Si organitzar l’estiu en família acostuma a ser una tasca complicada, aquest any encara ho és més, a causa de la situació provocada per la COVID-19. Trobar una destinació segura, quadrar les vacances dels pares i les dels nens tenint en compte que la gran majoria dels casals d’estiu romanen tancats, trobar la millor manera de desplaçar-se… Totes aquestes tasques estan marcant un estiu sense precedents.
Segons un estudi de la consultora DNA Turismo y Ocio, el 80 % dels espanyols tenen moltes o bastantes ganes de viatjar aquest estiu malgrat la pandèmia. Dels qui decideixin sortir de viatge, el 77,5 % ho faran a Espanya, on Andalusia, les Balears i la Comunitat Valenciana seran les destinacions més populars.
També hi haurà preferència per les destinacions a l’aire lliure: el sol i platja i el turisme de natura són l’opció del 81 % dels viatgers, deixant fora del pla vacacional les grans ciutats. “Els espanyols viatjaran acompanyats per les persones del seu cercle pròxim; s’aprecia un rebuig absolut als viatges tipus tour pel risc de contagi en ajuntar-se amb persones desconegudes i el temor a anar en grup”, apunta Francisco Javier Castillo, conseller delegat de DNA. “El preu continua sent un aspecte important a l’hora de decantar-se per una destinació, però no és el factor primordial en aquest moment; la seguretat i la salubritat han passat a un primer pla”, afegeix Castillo.
Sobre com desplaçar-se, la preferència estarà en el vehicle particular (61,6 %), seguit de l’avió (30,6 %). Pel que fa a l’allotjament, l’hotel continuarà sent l’opció preferida (31,9 %), per davant d’habitatges vacacionals com ara apartaments turístics (20,9 %), segones residències (18,8 %) i cases rurals (13,9 %).
Et pot interessar: Escolta les claus de la recuperació econòmica del sector turístic, segons Xavier Martín, de Turijobs, al podcast de Banc Sabadell
Les destinacions més populars
Entre les destinacions espanyoles més family friendly destaquen els llocs de costa com ara Benidorm, Cartagena, Fuengirola, Gandia, Llanes i Santa Cruz de Tenerife, i els criteris més valorats són la neteja, la seguretat i el manteniment de la platja, la varietat en restauració, els serveis sanitaris i les àrees d’esbarjo, segons la llista que publica cada any el portal turístic Vrbo.
En les destinacions rurals, es valora també la seguretat, els entorns naturals d’interès i la varietat d’activitats de lleure adreçades a nens. Els candidats són Albarrasí, Buitrago de Lozoya, Cazorla, Frigiliana, Morella i Riaza.
Oviedo, Santander, Vigo, Bilbao, Cadis i Màlaga són les opcions predilectes com a destinacions urbanes, en les quals es valora la neteja i el manteniment de la ciutat, les àrees d’esbarjo, els serveis sanitaris i la diversitat d’activitats en espais culturals i històrics.
Quines activitats es poden fer amb nens?
Viatjar en família és sinònim de visites a parcs d’atraccions, museus i exposicions, piscines i activitats semblants que entretinguin i eduquin els més petits, i més encara amb la suspensió de molts casals i colònies d’estiu.
En aquests llocs d’oci també s’han pres mesures excepcionals per poder funcionar amb total garantia. La gran majoria de parcs d’atraccions i aquàtics han obert a principis de juliol amb mesures especials, com ara Port Aventura, que va obrir el 8 de juliol, o l’Aquàrium de Barcelona, que ho va fer el dia 10. I altres instal·lacions com les del Zoo de Barcelona també estan rebent els primers visitants.
Cada parc adaptarà les mesures a les seves circumstàncies, encara que la norma general exigeix que es redueixi la capacitat per garantir el distanciament social, que es desinfectin les instal·lacions, com a mínim, dues vegades al dia, amb una atenció especial a les superfícies de contacte més freqüents, i que es creïn protocols específics per a atraccions (algunes romandran tancades), espectacles i zones de restauració. L’ús de mascaretes és obligatori i hi ha d’haver gel hidroalcohòlic a l’entrada de totes les atraccions.
Respecte a altres propostes culturals, com la dels museus, a més d’una disminució de la capacitat, es pot limitar el temps de permanència a les sales i variar el recorregut pel museu. A més, molts museus han apostat per la digitalització amb informació sobre les exposicions, ja que no es lliuraran fullets ni mapes.
Et pot interessar: La cultura per ‘streaming’ ja no serà gratis en l’era post-COVID
Sobre l’ús de piscines municipals, cada administració local pot prendre les mesures que consideri pertinents, però el BOE exigeix que es respecti una capacitat màxima del 50 %, que es garanteixi una distància de 2 metres entre usuaris, també a la zona de gandules, que hi hagi dispensadors de gel desinfectant i que es netegin i es desinfectin les instal·lacions com a mínim tres vegades al dia. L’ús de dutxes, vestidors i zones de bar dependrà de cada ajuntament.
Et pot interessar: Com serà la despesa en oci i turisme després de la COVID-19?
Pel que fa als festivals i esdeveniments musicals, el Festival de Pedralbes, rebatejat enguany com a Fes Pedralbes i que té com a escenari l’entorn privilegiat dels Jardins de Pedralbes de Barcelona, manté el seu cartell amb noms de la talla d’Ainhoa Arteta (19 de juliol) i Van Morrison (22 de juliol), entre molts altres que actuaran en 33 concerts del 9 al 12 de setembre. A més, aquesta cita cultural completa el seu programa de la mà de col·laboradors com ara Banc Sabadell amb una oferta gastronòmica d’allò més exquisida.
La Casa Batlló també aposta per la música amb les seves Nits Màgiques, en les quals el visitant, a més de recórrer l’icònic edifici de Gaudí, Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, pot gaudir d’actuacions musicals al terrat.
I si viatjo a l’estranger?
L’Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) han elaborat una guia de recomanacions per volar de manera segura, si bé cada companyia pot incloure algunes mesures extres per garantir la seguretat de tots els passatgers.
Els punts clau d’aquesta guia indiquen que s’haurà de dur mascareta durant tot el trajecte (també a l’aeroport) i les companyies hauran de garantir un embarcament i desembarcament ordenat, sense cues i respectant la distància de seguretat. És preferible portar la targeta al mòbil i facturar l’equipatge de mà, i pujar a l’avió només una bossa o motxilla petita. Ja dins l’avió, hi ha d’haver gel hidroalcohòlic i mascaretes, s’han de connectar els filtres HEPA, encarregats de netejar l’aire, i es prohibeix estar a bord sense ventilació adequada durant 30 minuts. També es limiten els moviments i la venda a bord.
Així mateix, cal tenir en compte les normes que imposa cada país. Malgrat que el 21 de juny passat es van obrir les fronteres dins de la Unió Europea amb l’objectiu de salvar la temporada d’estiu, hi ha certs països que encara no admeten viatgers o que imposen mesures especials per fer-ho. Al Regne Unit, Finlàndia o els Països Baixos, per exemple, s’imposen 14 dies de quarantena; a Àustria demanen un certificat mèdic amb prova PCR, i en altres països com ara Suïssa, Bèlgica i la República Txeca no permeten l’entrada d’estrangers, llevat de casos excepcionals.
Et pot interessar: Com seran les nostres vacances aquest estiu que ve?