Una forma de pagament ‘online’ equivocada pot costar el 50 % de les operacions a un negoci | EDE
movi-image-forma-pago-online-equivocada-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Una forma de pagament ‘online’ equivocada pot costar el 50 % de les operacions a un negoci

Tue Jul 20 08:50:48 CEST 2021

Hi ha més de 400 modalitats de pagament online al món, però no totes són vàlides per a qualsevol tipus de negoci ni de mercat. Escollir la idònia és crucial en un moment en què cada vegada més empreses tenen la necessitat d'adoptar una plataforma d'e-commerce a causa de l'auge del comerç online

Són molts els negocis que, amb les restriccions imposades per la COVID-19, s'han vist forçats a adoptar una plataforma d’e-commerce en temps rècord per compensar a través d'aquest canal les vendes perdudes a través dels sistemes més tradicionals. La qüestió està a triar quin tipus d'experiència de compra online és la idònia per a cada tipus de negoci i, per tant, quin mètode de pagament escollir dels més de 400 que hi ha al món. Una decisió delicada, ja que si el client no està familiaritzat amb el mètode escollit pot fer que es perdi fins al 50 % de les operacions, assumpte especialment important, a més, quan s'implementa aquest sistema fora d'Espanya, tal com assenyala Jordi Pascual, CEO de Paycomet i director d'e-commerce de Banc Sabadell al webinar 'Optimització dels pagaments per Internet', organitzat pel HUB Empresa de Banc Sabadell.

Un dels primers impediments amb què es troben els negocis que volen fer el salt al comerç online és l'absència de pàgina web, ja que, tot i els avenços digitals, el 78 % dels petits negocis continuen sense tenir-ne una, segons les últimes dades de l'empresa especialitzada en el registre de dominis a Internet, GoDaddy. Per a ells, hi ha formes de fer e-commerce que s'han potenciat arran de la pandèmia, com la de generar un enllaç de pagament i compartir-lo a les xarxes socials, en aplicacions de missatgeria instantània o SMS o crear un codi QR des del mòbil o l'ordinador i incloure’l a la cartelleria i a la publicitat de la marca. D'aquesta manera, el client pot escanejar el codi i tramitar la comanda al moment, sense necessitat de passar per una web.

Si, per contra, ja hi ha una pàgina web, el primer a tenir en compte és la instal·lació de la pàgina de pagament, principalment per la quantitat d'opcions que existeixen. Així, es poden triar modalitats amb les quals l'usuari visualitzi clarament que se l’està derivant a una plataforma de pagament que no és propietat del negoci —Full Screen, Iframe— o a l'inrevés, que la pàgina de pagament sigui propietat del comerç i que l'usuari no percebi el canvi —el que es denomina Web Service. Els primers són més fàcils d'instal·lar i, si es tracta d'un negoci menys conegut, és més recomanable que el host de la plataforma de pagament estigui visible per aportar confiança a l'usuari.

Pot interessar-te: Ja tinc botiga online, com puc millorar-la per vendre més?

 

Com puc evitar els fraus en els pagaments online

En el cas que el comerç tingui la propietat de les dades de l'usuari, el primer ha de passar uns requisits de seguretat, una qüestió a l'ordre del dia al comerç per Internet. I és que a l'hora de fer un pagament online, existeix la por, tant per part del comerç com de l'usuari, que es pugui cometre un frau. De fet, en paraules de Jordi Pascual, «a un e-commerce sempre l'afecta el frau en algun moment», i més al sud d'Europa. En aquest sentit, el directiu afirma que tan dolent és tenir un sistema de control de frau insuficient com que el comerç s'excedeixi i utilitzi sistemes molt restrictius que poden bloquejar massa operacions. Així, la solució és posar intel·ligència als sistemes de control de frau: fer llistes blanques de clients VIP i fiables, llistes negres d'usuaris amb actituds sospitoses, tècniques de Velocity Check que fan recomptes de velocitat i alerten si un usuari compra massa vegades o utilitzar regles de Fraud Screening, que identifiquen comportaments sospitosos dels compradors.

«Tan dolent és tenir un sistema de control de frau insuficient com que el comerç s'excedeixi i utilitzi sistemes molt restrictius», afirma Jordi Pascual

En aquest sentit, seleccionar quina tècnica implementar al negoci depèn molt de la seva magnitud. Un e-commerce petit pot fer les comprovacions manualment, ja que el nombre d'operacions és relativament baix. Tanmateix, quan el nombre d'operacions és inabastable, les regles s'integren en un sistema de Fraud Scoring, que adjudica un pes determinat a cada regla que incompleix una operació —llista negra, operacions fora d'Europa, etc. Si el pes final se situa entre 30 i 70 operacions, es considera sospitós de frau i el programa separa automàticament aquestes operacions perquè les revisi un expert en risc abans de lliurar el producte.

Pot interessar-te: El gran negoci de la ciberseguretat: com protegir les teves compres

 

Quin és el mètode de pagament preferit pels espanyols

Davant la quantitat de modalitats de pagament online que hi ha al món —targetes, wallets virtuals, criptomonedes, etc.—, a Espanya la majoria d'usuaris prefereixen la targeta bancària, cosa que s'ha potenciat amb la COVID-19 perquè molts dels espanyols han reduït o han abandonat els pagaments en efectiu en aquest període de temps.

Pot interessar-te: Els mitjans de pagament electrònic deixen de ser una alternativa i es consoliden

 

 

Fotografia de Mika Baumeister a Unsplash
-Temes relacionats-
up