Social selling: com vendre a les xarxes socials | EDE
social selling cómo vender en redes sociales
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Social selling: com vendre a les xarxes socials

Tue Aug 23 11:58:07 CEST 2022

El social selling, donar-se a conèixer i generar contactes a través de les xarxes socials per aconseguir vendes, ha esdevingut una estratègia clau per a les empreses.

Les xarxes socials formen part del dia a dia de la població i són un canal fonamental a l’estratègia de qualsevol negoci. Les empreses desenvolupen tàctiques de social selling per derivar els usuaris de les xarxes socials cap al canal de venda online. Una fórmula que es basa a donar-se a conèixer, generar contactes i relacions entre la marca i l’usuari per aconseguir la venda posterior.

Com explica Emina Mulagic, consultora de Màrqueting Digital de RocaSalvatella, al webinarCom fomentar les vendes a través de xarxes socials: el Social Selling, organitzat a través de HUB Empresa de Banc Sabadell, “les xarxes socials funcionen com un mitjà per comunicar-se i intercanviar informació, per la qual cosa són un canal ideal per captar clients i fer vendes. Però les empreses han de tenir en compte, primer, quines són les plataformes més adequades per al seu negoci, cosa que dependrà de les seves característiques, del que vulguin vendre, a qui i com”.

En aquest sentit, els ajuts del fons europeu Next Generation EU per a la digitalització de les empreses representen una bona oportunitat per adaptar aquest tipus d’estratègies de venda online.

Estratègia B2B per fer negocis a xarxes socials

A les transaccions comercials entre empreses (B2B), el procés de compra és més llarg que entre empresa i particular (B2C); i, també, més complicat. “Es donen molts més punts de contacte amb el client i cal tenir-ho en consideració en fer l’estratègia de venda”, apunta aquesta experta. “Les empreses que venen B2B han de tenir en compte, a més, on és el seu client ideal (a quina plataforma), quines són les seves necessitats i quina mena d’informació li interessa per, posteriorment, enviar-li un formulari i així poder entrar en contacte amb aquesta persona”.

Entre les preguntes que una empresa s’ha de fer per triar una xarxa social com a canal de venda i emprendre una estratègia comercial adequada destaquen: Quina edat tenen els meus clients? “A TikTok, per exemple, l’edat mitjana se situa al voltant dels 16 anys; de manera que, si el nostre client té entre 50 i 60 anys, aquesta plataforma no seria l’adequada, encara que tingui molts usuaris”, puntualitza Mulagic.

Entre les plataformes que hi ha, per al món de l’empresa les més adequades són LinkedIn i Twitter

Mulagic recomana estar present a LinkedIn. “És una plataforma molt adequada per als negocis; no és la més gran ni la favorita de la majoria, però és una xarxa social molt important en B2B perquè està orientada a l’ús empresarial”.

LinkedIn publica el perfil de l’usuari, que revela lliurement la seva experiència laboral, i el posa en contacte amb milions d’organitzacions i empleats. “Per tant, la gent, quan entra a LinkedIn, ja té la mentalitat en mode de feina. A LinkedIn una empresa pot trobar el perfil de client ideal, aconseguir-ne el contacte i compartir informació rellevant per als clients a través de missatges directes, comentaris, etc.”, afirma Mulagic.

Una altra plataforma que també és interessant per a B2B és Twitter. “A Twitter es pot aprendre molt perquè la gent comparteix les seves opinions, se’n fa molt ús empresarial i moltes persones el fan servir per feina i comparteixen informació que pot ser rellevant”, assenyala aquesta experta.

Pot interessar-te: Claus per optimitzar les vendes del teu ‘e-commerce’

Estratègia B2C per vendre a xarxes socials

En la venda al consumidor final (B2C), l’estratègia depèn principalment del producte o del servei. En aquest cas, la consultora de Màrqueting Digital de RocaSalvatella recomana tenir presència a WhatsApp Business: “Permet entrar a través del mòbil als xats dels clients, que és on tenen les seves converses amb amics, familiars, etc., i passar a formar part del seu llistat de contactes. La probabilitat que algú et respongui és més alta que per correu electrònic”.

Altres xarxes socials adequades per a una estratègia de B2C són Facebook i Instagram, que se situen com els canals preferits dels usuaris per prendre decisions de compra. Es tracta de xarxes socials gratuïtes que compten amb una àmplia base de seguidors i en les quals, obrint un perfil, es pot interactuar amb els consumidors. A més, donen accés a la botiga online, als anuncis de pagament i a les ressenyes.

Mètode de pagament per vendre per xarxes socials

Finalment, establir un mecanisme de pagament virtual adequat a les xarxes socials és un altre dels punts que cal tenir en compte en una bona estratègia d’e-commerce. José María Bravo, director TPV Negocis a Banc Sabadell, destaca en aquest webinar que el pagament virtual a través de terminals de punt de venda (TPV), un sistema que gestiona de manera unificada les vendes d’un establiment, permet a un comerç cobrar als clients de manera no presencial, segura i fàcil. També permet generar un codi QR vinculat a un enllaç perquè el client en pugui fer l’abonament. Una solució de cobrament molt efectiva per a les vendes a través de telèfon mòbil, correu electrònic, WhatsApp, Instagram o Facebook.

En qualsevol cas, comptar amb l’assessorament d’un gestor, com el de l’entitat bancària, és clau per definir aquesta estratègia de social selling i triar el mètode de pagament més adequat.

Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

-Temes relacionats-
up