Simulador de hipotecas cuánto puedo pagar por una casa
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Simulador d'hipoteques: quant puc pagar per una casa

Thu Apr 28 13:18:10 CEST 2022

Per simular la quota de la hipoteca cal tenir en compte l'estalvi i la solvència econòmica del comprador, i el termini i els interessos del préstec

A l'hora de comprar un habitatge és habitual que el principal dubte que sorgeixi al comprador sigui quant finançament li pot concedir el banc per realitzar l'operació. Simular la quota de la hipoteca és un procés senzill, que ajuda a aclarir aquesta i altres preguntes i permet calcular quant es pot pagar per una casa, comparant entre diferents préstecs hipotecaris, amb diferents terminis d'amortització i tipus d'interès.

Per triar el tipus d'hipoteca que millor s'adapti a cada comprador i conèixer les quotes i els interessos de cadascuna d’elles, cal tenir en compte quatre factors principals:

  1. L'estalvi del futur propietari

El comprador de l'habitatge ha de tenir present que els bancs concedeixen un finançament de com a màxim el 80 % del valor de compra o de taxació de l'immoble. Per això, el futur propietari ha de tenir estalviat al voltant d'un 35 %, en què s'engloba el 20 % restant del valor que no cobreix la hipoteca (l’entrada d'un pis) i entre un 10 % i un 15 % de les despeses de la compravenda (impostos, notaria, Registre de la Propietat…). És a dir, per comprar un habitatge de 200.000 euros, cal tenir uns estalvis d’uns 70.000 euros.

  1. La solvència econòmica i capacitat d'endeutament del comprador

La solvència econòmica i la capacitat d'endeutament del futur propietari són clau a l'hora de contractar una hipoteca. En aquest punt, és important tenir en compte els ingressos mensuals del comprador, ja que el Banc d’Espanya recomana no destinar més del 30 % al pagament de l'habitatge. El nivell d'endeutament (incloent-hi la hipoteca i altres préstecs) no ha de superar el 35 % del salari al mes. És a dir, si el comprador de l'habitatge té un sou mensual de 1.700 euros pot destinar fins a 510 euros al pagament de la quota mensual de la hipoteca. En cas de tenir altres préstecs, com ara la lletra del cotxe, la quantitat per pagar ambdós deutes és de 595 euros.

  1. El termini d'amortització

A l'hora d'escollir el termini d'amortització hi influeixen dues variables: la solvència econòmica present i futura del comprador i la seva edat. En cas que la quota mensual del préstec hipotecari excedeixi el 30 % dels ingressos totals del titular, és recomanable contractar una hipoteca a llarg termini per reduir la quota i allargar més el període de devolució. Això no obstant, cal tenir present que com més llarg sigui el termini d'amortització, més interessos s'abonen.

Pel que fa a l'edat, com més gran és el futur propietari, menor és el termini d'amortització i, per tant, més grans són les quotes mensuals que s’han de pagar. A Espanya, els bancs solen situar en 75 anys l'edat màxima que pot tenir el titular en el moment d'acabar de pagar la hipoteca.

  1. El tipus d'hipoteca

En funció del tipus d'interès, els préstecs poden ser:

  • Hipoteca fixa. El tipus d'interès es manté estable durant tota la vida del préstec, per la qual cosa les quotes que es paguen cada mes romanen sense canvis.
  • Hipoteca variable. Les quotes depenen de dos índexs, d'una banda, el diferencial de la hipoteca, que no canvia i el fixa el banc, i de l'altra, l'índex de referència, que a Espanya sol ser l’euríbor. Aquest es revisa normalment cada sis o 12 mesos i, en funció de si puja o baixa, ho farà també la quota mensual.

Pot interessar-te: Descobreix què t’interessa més, si la hipoteca a tipus fix o a tipus variable amb aquest simulador d’hipoteques

A més, cal tenir en compte dues magnituds que influeixen directament en el preu final de la hipoteca:

  • Tipus d’interès nominal (TIN). Es tracta del percentatge fix que el banc cobra per prestar els diners. Per al seu càlcul, només es té en compte el tipus d'interès que ofereix l'entitat bancària.
  • Taxa anual equivalent (TAE). «La TAE, a més de calcular el TIN, comprèn altres variables com ara les comissions, la contractació d'una assegurança de vida o la taxació», explica Paula Marín, especialista en hipoteques de Banc Sabadell de Marbella. És el valor que s’utilitza per conèixer el cost real d’un préstec hipotecari.

 

 

 

Casos pràctics: simulador d'hipoteques

En Jordi té 37 anys i té un sou de 2.800 euros al mes. Vol comprar un habitatge de segona mà a Tarragona que té un preu de 180.000 euros. En utilitzar un simulador d'hipoteques, calcula que pot optar a un finançament de 144.000 euros i que necessita tenir estalviats uns 56.200 per fer front a l'entrada de la casa (36.000 euros) i a altres despeses de l'operació. Si contracta una hipoteca a tipus fix bonificada a 30 anys, pagaria una quota de 503 euros mensuals. En canvi, si contracta una hipoteca variable bonificada pel mateix termini de devolució, la quota seria de 496 euros durant el primer any.

La Laura i la Maria, de 29 i 34 anys, respectivament, tenen uns ingressos mensuals en conjunt de 5.000 euros i paguen 160 euros al mes per la lletra del cotxe. Volen comprar un habitatge d’obra nova a Madrid per valor de 350.000 euros. Aquesta parella pot optar a un finançament de 280.000 euros*, per això necessiten tenir estalviats uns 110.000 euros per pagar l'entrada de l'habitatge (70.000 euros) més les despeses associades a la compra. Si opten per contractar una hipoteca fixa bonificada a 30 anys, tindrien una quota mensual de 978 euros. Si, per contra, es decanten per una hipoteca variable bonificada, la quota seria de 966 euros al mes durant el primer any.

 

Simulador de hipotecas cuánto puedo pagar por una casa

 

 

 


 

*El resultat d'aquesta simulació té un caràcter orientatiu, no comercial. Per disposar de més informació, hauràs de posar-te en contacte amb nosaltres i podràs rebre una oferta personalitzada.Condicions vigents fins al 30/06/2022. Font: Simulador d'hipoteques de Banc Sabadell

En qualsevol cas, per saber quina és la millor opció de finançament per a cada comprador, és recomanable comptar amb l’assessorament professional d'un expert de confiança, com ara el de l'entitat bancària que orienti i resolgui qualsevol dubte que pugui sorgir durant el procés. 

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís? Deixa’t assessorar per un especialista.

Calcula la teva hipoteca
Descobreix la quota, les despeses i quant et financem.
CALCULAR
Fotografia de Mikhail Nilov a Pexels
-Temes relacionats-
up