagaments en efectiu ha disminuït considerablement.

Aquest nou panorama de digitalització en què es troba immersa la societat en general, i el sector financer en particular, relega els diners en efectiu a un segon pla. De fet, segons l'informe Payments 2025 & Beyond, elaborat per la consultora PwC, els pagaments electrònics creixeran un 82 % d'aquí al 2025, aconseguint els 1,8 bilions d'operacions. El 2030, la xifra podria superar els tres bilions de transaccions.

Pot interessar-te: Treure diners sense targeta i pagaments digitals: les opcions de la banca personal per evitar els contagis

 

Sistemes de pagament preferits pels espanyols

La targeta de dèbit és el mètode de pagament més conegut pel que fa a substitució de l'efectiu es refereix. De fet, és el mitjà preferit per a més de sis de cada 10 espanyols, segons dades de Minsait Payments. A aquesta preferència se li suma l'ús del mòbil com a sistema de pagament, especialment mitjançant internet, que a Espanya ha passat d'un 50 % el 2019 a un 60 % el 2020. Encara que el seu ús avança lentament en el comerç físic, les aplicacions i els dispositius connectats al telèfon mòbil, com els smartwatch, té cada vegada més protagonisme en les compres.

Un altre mètode és Bizum, una plataforma que permet enviar i rebre diners mitjançant el mòbil. Aquesta aplicació, associada amb un gran nombre d'entitats bancàries, permet realitzar transaccions mitjançant un smartphone, tant entre particulars com a professionals. De fet, Bizum va duplicar els seus usuaris el 2020 i a principis d'aquest any ja comptava amb 8.000 comerços adherits. L'objectiu d'aquesta companyia és arribar als 18.000 al tancament de 2021. Durant el 2020, l'import mitjà per operació mitjançant Bizum va ser de 48,3 euros, el que reflecteix, segons els experts, que l'ús majoritari d'aquesta aplicació recau en pagaments quotidians de baix import, desplaçant així al pagament en efectiu.

Pagaments digitals: més control i seguretat de les finances personals

Espanya segueix sent un dels països de l'eurozona on més diners en efectiu s'utilitza, segons la consultora Brandwatch. No obstant això, tal com apunten les dades, cada vegada s'aposta més per l'ús de la targeta de crèdit i altres mètodes de pagament digitals, com ara Bizum o PayPal. Aquests sistemes permeten a l'usuari tenir més control de les seves finances, ja que cada transacció queda reflectida en el compte bancari i, gràcies a les apps dels bancs, es facilita disposar de manera immediata d'un control més exhaustiu en l'instant en què s'ha fet una compra.

La targeta, tant si és de crèdit com de dèbit, ofereix a més diferents opcions, adaptant-se a les necessitats de cada usuari, i depenent de l'entitat bancària en què se sol·liciti pot incloure certs avantatges, com la facilitat per a la contractació d'assegurances.

Aquest tipus de mètode de pagament també augmenta la seguretat, ja que en cas de robatori, per exemple, només cal cancel·lar la targeta immediatament impedint així que algú pugui accedir als diners, mentre que, en el cas dels bitllets i les monedes, seria difícilment recuperable. Pels experts, la digitalització de totes les transaccions suposaria també un aliat per posar fi al frau i l'economia submergida, estretament relacionada amb els diners en efectiu.

A més, un creixement de l'ús d'aquests mètodes de pagament provocaria també un increment de la innovació tecnològica dels mètodes de pagament i dels serveis bancaris, agilitzant tràmits i desenvolupant sistemes bancaris molt més ràpids que els existents.

 

Fotografia de Clay Banks a Unsplash
-Temes relacionats-
up