Tot el que has de saber de la cotització per ingressos reals | EDE
movi-image-cotizacion-ingresos-reales-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Tot el que has de saber de la cotització per ingressos reals

Wed Oct 09 12:44:45 CEST 2019

Un dels principals problemes que tenen els autònoms és el sistema actual de cotització a la Seguretat Social. Els treballadors per compte propi poden escollir la seva base de cotització entre un mínim i un màxim, que el 2019 oscil·la entre els 944,40 € i els 4070,10 € al mes. En funció de la base triada, pagarem més o menys a la Seguretat Social (com a mínim, serà el 30%, de manera que la quota mínima és de 283,32 €).

El sistema de cotització determina les cobertures que tenen els autònoms. La base de cotització serveix per calcular la quantia de les prestacions de desocupació, incapacitat temporal, prestació per maternitat o paternitat i, sobretot, la pensió de jubilació.

La realitat és que una gran majoria d’autònoms cotitzen per la base mínima (al voltant del 66%, segons ATA). Aquesta situació fa que la seva pensió de jubilació i altres prestacions siguin fins a un 40% més baixes que les dels treballadors assalariats.

Què és la cotització per ingressos reals

Per corregir aquesta situació, moltes associacions d’autònoms han proposat al Govern la cotització per ingressos reals, que bàsicament implica que els autònoms han de cotitzar d’acord amb els ingressos que declaren anualment.

Tot i que encara és una simple proposta i falta per definir amb detall com s’articularia, algunes associacions com ATA i UPTA han proposat una escala de trams a partir dels quals es definirien les bases de cotització:

  • En el primer tram se situarien aquells autònoms amb ingressos inferiors al salari mínim interprofessional (SMI), de 12.600 € el 2019, que pagarien només 50 €.
  • El segon tram comprèn els autònoms amb ingressos superiors al SMI i fins a 30.000 € anuals, als quals se’ls aplicaria el règim actual, amb independència de la base de cotització triada.
  • El següent tram comprèn les declaracions anuals entre 30.000 i 40.000 €, que cotitzarien en una base equivalent a la del grup 1 del règim general, que el 2019 oscil·la entre 1215,90 € i 4070,10 € mensuals.
  • El quart tram engloba els autònoms amb rendes compreses entre 40.000 i 60.000 €, per a les quals ATA i UPTA plantegen una cotització d’1,5 vegades la base mínima, és a dir, 1416,66 € mensuals el 2019.
  • L’últim tram comprèn els autònoms amb rendes superiors als 60.000 €, per als quals es planteja una cotització de dues vegades la cotització mínima establerta cada any, és a dir, 1888,80 € mensuals.

Els beneficiats i els perjudicats amb la cotització per ingressos reals

Els treballadors la base de cotització dels quals s’incrementés amb la cotització per ingressos reals hi sortirien perdent a curt termini, per bé que és cert que aquesta major cotització suposarà millors cobertures en el futur. En el tram proposat per les principals associacions d’autònoms, hi hauria aquells treballadors amb ingressos superiors als 30.000 €.

I els beneficiats? Atès que tots els autònoms estan obligats a donar-se d’alta a la Seguretat Social, avui es donen situacions tan injustes com que un treballador amb ingressos inferiors a la quota mínima (283,32 €) hagi d’abonar-la igualment, i es vegi obligat a assumir pèrdues simplement per treballar.

La cotització per ingressos reals resoldria aquesta mena de situacions. Els treballadors amb ingressos inferiors al SMI només haurien d’abonar l’import de la tarifa plana, de manera que la seva quota tindria una rebaixa notable.

En tot cas, de moment només és una proposta. Encara falta molt per saber si es pot dur a terme, però tot apunta que aquest serà el nou sistema al qual s’hauran d’acostumar tots els autònoms.

-Temes relacionats-
up