Vols llogar? Evita aquests errors | EDE
El Mundo-errores alquilar-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
2 min del teu temps

Vols llogar? Evita aquests errors

Thu Nov 14 09:21:26 CET 2019

Una vegada ens hem convertit en la ‘rara avis’ que ha trobat un habitatge de lloguer a un preu raonable, existeixen una sèrie de factors que hem de tenir en compte perquè la nostra experiència com a inquilins sigui el més plàcida possible. Aquí us deixem uns consells per evitar els errors més típics a l’hora de llogar.

El ‘boom’ en el preu dels lloguers ha fet que a molts els suposi un verdader mal de cap trobar un lloguer que compleixi amb tots els seus desitjos. Per a aquells afortunats que troben la casa ideal, les dificultats també poden sorgir a posteriori.

Els conflictes entre propietari i inquilí o els dubtes a l’ hora de gestionar el manteniment de l’habitatge, per exemple, es podrien evitar tenint clars alguns conceptes des de molt abans de posar-nos a buscar lloguer. Per tot això, t’expliquem on són els errors més comuns en el lloguer. Evita’t disgustos!

Revisa bé el contracte d'arrendament

El primer de tot és redactar i revisar un contracte escrit. No és legalment vàlid arribar a acords verbals amb el propietari o l’agència si aquests no queden reflectits en un document. Què hi ha d’aparèixer al contracte de lloguer?

  • Què s’arrenda, especificant els annexes (si lloguem addicionalment o no un traster, una plaça de garatge, etcètera) i afegint un inventari del mobiliari.
  • Quant val, el preu del lloguer, les despeses que inclou i com es realitza l’actualització de la renda.
  • Per quant temps, amb la durada del contracte, la possibilitat de renovació o prorroga i la durada mínima.
  • Com es paga, és a dir, el mètode de pagament i quines mesures es prendrien davant la falta d’aquest.
  • Quines són les condicions d’ús, si podem o no fer modificacions en l’habitatge com obres, canvis de decoració, pintura, etcètera.

 

El Mundo-errores alquilar-2

 

No acceptis fiances ni comissions excessives

Per norma general, la fiança no hauria de superar la quantitat equivalent a tres mesos del lloguer: això és, el mes legal de fiança fixat a la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), més el cost extra que hagi decidit el propietari afegir a la fiança, a mode de garantia addicional. La LAU també assenyala que aquesta s’ha de dipositar en metàl·lic i s’ha de tornar en finalitzar el contracte.

Capítol apart necessiten les comissiones d’agència que se solen incloure als anuncis en els principals portals de lloguer. Encara que la lògica ens dicta que ha de ser el propietari qui pagui les comissiones d’agència, és cert que, moltes vegades, és un càrrec que se li atribueix a l’inquilí i s’incorpora com a part de la fiança.

Actualment, no existeix cap llei que defineixi qui ha d’assumir aquesta comissió i això canvia d’una ciutat a una altra. A Madrid i Barcelona, per exemple, és habitual que l’inquilí es faci càrrec de la comissió d’agència i, en canvi, a La Rioja i Vigo li correspon al propietari.

Revisa al detall l’estat del pis

El dia que anem a visitar el nostre futur pis de lloguer, hi ha diversos elements que hem de  revisar conscienciosament per no emportar-nos una mala sorpresa una vegada ja hi siguem instal·lats. En primer lloc, has de comprovar que les tancadures estiguin en perfecte estat, així com que les portes i finestres funcionin correctament. Seguidament, revisa que les parets no tinguin humitats, esquerdes o altres imperfeccions. Fes el mateix amb el terra.

Per altra banda, als banys cal prestar especial atenció a la pressió de l’aigua, tant en aigua freda com calenta, així com a que tot estigui ben segellat per evitar fugues. A la cuina, per la seva part, hem de comprovar la vitroceràmica o els fogons, els electrodomèstics i la ventilació de l’espai. Finalment, comprova la xarxa elèctrica, i inclou endolls, làmpades i preses de corrent.

 

 

 

El Mundo-errores alquilar-3

 

 

 

La tendència en els últims anys ens indica que cada vegada més persones aposten pel lloguer en comptes de la compra. En un mercat en auge, sobretot a les grans ciutats, i amb una demanda que s’ha incrementat de forma exponencial, els problemes derivats del lloguer d’habitatges estan a l’ordre del dia. No obstant això, si estàs ben informat i tens en compte els errors en llogar més típics, podràs gaudir del teu habitatge de lloguer sense preocupacions.

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Brandon Griggs, Rawpixel i Ian Tormo a Unsplash
-Temes relacionats-
up