La crisi sanitària de la COVID-19 deixarà seqüeles importants en l'àmbit social i econòmic; però, tal com ja ens han ensenyat crisis anteriors, les situacions complicades també poden ser una font d'oportunitats. De fet, segons l'informe Situación del emprendimiento en España ante la crisis del COVID-19, publicat per l'Observatori de l'Emprenedoria d'Espanya conegut també com la Xarxa GEM Espanya, el 96 % dels emprenedors i de les emprenedores espanyoles consideren que la crisi de la COVID-19 oferirà noves oportunitats de negoci, de manera que es troben a la recerca de nous mercats i clients.
Al mateix temps, molts joves consideren que la COVID-19 ha truncat les seves expectatives de formació i el seu futur professional, i 7 de cada 10 dels nascuts entre els anys 80 i la primera dècada de l'any 2000 es plantegen emprendre després de la pandèmia, segons l'estudi Jóvenes españoles: Coronavirus, formación y futuro, realitzat per l'Institut d'Experts Digitals (Edix) de la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR).
Pot interessar-te: L'emprenedoria en temps d'incertesa
En l'aventura d'emprendre, la formació és un aspecte fonamental i, en aquest sentit, els llibres poden ser una font d'inspiració si encara no s'ha arrencat o aportar uns plantejaments innovadors per als negocis que ja estan en marxa.
El valor de las cosas: quién produce y quién gana en la economía global (Ed. Taurus, 2019), de Mariana Mazzucato
Mariana Mazzucato, professora d'Economia d'Innovació i Valor Públic i directora de l'Institut per a Innovació i Propòsit Públic a la University College London (UCL), desgrana en aquesta obra de referència com funciona l'economia actual. Una economia en la qual el valor no necessàriament té a veure amb els diners que costa alguna cosa, sinó amb el temps que es dedica a produir-la.
A partir d'exemples que van des de Silicon Valley fins al sector financer passant per les grans farmacèutiques, Mazzucato mostra com les nocions borroses que tenim del valor han permès a certs actors de l'economia retratar-se com a generadors de valor; encara que en realitat es limiten a moure el valor existent o, el que és pitjor, a destruir-lo. Una obra en la qual no només hi trobem dades, sinó també un gran nombre d’idees per reflexionar.
El manual del emprendedor: La guía paso a paso para crear una gran empresa (Ed. Gestión 2000, 2013), de Bob Dorf i Steve Blank
Aquest llibre té l'objectiu d'orientar l'emprenedor, pas a pas, en el procés de crear i impulsar una empresa i fer-ho amb èxit. Per fer-ho, es divideix en quatre parts: Com començar, en la qual es descriu la metodologia del desenvolupament de clients i s’estableixen els 14 principis fonamentals per a aquesta metodologia: el descobriment de clients, en què a través d'una sèrie d'hipòtesis es pretén assegurar que la comprensió del problema del client encaixi amb la solució proposada; la validació de clients, que se centra en els resultats obtinguts a través de les proves sobre un model de negoci per examinar si es poden aconseguir suficients comandes o usuaris amb models de negocis repetitius i escalables, i l’apèndix A, que és una llista de comprovació per fer un seguiment dels avenços en cada etapa del procés de desenvolupament de clients.
Aquest llibre s'ha de considerar com el que és; un manual per anar consultant al llarg de tot el procés de desenvolupament, consolidació i expansió d'una empresa i no per llegir-lo un sol cop i deixar-lo aparcat a la prestatgeria.
La estrategia del océano azul (Ed. Bresca Editorial, 2017), de W. Chan Kim i Renée Mauborgne
Per a aquests autors, cal fugir del que anomenen «oceans vermells», és a dir, la lluita per aconseguir un avantatge competitiu, més participació en el mercat i diferenciació. Aquesta competició en mercats saturats no produeix res més que rivals que es barallen pel lideratge.
Els autors afirmen que, tot i que la majoria de les companyies competeixen en aquests «oceans vermells», és una estratègia que cada vegada ofereix menys possibilitats de generar creixement rendible. Sobre la base d'un estudi de 150 moviments estratègics que abracen un període de més de 100 anys i 30 indústries, plantegen que les empreses líders del demà no aconseguiran l'èxit barallant-se amb els seus competidors, sinó creant «oceans blaus» amb nous espais de mercat sense explotar, segurs i preparats per créixer.
El método Lean Startup (Ed. Deusto Ediciones, 2012), d'Eric Ries
La premissa de l'autor és que una start-up és una organització dedicada a crear quelcom en unes condicions d'incertesa extrema. Per això amb aquesta obra pretén mostrar què ha de fer una empresa per ser més eficient combinant l'ús de capital i la creativitat humana.
