Tendències que remodelaran la indústria de les assegurances de vida la propera dècada | EDE
movi-image-tendencias-industria-seguros-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
3 min del teu temps

Tendències que remodelaran la indústria de les assegurances de vida la propera dècada

Wed Mar 03 10:54:22 CET 2021

Les companyies hauran de treballar per crear una experiència omnicanal, flexibilitzar i ampliar la cobertura dels productes i oferir als seus clients beneficis no monetaris

En l'última dècada, la indústria de les assegurances de vida estalvi ha experimentat grans canvis. Les economies en desenvolupament, que abans eren petites contribuents, s'han convertit en grans impulsores i ja representen una mica més de la meitat del creixement mundial de les primes i el 84 % del creixement de les anualitats. També han fet grans avenços pel que fa a disponibilitat de les dades, gràcies a l'anàlisi avançada i a la intel·ligència artificial, segons l'informe The future of life insurance: Reimagining the industry for the decade ahead elaborat per McKinsey.

No obstant això, els últims anys també han comportat alguns desafiaments. En concret, les asseguradores no han estat grans beneficiàries d'un mercat alcista i la taxa de creixement s'ha situat al voltant del 3 %. La crisi sanitària de la COVID-19 ha situat els tipus d'interès més baixos que fins i tot durant la crisi financera del 2008, el que ha tingut un impacte desproporcionat en les accions de les asseguradores en relació amb la resta del mercat. Tot i això, aquest sector es troba davant d'una gran oportunitat de tornar als nivells de rendibilitat i de creixement anteriors, ja que la demanda dels clients està en el punt més alt.

 

 

 

movi-image-tendencias-industria-seguros-grafico-1

 

 


 

La COVID-19 ha tingut un impacte en la rendibilitat de les assegurances de vida el 2020 en relació amb el mercat en general. Font: Informe 'The future of life insurance: Reimagining the industry for the decade ahead', elaborat per McKinsey

Impuls de la tecnologia amb l’experiència omnicanal

Els avenços tecnològics, especialment en l'àmbit de les interfícies de programació d'aplicacions (API, per les sigles en anglès), dels microserveis i de les estructures de dades són la clau, ja que permeten una integració ràpida i un intercanvi de dades fluid. La COVID-19 ha accelerat molts dels elements omnicanal que es trobaven en una etapa primerenca. D'aquesta manera, un 54 % dels consumidors europeus actualment prefereixen canals directes o digitals, enfront d'un 38 % que ho preferia abans de l'esclat de la crisi sanitària.

En aquest sentit, les asseguradores crearan les seves pròpies xarxes de socis per oferir serveis complementaris, ja que el 94 % de les companyies del sector consideren que els models de negoci i els ecosistemes basats en plataformes són fonamentals per a l'èxit, segons l'informe NextWave Insurance: life insurance and retirement elaborat per EY. 

Més cobertura i beneficis no monetaris

Fa una dècada que els tipus d'interès se situen en nivells mínims i la pandèmia de la COVID-19 ha augmentat encara més la pressió en aquest sentit. Davant d'aquesta situació, les asseguradores s'enfronten al repte d'oferir garanties de capital de manera rendible i eficient. Entre el 2015 i el 2019, les primes vinculades a Unit Linked van augmentar a tot el món en 76.000 milions de dòlars i les companyies d'assegurances de vida europees van representar dos terços el creixement mundial, segons McKinsey. A més, seguint amb l'informe d’EY, les difícils condicions macroeconòmiques, els sistemes públics de jubilació amb fons insuficients i un intens escrutini regulatori han obligat les asseguradores a col·laborar amb els reguladors. Per exemple, el 2019, Singapur va experimentar un augment del 34 % en l'adopció de pòlisses de jubilació després d'un procés d'estímul formal per part tant del sector assegurador com del govern.

En aquest context, destacaran els nous tipus de cobertura i més flexibilitat per pagar els productes. L’endeutament de les llars continua sent de més del 100 % de la renda neta disponible en molts països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i el 50 % dels consumidors temen perdre la feina. Per això, els nous productes de vida-estalvi han d'ajudar a dissipar aquestes preocupacions amb ofertes flexibles que permetin al consumidor ajustar el producte a les seves necessitats i en funció de si les seves circumstàncies canvien.

A més, aquestes companyies intentaran diferenciar-se amb serveis de valor afegit i amb beneficis no monetaris. Segons l'estudi d’EY, la proposta de valor d'aquestes companyies s'ha de centrar a ajudar les persones a viure la vida que desitgen, ja que s'ha demostrat que aproximadament el 40 % dels consumidors millennials i centennials esperen rebre orientació financera de la seva asseguradora.

Reinventar-se per créixer en el mercat

El camí cap al creixement requerirà nous talents i estratègies més atrevides. L'any 2030 el 44 % de les activitats laborals d'aquest sector tindran el potencial per estar automatitzades. Això porta al fet que els rols centrats en processos repetitius i amb processos manuals deixaran d'existir en el seu model actual, mentre que els tecnològics i els digitals augmentaran el seu valor. 

No obstant això, la indústria de les assegurances de vida-estalvi està en desavantatge pel que fa a la captació de talent digital. I és que, el 80 % dels millennials afirmen tenir un coneixement limitat d'aquesta indústria. Això és preocupant per a un sector en què al 25 % dels empleats els falten entre 5 o 10 anys per a la jubilació. La COVID-19 i el recent malestar social presenten una oportunitat perquè les asseguradores de vida replantegin el seu propòsit social, el que pot ajudar a reclutar i retenir un talent excepcional.

A més, aconseguir el creixement dins dels mercats existents pot arribar a ser un gran desafiament. En l'últim decenni s'ha produït un augment de la tecnologia de les assegurances i, el 2018, va atreure gairebé 4.000 milions de dòlars de finançament d'empreses a nivell mundial. Els fons interns de capital risc llançats per les mateixes companyies d'assegurances de vida-estalvi cada vegada són més populars i estan impulsant parcialment el creixement.

Fotografia de Keisuke Higashio a Unsplash
-Temes relacionats-
up