Tributació individual o conjunta: per quina optar en la declaració de la renda? | EDE
movi-image-tributacion-individual-conjunta-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Tributació individual o conjunta: per quina optar en la declaració de la renda?

Tue Jun 22 17:33:40 CEST 2021

Els ingressos, les aportacions als plans de pensions o la possessió d'un habitatge en comú són alguns dels aspectes que s'han de tenir en compte a l'hora de triar com es realitza la declaració de la renda

Els contribuents tenen una cita d'obligat compliment cada any: la declaració de la renda. Aquest any, la campanya per a retre comptes per l'exercici 2020 comença el 7 d'abril de forma telemàtica, el 6 de maig via telefònica i el 2 de juny presencialment. La forma més comuna de presentar l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) és individualment. No obstant això, hi ha persones que poden optar per fer-ho de manera conjunta.

Decidir si es realitza la declaració de la renda de manera individual o conjunta és completament voluntari. No obstant això, molts contribuents no saben els beneficis i els avantatges que pot tenir inclinar-se per una opció o l'altra. Per això, hi ha certes qüestions que cal plantejar-se en funció de les circumstàncies personals de cada cas, tal com explica l'Associació Espanyola d'Assessors i Planificadors Financers (EFPA).

El primer pas és comprovar si es compleix amb el requisit per fer la declaració conjunta. Els contribuents han de formar part d’una unitat familiar, que pot ser aquella formada per un matrimoni no separat legalment i els fills menors d'edat (que no visquin de manera independent) i els fills majors d'edat incapacitats judicialment; o en cas que no hi hagi matrimoni, la formada per un pare o una mare i els fills convivents que compleixin els requisits ja esmentats.

En el cas de les parelles de fet, només una de les dues parts pot formar una unitat familiar amb els seus fills, quan aquests compleixin els criteris esmentats. Una cosa semblant passa amb les famílies monoparentals, en ser considerada com una unitat la formada per un progenitor i els seus fills.

En qualsevol de les modalitats anteriors, cal tenir en compte que el mínim de contribuent serà de 5.500 euros anuals, amb independència del nombre de membres que integren la unitat familiar.

Pot interessar-te:  Novetats i calendari de la declaració de la renda 2021

 

Quan cal prendre la decisió?

Els contribuents han d'escollir una via o una altra quan van a presentar la declaració de la renda. En aquest moment, la decisió ha de ser clara, ja que un cop triada la forma no es podrà modificar. L'única opció per modificar-la seria presentar una nova declaració, sempre que es faci dins del termini establert.

Si finalment s'opta per realitzar la declaració conjunta, cal tenir en compte que tots els membres de la unitat queden sotmesos a l'impost de forma conjunta i solidària, de manera que el deute es pot exigir a qualsevol d'ells. Per tant, si un dels membres presenta la declaració individual, els altres han d'utilitzar el mateix règim de tributació. De la mateixa manera, escollir una via concreta en una campanya no implica haver de fer-ho en els anys successius.

Quines són les reduccions per tributació conjunta?

Un dels principals beneficis que pot haver-hi per tributar com a unitat familiar és el referit a la reducció. La quantia pot variar en funció de:

  • En la modalitat d'unitat familiar composta per matrimonis no separats legalment i, en cas d'haver-n’hi, els seus fills, s'estableix una reducció en la base imposable de 3.400 euros anuals per tributació conjunta.
  • En el cas de les unitats familiars compostes per pare o mare no casats, vidus o separats legalment i amb fills menors, s'estableix una reducció de 2.150 euros anuals.

 

L'EFPA recomana fer-la conjunta quan un dels cònjuges no rep ingressos o aquests són molt baixos

En aquest sentit, un dels aspectes que cal tenir en compte per decidir si es realitza la tributació conjunta és el dels ingressos. L'EFPA recomana fer-la quan en el matrimoni hi ha un cònjuge que no rep ingressos o quan, si els rep, són molt baixos. D'aquesta manera, la parella es podrà aplicar la reducció de 3.400 euros i, per això, estalviar-se pagar impostos per aquesta quantitat. També resulta convenient optar per aquesta via quan són famílies monoparentals i els fills no reben rendes.

Pot interessar-te:  Com estalviar en la pròxima declaració de la renda

En canvi, quan els dos membres de la parella treballen, el més adequat serà realitzar-la per separat. Això es deu al fet que al tributar de manera individual, cada un es pot aplicar la quantia mínima de 5.550 euros. No obstant això, en la tributació conjunta, el mínim personal de l'IRPF serà aquesta mateixa quantitat, amb independència del nombre de membres que integren la unitat familiar, al que cal sumar la reducció a la base imposable de 3.400 euros. Tot i així, el total de les dues reduccions és de 8.950 euros, per sota dels 11.100 euros de les declaracions individuals. A més, cal tenir en compte que en declarar de manera conjunta no s'amplien els trams d'IRPF i, com és lògic, si se sumen els ingressos de diverses persones és més fàcil arribar a tributar en un tram més elevat.

Altres aspectes a tenir en compte: plans de pensions i habitatge

Les aportacions als plans de pensions és un altre aspecte que des de l'EFPA assenyalen que cal tenir en compte, ja que les aportacions dels cònjuges als seus respectius plans individuals redueixen la base imposable en els mateixos termes, tant en tributació conjunta com individual.

Aquest any s'ha introduït una important variació en aquest sentit, ja que fins al 31 de desembre de 2020, la quantitat màxima que es podia desgravar en cada exercici fiscal era de 8.000 euros. No obstant això, a partir de 2021 aquesta xifra s'ha reduït fins als 2.000 euros. De la mateixa manera, també es poden fer aportacions a favor del cònjuge si aquest no obté rendiments nets del treball ni d'activitats econòmiques, o els obté en quantia inferior a 8.000 euros anuals. El límit anual d'aquestes aportacions ha estat de 2.500 euros fins a l'exercici fiscal 2020 i, a partir de 2021, s'ha reduït a 1.000 euros.

Pot interessar-te: Declaració de la renda: saps quant tributen els estalvis?

L’habitatge també és una font de reducció en la declaració de la renda. Si el matrimoni té una hipoteca a mitges sobre l'habitatge habitual, amb dret a deducció per haver estat adquirida abans de l'1 de gener de 2013, el convenient és fer la declaració per separat. Això es deu al fet que es pot aplicar una deducció del 15 %, fins a 9.040 euros, per a cada un. Per tant, si es fa la renda en parella es pot desgravar fins a 1.356 euros entre els dos, mentre que si s'opta per fer-la individual es pot desgravar 1.356 euros cadascun. En el cas del lloguer de l'habitatge habitual, es podrà accedir a la deducció estatal sempre que els contractes d'arrendament hagin estat signats abans de l'1 de gener de 2015 i sempre que la base imposable sigui inferior a 24.107,20 euros tant en tributació individual com en tributació conjunta. En aquest cas, es podran deduir el 10,05 % de les quantitats satisfetes en el període impositiu pel lloguer. A nivell autonòmic, cal tenir en compte que cada comunitat estableix uns requisits i quantitats màximes deduïbles.

 

 

Fotografia d'Etienne Boulanger a Unsplash
-Temes relacionats-
up