Quan obrim un negoci el primer que tenim en compte és el nostre target, per això, fem un estudi de camp i analitzem minuciosament el lloc on ens trobem. No obstant això, aquest estudi ha de ser revisat cada cert temps, perquè el mercat pateix molts moviments, i el que funcionava ahir, potser avui ha quedat obsolet. Per tant, perquè un negoci funcioni s’ha d’analitzar el mercat de manera constant i no deixar res a l’atzar. El nostre projecte s’ha d’adequar a l’esdevenir dels temps. Aquests són alguns consells per millorar les vendes al teu negoci:
1.) Actualitzar l’estudi de camp. El primer que hem de saber és quin és nostre target, o públic objectiu, i si el podem trobar en la zona en la qual tenim o volem tenir el nostre negoci. És molt important fer estudis cada poc temps, ja que els barris canvien i pot passar que, en la zona on fa un temps funcionaven uns productes ara ja no siguin sol·licitats. Si detectem a temps aquest problema podrem buscar solucions, en base a les peticions dels que tenim a prop. Els negocis estan en constant evolució.
2.) Preus. És important saber que els nostres preus no poden dependre només de la competència, ja que cada empresa té un criteri i s’hi adapta. Saber el cost dels productes dels altres ens pot ajudar a calcular els nostres però no podem deixar-nos arrossegar per la competència perquè de vegades això ens pot portar a tirar els preus. Hem de saber aguantar, i plantejar nous models. Creiem que la fórmula miraculosa és cobrar menys que els altres però no és així.
3.) Mirar cap a les grans empreses. La competència en sí no és dolenta, de vegades ens ajuda a créixer i a superar-nos. A vegades, és la competència la que ens fa arriscar-nos a fer coses noves i a innovar. No podem evitar-la perquè el mercat és lliure i està en continu moviment. No només hem de mirar el que tenim més a prop, també ens hem de fixar en les grans empreses perquè d’elles en podem extraure idees. Un petit comerç no pot competir amb les grans cadenes pel que fa a diversitat però sí els pot plantar cara respecte a la qualitat d’alguns productes, a la comoditat o la proximitat.
4.) Proximitat i confiança. Si tenim un producte i sabem tractar-lo bé podem atraure els usuaris i fer clientela. Moltes persones prioritzen la proximitat i la confiança al preu o la rapidesa. Hem de fer veure als nostres clientes que, si hi ha algun tipus de problema amb la compra, poden reclamar i obtenir una solució al moment. Són els petits detalls els que poden fer que ens desmarquem dels altres. Per això, s’ha de pensar quines coses podem oferir que aportin un valor afegit al producte que venem.
5.) Diversificació. No hem d’apostar-ho tot a una sola carta. Hem de diversificar, ampliar el negoci i oferir productes relacionats que puguin atraure a més possibles clients. Existeix una regla en els negocis que diu que un únic comprador no ha de representar més del 20% del total de les teves vendes. Per tant, cal obrir-se a nous productes, dins de les nostres possibilitats. Si tenim una botiga de sabates, podem introduir poc a poc un altre producte com poden ser bosses o cinturons, per exemple. També podem optar per fer tot el contrari i buscar l’especialització, és a dir, centrar-nos en la venda d’un determinat producte i oferir vàries possibilitats diferents. Pot ser una manera de marcar la diferència amb els altres. Ens associaran als productes que venguem i confiaran en nosaltres.
6.) Negoci online. En els temps que estem és important estar posicionat. Encara que el nostre negoci sigui nou o petit ha de tenir presència a Internet. Podem anunciar ofertes, o simplement mostrar els nostres productes. Comptar amb una pàgina web, a través de la qual es pugui vendre, ampliarà el nostre negoci i el farà global. Això sí, hem de poder fer-ho, si no tenim els mitjans per satisfer les exigències dels clients és millor no oferir els productes online, només ho farem si comptem amb la infraestructura suficient per dur-ho a terme.
7.) Ofertes i promocions. El mercat és integral, a través d’Internet podem comprar tot tipus de productes a gairebé qualsevol lloc del món, per això hem d’oferir ofertes i promocions perquè els clients opten pels productes que tenim. Les xarxes socials són essencials per promocionar els nostres descomptes. També podem fer sortejos i regalar premis a qui comparteixin els nostres productes a la xarxa. Ens posicionarà i ens donarà a conèixer.
8.) Complir amb les promeses. Hem de ser sincers, els nostres clients ens ho agrairan, si no tenim un producte o creiem que no el podrem aconseguir no hem de crear falses expectatives. Les mentides sempre porten a altres mentides, és millor ser sincers i dir la veritat
9.) Motivació. Per vendre s’ha d’estar de bon humor i ser amables. L’atenció cara al públic no és fàcil però hem d’oferir el nostre millor somriure. Si no ens creiem el que tenim, no coneixem els nostres productes i no sabem explicar-los, no els podrem vendre. La motivació és important per superar-nos cada dia i, alhora, perquè els nostres clients se sentin a gust quan entrin a la nostra botiga.
Per tant, si volem vendre més hem d’arriscar, no podem estancar-nos en la venda d’un producte perpètuament. Hem d’aconseguir atraure els clients amb ofertes, promocions i tot tipus d’anuncis que cridin la seva atenció. Hem d’estar sempre alerta del mercat, tant del global per actualitzar els nostres productes, com dels més propers per no quedar-nos enrere i ser competitius. A més hem de donar facilitats als usuaris i tractar-los bé. La sinceritat i la proximitat és un plus necessari que de vegades marca la diferència.