Si guanyo a la loteria de Nadal, quins aspectes legals cal tenir en compte per repartir-la? | EDE
movi-image-elpais-gano-loteria-navidad-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Si guanyo a la loteria de Nadal, quins aspectes legals cal tenir en compte per repartir-la?

Mon Dec 28 12:58:07 CET 2020

El Gordo és un dels premis més desitjats pels espanyols, però no tots coneixen les pautes que cal seguir en cas de ser un dels agraciats en el sorteig

El sorteig de la loteria de Nadal del 22 de desembre és un esdeveniment social que, any rere any, continua estant present en els preparatius nadalencs de milions d'espanyols. Fins i tot mesos abans de decorar els carrers, la gent s'organitza per comprar un dècim o compartir una sèrie amb els companys de la feina o la família. Aquest 2020, amb la COVID-19, no és diferent; tot i que sí que és cert que la pandèmia n’ha minvat la participació.

Aquest any la despesa mitjana per habitant en loteria està sent de 65,66 euros; 2,82 euros menys que fa un any, segons les previsions de la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat (SELAE). Aquesta tendència de gastar menys en loteria també la reflecteixen les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que, a través de les interaccions amb terminals de punt de venda (TPV) del banc, permet analitzar en temps real l'evolució econòmica. Pulso situa en 48 euros el ticket mitjà de compra en loteria durant els últims 30 dies abans del sorteig; un 16 % menys que el mateix període del 2019.

La loteria de 2020 compta amb 172 sèries de 100.000 bitllets cadascuna. Al seu torn, els bitllets estan compostos per 10 dècims amb el mateix número. Un bitllet costa 200 euros i un dècim 20 euros. La venda total equival a 3.440 milions d'euros, dels quals el 30 % es destina a despeses d’administració i comissions als punts de venda. La resta, 2.408 milions d'euros, es repartirà en 15.304 premis. El primer, conegut com El Gordo i de quatre milions d'euros per sèrie, és el més desitjat. Molts ja saben que la probabilitat que els toqui almenys un premi és d'un 14 % i la de guanyar el primer premi d'un 0,01 %. Tanmateix, i com passa any rere any, sempre sorgeixen certs dubtes: quant puc guanyar?, on es cobra?, quants impostos cal pagar?, i fins i tot què s’ha de fer si es trenca una butlleta premiada?

La quantitat que es rebrà depèn del tipus de butlleta comprada. Si es tracta d'una sèrie sencera, es rep el total del premi i, si és un dècim, una dècima part. En el cas del Gordo, 400.000 euros. Si es té una participació, dependrà del nombre de gent amb la qual es comparteixi la butlleta.

On s’ha de cobrar

Les quanties es poden cobrar el mateix dia 22 a partir de les sis de la tarda. El lloc on es rebran els diners depèn de la quantitat. Si el premi és inferior a 2.000 euros es pot acudir a qualsevol administració de loteria amb la butlleta i cobrar l'import immediatament.

Si el premi supera els 2.000 euros, el participant ha d'anar a alguna de les entitats financeres autoritzades per la SELAE, com Banc Sabadell, on el cobrament s'executa mitjançant una transferència bancària o un xec després de verificar l'autenticitat del bitllet.

En el cas d'haver comprat una butlleta digital en el web de Loteries i Apostes de l'Estat, hi ha diverses possibilitats. Si l'import és inferior a 600 euros, el cobrament es fa automàticament a la Lotobolsa del guanyador, que després podrà ingressar-lo al compte que ell consideri. Si l'import és superior a aquesta quantitat, però inferior a 2.000 euros, el pagament s'efectua automàticament al compte bancari que el premiat hagi introduït prèviament a la pàgina oficial de la SELAE durant el seu registre. Si l'import és superior a aquesta quantitat, el procés de cobrament s'ha de fer de forma manual en aquesta web. Primer se sol·licita el pagament i després s'introdueix el número de compte.

Una cosa important que s'ha de tenir en consideració és que el dret a cobrar el premi caduca al cap de tres mesos des del dia 23 de desembre.

Com es comparteix el premi

Si es comparteix el bitllet amb altres persones i el premi és inferior a 2.000 euros, pot recollir-lo una persona en representació de les altres. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana cobrar-lo en una entitat bancària i presentar en el moment de cobrar-lo els DNI de tots els participants. En el cas de comprar un dècim per compartir-lo amb altres persones; si el premi és superior a 2.000 euros, totes les persones s’han de presentar a l'entitat bancària en el moment de cobrar-lo o designar un representant que actuï en nom de tots.

