'Small caps' europees, riscos i oportunitats d'invertir-hi | EDE
movi-image-small-caps-europas-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

'Small caps' europees, riscos i oportunitats d'invertir-hi

Tue Apr 27 08:52:32 CEST 2021

Les expectatives de recuperació de l'economia europea situen en el focus d'inversió les empreses de petita capitalització, que estan en condicions de liderar projectes de gran envergadura que consolidin el seu creixement futur

Una small cap és aquella companyia cotitzada que té una baixa capitalització borsària. La capitalització de qualsevol organització es mesura amb el preu actual d'una de les seves accions multiplicat pel nombre d'accions que hi hagi en circulació. Encara que no existeix un barem per classificar una entitat dins d'aquest grup, com a regla general, s'estima que una empresa es considera small cap si la seva capitalització està entre els 300 i els 2.000 milions de dòlars. Per sobre d'aquesta forquilla, es troben les companyies de mitjana capitalització (Mid cap) o de gran capitalització (Large cap).

A Espanya, l'índex que agrupa els principals valors de petita capitalització (en concret, 30 d'ells) és l'IBEX Small Cap. A finals de novembre del 2020, mentre que l'Ibex 35 cedia en l'any al voltant d'un 20 %, aquest selectiu avançava gairebé un 4 %, amb títols que acumulaven uns guanys superiors al 50 % en els últims 11 mesos, com Rovi o Reig Jofre. Per subratllar que no era de flor d'un dia, a finals de febrer del 2021, sumava en els dos primers mesos de l'any més d'un 3 % de revaloració, superant, fins i tot, els resultats dels seus homòlegs a França (CAC Small) o a Alemanya (SDAX).

En els propers mesos, l'arribada dels primers fons procedents del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com Next Generation EU, durant el segon semestre del 2021, és probable que contribueixi a augmentar l'activitat i, amb això, la facturació de moltes d'aquestes empreses. Cal no oblidar el pes que tindran les pimes en els projectes que, finalment, s'aprovin. Només posem com a exemple que en les manifestacions d'interès que han anat publicant diferents ministeris per calibrar l'interès de les empreses pels fons europeus, s'han repetit dues premisses obligatòries: els projectes que es presentin han d'involucrar una cadena de valor industrial representativa amb diversa presència territorial; i han de comptar amb, almenys, cinc entitats participants, el 40 % de les quals han de ser pimes.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu

L'arribada dels fons europeus contribuirà a incrementar la facturació de moltes small caps

Riscos i beneficis

Invertir en small caps pot suposar una important oportunitat perquè qualsevol estalviador opti a aconseguir una rendibilitat més gran en la seva cartera que en el cas d'altres actius. Entre els seus principals avantatges destaca que, habitualment, gaudeixen d'un elevat potencial de creixement, ja que com que són organitzacions molt flexibles, poden incrementar la seva facturació o el seu volum de negoci de manera significativa en poc temps, fet que afectarà positivament a la seva cotització borsària. Històricament, els índexs de small caps han registrat guanys majors que altres valors de gran capitalització.

A més, algunes d'elles solen tenir un baix nivell d'anàlisi i de seguiment per part de la indústria financera, i això amb freqüència provoca que estiguin infravalorades. Detectar aquests casos mitjançant el seguiment de la informació del sector pot contribuir a trobar oportunitats interessants que, a mitjà termini, tenen el potencial de derivar en la consecució de beneficis importants.

No obstant això, convé ser cautelosos en aquest tipus d'inversions, ja que no estan exemptes de riscos. Entre els riscos més importants hi ha que molts valors de small caps tenen una elevada volatilitat, ja que tenen una menor base de clients que les companyies més grans, els seus volums d'ingressos no són tan estables i, en general, les seves expectatives de futur són més incertes. Per descomptat, atès que són menys seguides pels analistes i per altres especialistes financers, l'inversor disposa d'una menor informació per prendre decisions, fet que obliga a dedicar més temps a fer investigacions per intentar trobar indicis sobre la situació present i futura d'aquestes entitats.

Small caps europees, una bona oportunitat?

Des del 2001 al 2020, l'índex MSCI World Small Cap, principal selectiu mundial per a aquest tipus de companyies, va acumular una rendibilitat del 317 %, incloent dividends. Comparant-ho amb el resultat de l'MSCI World, que inclou les empreses de major capitalització, el resultat és molt sorprenent, ja que aquest últim 'tot just' va guanyar un 160 %. Durant aquestes dues dècades, han passat, amb més o menys intensitat, tres crisis mundials, i això ha demostrat que algunes de les small caps estan menys exposades als vaivens dels cicles econòmics pel fet que estan especialitzades en sectors més disruptius de l'àmbit tecnològic.

En el cas particular d'Europa, les empreses de petita capitalització poden oferir una gran oportunitat de diversificació per als inversors, esperonades per diverses notícies que conviden a l'optimisme: l'èxit en la vacunació de la població, la recuperació econòmica i l'efecte catalitzador i d'arrossegament que s'espera que tingui el Fons de Recuperació Europeu, del qual les small caps es veuran, en principi, molt beneficiades. A més, des de l'òptica dels estalviadors, aquest tipus de companyies s'imbriquen molt bé dins de la necessitat d'implementar estratègies d'inversió de més risc per intentar aconseguir la rendibilitat suficient com per, almenys, aconseguir batre el comportament de la inflació, en un context general de baixos tipus d'interès.

Les small caps europees ofereixen diversificació i un major potencial de rendibilitat, encara que a costa d'un major risc

Habitualment, les small caps europees són menys nombroses que en el cas dels Estats Units d'Amèrica o de molts països asiàtics. A canvi, solen tenir unes millors previsions de creixement en el llarg termini, orientades a sectors amb bones perspectives de futur (en àmbits com la tecnologia, la indústria o el gran consum). Des del punt de vista operatiu, solen estar molt capil·laritzades en el mercat europeu, amb presència en diferents països, la qual cosa afavoreix que estiguin millor preparades per al salt internacional. Tot això les posiciona com a inversions estables, amb vocació de llarg termini i capaces d'oferir als estalviadors ingressos estables via revaloració en els mercats i, també, a través de potencials dividends.

En el mercat hi ha diferents fons d'inversió especialitzats en les small caps, que compten amb gestors professionals que, entre altres àmbits, analitzen detalladament aspectes clau d'aquestes entitats, com la governança, l'estratègia operativa o la salut financera. Aquests especialistes realitzen anàlisis fonamentals i tècnics, i utilitzen altres eines per indagar sobre la idoneïtat d'apostar per elles, incloent aspectes tan rellevants en l'actualitat com la importància que dedica cadascuna d'elles a la sostenibilitat o en relació amb la innovació.

-Temes relacionats-
up