Pot interessar-te: El mètode Lean i el desenvolupament de projectes en temps de crisi
El moviment Lean Startup va néixer de la mà de Steve Blank, un emprenedor en sèrie, professor de Silicon Valley i sí, coautor del Manual del emprenedor: La guía paso a paso para crear una gran empresa (Ed. Gestión 2000, 2013). La seva metodologia del desenvolupament de clients va ser una de les bases d'aquest mètode que més tard va popularitzar un dels seus alumnes, Eric Ries. Com expliquen a l'escola de negocis IEBS Digital School, Lean Startup «defensa que es pot fer menys arriscat el començament de qualsevol empresa. Aquest plantejament afavoreix l'experimentació per sobre de la planificació, té en compte el feedback del client sobre la intuïció, gira al voltant del disseny d'un pla iteratiu i defensa que el disseny és allò que hi ha abans de tot».
Perdiendo la virginidad (Ed. Alienta, 2013), de Richard Branson
Conegut mundialment per ser un empresari d'èxit, Richard Branson va començar a emprendre quan tot just era un adolescent. En aquesta obra, el multimilionari realitza un recorregut des del naixement de la seva empresa Virgin com a distribuïdora de discos per correu fins a esdevenir la marca global que és actualment. Així mateix, comparteix els seus últims projectes en sanitat, medi ambient i mitjans de comunicació.
A més de ser un llibre en què es recullen les seves memòries, Perdiendo la virginidad és una guia per a emprenedors i empresaris en la qual Branson revela la seva filosofia per als negocis i les seves reflexions sobre l'èxit i la vida.
Pot interessar-te: Per què l'optimisme empresarial va convertir Scalpers en una marca d'èxit
Steve Jobs (Ed. Debate, 2011), de Walter Isaacson
Parlar d'emprenedoria i no esmentar Steve Jobs seria una mena de sacrilegi. Aquest geni, mort el 2011, va revolucionar sis indústries: la indústria informàtica, la del cinema d'animació, la de la música, la de la telefonia, la de les tauletes i la de l'edició digital. Steve Jobs és la biografia autoritzada de l'empresari i es basa en més de 40 entrevistes realitzades a Jobs durant dos anys, a més d'entrevistes a més de 100 membres de la seva família, amics, adversaris, competidors i col·legues.
Si bé Jobs va cooperar en l'elaboració del llibre, no va voler controlar-ne el contingut, ni tan sols va exercir el dret a llegir-lo abans de la publicació. Jobs parla amb sinceritat sobre la gent amb qui va treballar i contra qui va competir. De la mateixa manera, el seu entorn ofereix una visió sense edulcorar de les passions, els dimonis, el perfeccionisme, els desitjos, el talent, els trucs i l'obsessió per controlar-ho tot que van modelar la seva visió empresarial i els productes innovadors que va crear.
De cero a uno: Cómo inventar el futuro (Ed. Gestión 2000, 2015), de Peter Thiel
Aquest llibre aborda com construir companyies que creen coses noves i es basa en el que Peter Thiel ha après com a cofundador de PayPal i Palantir Technologies, i com a inversor en centenars de start-ups. Durant aquests anys, l'empresari explica que ha constatat que la gent d'èxit troba el valor en llocs insospitats, i ho fa pensant en l'empresa des de principis bàsics, no fórmules.
Per a Thiel, el progrés adopta dues formes: l’horitzontal, basada en copiar coses que funcionen (anar d'1 a n), i vertical, que significa fer coses noves (anar de 0 a 1). Aquesta última forma és la més difícil, perquè implica fer una cosa que ningú ha fet abans. Si a partir d'una màquina d'escriure se’n construeixen 100, s'ha fet un progrés horitzontal. Si a partir d'una màquina d'escriure es construeix un processador de textos, s'ha fet un progrés vertical.
El libro rojo de las mujeres emprendedoras (Ed. Libros de Cabecera, 2011), de Guernica Facundo Vericat
En aquesta obra, l'autora pretén mostrar de manera ordenada i concisa quin és el perfil de les dones emprenedores (valors, formes d'actuar i resultats) i les diferències amb els seus homòlegs emprenedors, mostrant les seves principals característiques de manera objectiva.
De la mateixa manera, repassa els condicionants de qualsevol emprenedora: per què cal emprendre?, en quin sector?, amb quin capital?, sola o en companyia? Respondre aquestes preguntes aporta dades per a autoconèixer-se millor, i això permet plantejar-se la conveniència de l'emprenedoria i és un punt de partida sòlid des d’on començar. El llibre també aborda les habilitats i les eines més útils per gestionar qualsevol projecte empresarial. Encara que està centrat en el públic femení, realment tant elles com ells poden trobar beneficiosa aquesta obra.