En el cas de jugar amb una participació comprada a través d'un comerç, d'una organització o d'una persona particular, no es pot anar a una administració de loteria amb ella. Aquestes participacions funcionen com un document legal que ha d'incorporar les dades de l'emissor i les condicions del repartiment, i ha d’advertir que de qualsevol premi que superi els 40.000 euros el 20 % correspon a Hisenda. L'emissor de les participacions ha de sol·licitar a la SELAE l'autorització del fraccionament i ha de dipositar el bitllet en una entitat bancària.

Si la quantia del premi és inferior a 2.000 euros, pot cobrar-la el responsable de l'emissió de les participacions i repartir-la proporcionalment. Si el premi és superior a 2.000 euros, els participants han de presentar-se a l'entitat bancària per cobrar-lo o designar un representant que actuï en nom de tots.

Quants impostos s’han de pagar

L'impost estipulat és d'un 20 % per als premis superiors a 40.000 euros. Hisenda només gravarà a partir d'aquesta quantitat, de manera que els beneficiaris només han de tributar l'import un cop superada aquesta xifra. Per exemple, el guanyador d'un dècim del Gordo ha de pagar el 20 % d'impostos de 360.000 euros, ja que els 40.000 euros primers n’estan exempts. Rebrà, doncs, 328.000 euros. En el cas de compartir un dècim, el pagament dels impostos es prorrateja entre els guanyadors.

Sobre quan s’han de pagar, és Hisenda qui realitza automàticament la retenció. No obstant això, continuarà sent necessari declarar a la renda del 2020 que s'ha guanyat un d'aquests premis i que ja se n'ha pagat l'impost (a l'apartat Premis obtinguts per la participació en jocs, rifes o combinacions aleatòries sense finalitats publicitàries). Per això, la mateixa entitat financera que abona el premi ha de facilitar al guanyador un certificat de l'impost pagat i que l’eximeix de tornar-lo a pagar en el futur a la declaració de la renda.

 

 

 

movi-image-elpais-gano-loteria-navidad-grafico-1

 

 


 

Puc regalar part del premi?

Quan toca un premi, l'alegria pot transformar-se en generositat. Si es decideix regalar part del premi, cal saber que aquesta persona haurà de declarar l'import que se li hagi lliurat i tributar-lo a l'impost sobre successions i donacions. La quantitat a pagar depèn de la comunitat autònoma on resideix el donatari i de la relació amb el donant, ja que entre dues persones amb llaços familiars de primer grau l'impost és més baix. Generalment s'ha de fer durant els 30 dies hàbils després de rebre els diners. No hi ha una quantitat mínima; qualsevol donació s'ha de declarar, segons indica la legislació.

I si es perd o es trenca el dècim?

Si el somni de qualsevol participant és guanyar la loteria, el seu pitjor malson és que el bitllet es perdi o es trenqui. Què cal fer davant d'aquesta situació? En el cas que s'extraviï, és obligatori anar a comissaria i denunciar-ne la pèrdua o el robatori. Sempre s’ha d’aportar el màxim nombre de proves: el número, la sèrie, una fotocòpia del dècim, el tiquet de compra, etc. Sempre s'ha de fer abans que se celebri el sorteig. La denúncia anirà a l'Assessoria Jurídica de Loteries i Apostes de l'Estat, que impedeix que, en cas que toqui, el cobri una altra persona.

En cas que es trenqui i per a quantitats inferiors a 2.500 euros, el participant no ha de tenir cap problema per cobrar-lo en qualsevol administració. Només cal que es pugui llegir correctament el codi de barres. Si no és així o la quantitat és superior, el comprador ha de sol·licitar que la SELAE acrediti que el bitllet és autèntic. Per fer-ho, cal omplir un formulari, anomenat Sol·licitud de pagament, adjuntar-hi el dècim i enviar-ho tot a aquesta entitat perquè certifiqui que la butlleta és original. Quan s'hagi comprovat que és autèntica, la societat contactarà amb el participant per informar-li que ja pot cobrar el premi. Evitar aquesta situació és tan senzill com guardar el dècim dins d'un sobre i deixar-lo en un lloc segur fins al dia després del sorteig.

 

 

 

movi-image-elpais-gano-loteria-navidad-grafico-2

 

 


 

Fotografia de Photos by Lanty a Unsplash
-Temes relacionats-
up