Vuit hàbits que et fan perdre diners | EDE
movi-image-habitos-perder-dinero-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Vuit hàbits que et fan perdre diners

31/08/2019

En el nostre dia a dia tenim gestos tan interioritzats que, sense adonar-nos-en, ens fan gastar més del compte. Pren nota d’alguns d’aquests mals hàbits quotidians i evita’ls per poder estalviar i desenvolupar el teu màxim potencial financer

Malgrat que la situació econòmica ha millorat en els últims anys i els nivells de pobresa i desigualtat han baixat, segons l’última enquesta de condicions de vida de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) el 10,4 % de les llars espanyoles afirmen que arriben a final de mes amb ‘moltes dificultats’, la qual cosa suposa 1,1 punts més que l’any anterior. A més, un 36 % declaren que no tenen capacitat per afrontar despeses imprevistes.

És cert que els baixos salaris i les elevades despeses de l’habitatge no ajuden a fer que les famílies puguin estalviar, però en el que potser no t’hi has parat a pensar és en el fet que moltes de les despeses en què incorrem diàriament es poden evitar. O, dit d’una altra manera: en la nostra vida diària fem petits actes quotidians tan interioritzats que, gairebé sense adonar-nos-en, ens fan gastar més del compte quan en realitat no ens calen.

Es tracta de mals hàbits adquirits que podries evitar i que no t’ajuden a desenvolupar el teu màxim potencial financer, pel fet de no reparar que per separat no suposen un gran desemborsament, però que si els sumem afecten —i molt— la teva economia. Tot seguit fem una llista de vuit pràctiques quotidianes amb les quals estàs malgastant diners:

1. No utilitzar comparadors

No aconseguiràs mai estalviar diners si simplement compres o contractes la primera opció que tens al teu abast. Amb l’arribada d’Internet, han sorgit una infinitat de webs que permeten a l’usuari la possibilitat de comparar preus d’articles i serveis com ara assegurances, estalvi energètic i fins i tot hipoteques. Gràcies a aquests comparadors, la majoria dels quals són gratuïts, pots fer un estudi i triar aquell producte o contracte que de debò s’adapta a les teves necessitats i, de pas, estalviar-te una quantitat de diners important.

2. No revisar les factures

És cert que les tarifes de determinats serveis han anat en augment, però els experts recomanen que per això no deixem de revisar factures com la de l’electricitat, en la qual és possible deixar de perdre diners cada mes si ens fixem, per exemple, en la potència que paguem i la que realment necessitem. Podem estar gastant en aquesta partida només per no saber què tenim contractat. Fes el mateix amb la factura del telèfon o Internet. Es pot donar el cas que estiguis pagant més diners per una connexió de velocitat més gran que la que necessites realment.

Pren com una rutina revisar les factures de restaurants, hotels i fins i tot el tiquet del supermercat perquè no hi hagi errors que acabis pagant tu per no dedicar-li un minut del teu temps.

3. No planificar ni preveure les coses

La improvisació no és bona en molts aspectes de la vida, però sobretot en allò que fa referència a les finances. Els experts recomanen planificar amb temps qualsevol despesa important a la llar, com són les vacances. Si les organitzes amb temps hi ha autèntiques gangues. Això sí, és recomanable evitar els mesos d’estiu, quan els preus són moltíssim més elevats que en altres moments de l’any.

Per no pagar més del compte en els vols, també és aconsellable que compris els bitllets de destinacions nacionals amb una antelació d’entre un i tres mesos. Ser previngut et permetrà també trobar millors hotels i apartaments a preus més que raonables.

4. No tenir un pressupost

Ja ho va dir Lord Kelvin, físic i matemàtic britànic: “Allò que no es mesura, no es pot millorar”. Per això, també en les despeses personals o familiars és important planificar, establir objectius i controlar resultats. Tant se val qui siguis ni quants diners tinguis, perquè tothom necessita tenir control sobre els seus comptes. I, per fer-ho, no hi ha res millor que elaborar un pressupost en el qual exposem on gastarem els diners i quant destinarem a cada cosa. Així sabràs a què has destinat fins a l’últim cèntim d’euro. Compte amb les compres petites. Controla-les també, ja que, encara que et semblin despeses nímies, no ho són en absolut i et poden portar a la ruïna.

5. Comprar impulsivament

Per evitar les compres motivades per impulsos irresistibles i desordenats, és recomanable no sortir de casa sense una llista del que volem comprar i sense tenir clar un pressupost. Per saber si és una compra impulsiva, et recomanem no comprar al moment i deixar passar uns quants dies. Si en aquest temps no tornem per adquirir allò que volem és que potser no ho necessitàvem tant com pensàvem. Si estem estressats o ens sentim fora de control és millor no anar al centre comercial pensant que comprar serà una forma de consol. Cal anar amb compte també amb les compres per Internet. Hi ha moltes ofertes en les quals pots estalviar molt però és tan fàcil comprar en línia que si acostumem a accedir-hi i fer adquisicions sense control és millor no tenir instal·lades les aplicacions de determinades marques.

6. Esmorzar i dinar fora de casa

Encara que a la vida també cal gaudir i no oblidar-se de l’oci, esmorzar fora de casa o no emportar-te el dinar a la feina pot suposar una despesa innecessària. A vegades són actes que no tenies previstos. En un primer moment pots pensar que no afectaran la teva economia, però en sumar-los arribaràs a la conclusió que has gastat en una cosa que podries haver fet a casa sense gaire esforç. Segons l’últim estudi publicat per la Federación de Usuarios-Consumidores Independientes (FUCI), en una ciutat com Madrid ens gastem una mitjana de 280 euros al mes per dinar fora de casa, xifra que suposa més de 2.400 euros a l’any en una cosa que podem evitar si sabem aprofitar els aliments que comprem per omplir la nevera.

7. No apagar convenientment els aparells elèctrics

Segons l’Agència Internacional de l’Energia (IEA), l’electricitat malbaratada per mantenir els aparells elèctrics en mode d’espera o stand by —amb l’indicador lluminós encès— representa entre un 5 i un 10 % del consum total d’energia a la llar. Et pot semblar un percentatge petit, però en factures importants com la de la llum et pot suposar un estalvi important de diners i, també, de gasos amb efecte d’hivernacle. Què podem fer per aconseguir-ho? Comprovar que els electrodomèstics que no fem servir estan apagats del tot i comprar una regleta automàtica amb un pilot vermell que ens servirà d’avís abans d’anar-nos al llit. Un altre gest que és molt habitual és deixar connectats els carregadors de dispositius quan no s’estan carregant. Ja sigui per rutina o per mandra, amb aquest petit gest també estem gastant innecessàriament.

8. No utilitzar targetes d'estalvi dels supermercats

Quants cops has rebutjat una targeta de fidelitat d’un supermercat quan te l’han ofert? La pròxima vegada potser t’ho hauries de rumiar perquè, des de fa un temps, les targetes de fidelitat s’han convertit en una important eina d’estalvi familiar, a més d’aportar avantatges, com ara descomptes en segones unitats o productes específics. Alguns comerços tenen concerts amb gasolineres i et permeten estalviar també en carburant. D’altres et permeten també el pagament ajornat, la qual cosa suposa un important alleujament en determinats moments de l’any.

La llista d’hàbits que es poden millorar és immensa, però aquí tens una llista de gestos senzills que t’ajudaran a iniciar-te en el teu propòsit d’evitar malgastar diners. Per aconseguir-ho, només necessites disciplina i compromís; els avantatges, a canvi, en són molts i variats.

-Temes relacionats-
up