Vendre online amb una estratègia híbrida i omnicanal | EDE
Vender ‘online’ con una estrategia híbrida y omnicanal
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Vendre online amb una estratègia híbrida i omnicanal

Tue Aug 23 13:19:17 CEST 2022

Qualsevol pime pot posar en marxa una estratègia digital per millorar el seu posicionament comercial.

Les empreses amb presència digital estan prioritzant cada cop més les experiències de compra personalitzades, segures i còmodes per als usuaris. Per això, aposten per incorporar certa presencialitat al seu model de negoci per assolir així un nombre més gran de clients; potencien les experiències in situ, alhora que desenvolupen i apliquen estratègies omnicanals que els permetin estar més a prop dels seus consumidors, conèixer-los millor i aconseguir fidelitzar-los mitjançant serveis i promocions adaptats a les seves necessitats. Implementar aquesta mena d’estratègies requereix una inversió important per obtenir informació sobre els clients que aporti valor, així com el consum de recursos per poder estar presents de forma activa a tots els canals i suports. Com s’ha de fer?

Analitzar el model de negoci abans de prendre decisions

Abans de posar en marxa una estratègia de màrqueting digital híbrida i omnicanal és fonamental analitzar el cost econòmic que suposarà i els impactes esperats que s’aconseguiran. Tot i això, com assenyala Marc Gabau, Project Manager a RocaSalvatella, al webinarEines digitals per a la gestió integral de la teva empresa o negoci’, organitzat a través de HUB Empresa de Banc Sabadell, “el cost de les eines de màrqueting digital és cada vegada més reduït i assequible, ja que s’adapta al nivell de funcionalitat que es farà servir. Els models de programari com el servei software as a service (SaaS) permeten ajustar millor el nivell de prestacions de l’eina respecte al seu cost i el rendiment que se n’extreurà”. Aquest expert indica, a més, que hi ha models freemium que faciliten a les empreses testar la utilitat de cada eina abans de comprar-la.

En el cas de la venda híbrida (també coneguda com a blended màrqueting), consisteix a fusionar les estratègies de màrqueting digital amb les estratègies de màrqueting offline, cosa que implica fusionar eines d’un àmbit i d’un altre. Tot i això, no tots els consumidors exigeixen aquesta presència permanent de l’empresa en diversos canals de comunicació, per la qual cosa cal adaptar l’estratègia i el seu cost en funció del públic al qual es vol dirigir la campanya comercial.

Com construir una estratègia de màrqueting híbrida?

Una estratègia digital de vendes ha de tenir present dos aspectes fonamentals:

  • La percepció que es té de l’empresa i de la marca. En aquest sentit, les xarxes socials s’han convertit no només en un canal promocional important, sinó també en un espai de comunicació fonamental per a les empreses.
  • La percepció social sobre els empleats i els aliats de l’empresa, cosa que significa haver de construir l’estratègia digital sobre la base que els stakeholders rellevants per a l’organització la coneguin i treballin també en benefici d’aquesta.

A partir d’aquí, cal construir una estratègia digital que combini les claus del màrqueting offline amb les del màrqueting híbrid:

  • Analitzant el comportament del públic a través de prediccions modelades, mitjançant eines com Google Analytics.
  • Treballant activament en la personalització del producte, en el preu i la publicitat.
  • Fomentant l’intercanvi directe d’informació entre usuaris connectats entre ells (peer to peer - P2P) per generar més confiança cap a la marca.
  • Aconseguint una participació més gran dels consumidors per mitjà de les xarxes socials.

El suport dels fons europeus a la digitalització

L’arribada de diferents convocatòries a través del fons europeu Next Generation EU pot contribuir decisivament al fet que una petita i mitjana empresa (pime) aconsegueixi millorar el seu nivell de digitalització i pugui desenvolupar estratègies híbrides i omnicanals. Com afirma Carmen Urraca, directora de Fons Europeus de Banc Sabadell, “el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) ha previst un conjunt d’inversions dins del component d’Impuls a la Pime orientades a potenciar la competitivitat i la resiliència de les empreses mitjançant la seva digitalització. Entre aquestes inversions, la més destacable és el Programa Kit Digital, que preveu ajuts per adoptar mesures pràctiques que digitalitzen el negoci”.

El Programa Kit Digital té com a objectiu subvencionar la implantació de solucions digitals disponibles al mercat per assolir un avenç significatiu en el nivell de maduresa digital de les empreses. Està orientat a les necessitats de les pimes i dels treballadors autònoms, que pertanyin a qualsevol sector o tipologia de negoci. Les empreses que compleixin les condicions de la convocatòria de l’ajut del Kit Digital poden accedir al bo digital, escollint entre diferents solucions de digitalització.

Pot interessar-te: Ajuts europeus per a la digitalització de les pimes

En qualsevol cas, abans de sol·licitar qualsevol estratègia, el més recomanable és comptar amb l’assessorament del gestor del banc, que resoldrà qualsevol dubte que tinguin els responsables d’una empresa o els autònoms i els guiarà sobre què és el més convenient per al seu negoci.

Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

Fotografia de Karolina Grabowska a Pexels
-Temes relacionats-
up