Un de cada quatre espanyols es lliura al podcast | EDE
movi-image-lavanguardia-espanoles-podcast-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Un de cada quatre espanyols es lliura al podcast

Tue Nov 10 09:42:46 CET 2020

La sensació de proximitat, la fàcil accessibilitat i uns continguts tant especialitzats com exclusius han convertit el podcast en un dels formats multimèdia més consumits a Espanya

Un contingut de qualitat que pot escoltar-se en qualsevol moment i lloc. Aquesta és la raó de ser del podcast, un format multimèdia, principalment d'àudio, que ha heretat l'essència i la proximitat de la ràdio i ha incorporat la facilitat d'accés de l'entorn online, i que es troba en plena expansió. "Totes les grans companyies tecnològiques del món han posat el seu focus en l'àudio. Assistents de veu, audiollibres i podcast són els seus clars i definitius interessos de desenvolupament en els pròxims anys", explica Toni Garrido, periodista i conductor del Podcast de Banc Sabadell.

La popularitat del podcast -terme que prové de 'pod' (sigles que en anglès equivalen a personal on demand) i 'broadcast' (transmissió)- va en augment. El seu consum a Espanya va tenir un creixement exponencial durant el primer semestre de 2020. Segons l'estudi The State of the Podcast Universe, publicat per la consultora Voxnest, les escoltes de podcast a Espanya van arribar al 25 %, i només són superades per Itàlia (29 %) a escala europea. A la Unió Europea (UE), el consum va arribar al 53 % i, en tot el món, al 42 %.

El valor d'un testimoni directe i sense artificis només és possible obtenir-lo i compartir-lo a través de plataformes que no estan subjectes a programacions determinades ni a rellotges de contingut. L'única cosa important en el podcast és tenir alguna cosa bona per explicar i explicar-la". Toni Garrido, Conductor del Podcast de Banc Sabadell

Més continguts i més moments d'ús

A principis d'any, el 20 % dels espanyols descarregaven i reproduïen podcasts amb assiduïtat, però el confinament va fer, no només que el consum creixés, sinó que es diversifiquessin els moments d'ús i la creació de més continguts. "Crec que la pandèmia ha servit per plantar una llavor que donarà fruits a mitjà termini en forma de més oients, més creadors i millors projectes", afirma Francisco Izuzquiza, fundador de la productora Yes We Cast.

Una de les grans virtuts d'aquest format és la sensació de proximitat que concep l'audiència. "El podcast té la capacitat d'acompanyar-te en gran part del teu dia, mentre condueixes, camines, fas esport, cuines, treballes... I, a més, és una fantàstica eina per al desenvolupament personal que alhora et permet aprendre i compartir", explica el locutor Toni Garrido. A més, l'ús dels smartphones, ha afavorit que el públic es lliuri al poder de l'àudio en diferit, ja que té la possibilitat d'accedir-hi a tan sols un clic, sigui on sigui.

Transmissor d'idees i experiències

Els usuaris de podcast utilitzen plataformes com ara Ivoox, Spotify, Apple (líder mundial amb iTunes i amb la seva aplicació Podcasts), SoundCloud, Spreaker, Planer FM, TuneIn, Podcast Go i Podimo. Totes elles ofereixen continguts especialitzats que abasten múltiples temàtiques i s'aprofiten de la força comunicativa de la veu. Les categories que més han crescut aquest any han estat les de ciència, salut, esport, política i cultura. Totes han augmentat entre un 75 % i un 469 %, segons indica Voxnest.

Però si alguna cosa aprecia el públic, més enllà del contingut, és la credibilitat. Un dels motius del consum de podcast és l'àmplia oferta d'informació fiable i veraç. De fet, el podcast ha heretat una de les principals qualitats de la ràdio, el mitjà de comunicació qualificat de més creïble pel públic, com assenyala un estudi realitzat per Media Psychology Lab de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). El podcast, tan accessible per als oients, també és sinònim d'aprenentatge i empatia.

El consum de podcast ha augmentat a Espanya un 25 % al llarg del primer semestre de 2020, segons un informe realitzat per la consultora Voxnest. El confinament ha afavorit l'escolta i la penetració d'aquests continguts

Històries reals del món empresarial

"Seria difícil a través de qualsevol altra plataforma o mitjà conèixer d'una manera tan senzilla i directa les idees i les experiències de persones que pateixen la crisi de la COVID-19 igual que tu i que decideixen compartir la seva visió així com les solucions que estan posant en marxa. De vegades són increïbles plans empresarials i, d'altres, una cosa tan senzilla com preguntar als que treballen al seu costat: 'Com estàs?'", reflexiona Garrido sobre el treball que desenvolupa en el Podcast de Banc Sabadell, amb el qual a través de múltiples entrevistes es dona veu a històries reals del món empresarial, com la de Borja Vázquez, cofundador i president de Scalpers.

Escolta la història de Borja Vázquez de Scalpers i les claus de Vicenç Hernández, president de l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya, per convertir els objectius d'estalvi en metes al Podcast de Banc Sabadell:

 

Per al locutor, "el valor d'un testimoni directe i sense artificis només és possible obtenir-lo i compartir-lo a través de plataformes que no estan subjectes a programacions determinades ni a rellotges de contingut. L'única cosa important en el podcast és tenir alguna cosa bona per explicar i explicar-la". En aquest sentit, amb l'objectiu d'acompanyar els seus clients en la presa de decisions, al llarg dels podcasts de Banc Sabadell es recull l'expertise de l'entitat i es posa en comú amb les reflexions i les estratègies de professionals en cada un dels podcasts de les seves tres temporades.

Un negoci prometedor

Mitjançant el podcast, la manera d'informar-se i d'entretenir-se ha canviat. Tothom pot trobar un contingut a mida i especialitzat, i això ha despertat l'interès de les empreses a l'hora de transmetre missatges d'interès directament al seu públic, així com el de les grans companyies tecnològiques. Avui Spotify guanya més diners amb aquest mercat que amb les escoltes de cançons i aquest any gairebé ha duplicat (41 %) els seus oients de podcast. Mentrestant, Deloitte pronostica que els podcasts podrien suposar el 2025 un negoci de més de 3.300 milions de dòlars.

La prioritat del podcast ha de ser no perdre el seu objectiu de satisfer l'interès dels oients. "No és simplement un canal més perquè les empreses expliquin quins productes i serveis ofereixen, de quina manera i a quin preu", assegura Toni Garrido. Per al periodista, aquesta plataforma els "dona l'oportunitat d'explicar qui són i a què es dediquen, d'on venen, on van, quina és la seva posició i el seu propòsit, una cosa molt necessària en uns temps en què tots hem d'aportar i compartir", assenyala.

En l'actualitat, la plataforma sueca Spotify guanya més diners amb els podcasts que amb l'escolta de cançons
Fotografia de Simone Scarano en Unsplash
-Temes relacionats-
up