Vull traspassar el meu pla de pensions | EDE
movi-image-elmundo-traspasar-plan-pensiones-1
Envia'ns suggerències
Jubilació
3 min del teu temps

Vull traspassar el meu pla de pensions

Tue Nov 26 09:49:01 CET 2019

El futur de les pensions és un tema que preocupa molt els espanyols De fet, aquesta qüestió se situa entre les deu primeres inquietuds que manifesten els ciutadans, segons revela l’última enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS)

Un percentatge elevat de la població ja disposa d’aquest tipus de plans per complementar la seva jubilació. Tanmateix, hi ha molt desconeixement al voltant d’aquest tipus de productes, les seves condicions i possibilitats. El mercat ofereix contínuament noves opcions per contractar-los i pot passar que, un cop contractat un producte, canviem d’opinió. Doncs bé, traspassar el pla de pensions és més fàcil que no sembla i, a més, aquest canvi no implica pèrdues.

Abans de fer-ho, hauries de tenir en compte diverses claus per encertar amb el canvi. Primer de tot, cal saber que, al contrari del que se sol pensar, amb el traspàs no es perd cap avantatge fiscal i no hi ha penalització. La llei empara els estalviadors en aquesta matèria, ja que els dona la possibilitat de traspassar el seu pla de pensions a una altra entitat sense cap cost o canviar-lo dins de la seva entitat.

Triar el pla de pensions que s’adapta més bé a les nostres possibilitats i objectius ens permetrà una nova vida després de la jubilació.

En què consisteix el traspàs del pla de pensions?

El traspàs d’un pla de pensions és una mobilització de les aportacions que hem fet al llarg del temps, sumades als beneficis que hem generat. Es pot fer un traspàs total o parcial, és a dir, pots traspassar tots els teus estalvis d’un pla a un altre, o només traspassar-ne una part si t’interessa diversificar en un altre producte diferent o amb una altra gestora. Si volem traspassar els nostres diners a una altra gestora, normalment aquesta gestora se sol ocupar de la gestió, per la qual cosa tan sols cal aportar les dades del pla antic (nom del pla i el de l’entitat gestora) i signar l’ordre de traspàs.

Avantatges i inconvenients de traspassar el meu pla de pensions

No hi ha d’haver necessàriament inconvenients, atès que no suposa cap despesa ni penalització. Tampoc no afecta els avantatges fiscals dels plans de pensions ni està subjecte a tributacions ni retencions.

No obstant això, canviar de pla o gestora sí que comporta certs avantatges, com ara les bonificacions: les entitats acostumen remunerar els traspassos que facin els clients d’altres bancs, que poden aconseguir bonificacions de l’1 o el 2 %, i fins i tot actualment hi ha ofertes que poden arribar al 4 % en funció de la quantitat, l’edat del futur client o el temps que romandran els seus fons a l’entitat.

Què cal tenir en compte abans de traspassar el pla de pensions?

  1. El teu perfil de risc i objectius d’inversió, és a dir, quin tipus d’estalviador ets: això depèn de molts factors, com ara l’edat, els ingressos, el risc i la rendibilitat. Aquests són punts clau per tenir un pla de pensions ajustat a tu, a les teves necessitats i a les teves fites.
  2. A més de les ofertes, cal fixar-se en el pla a llarg termini: les bonificacions i els regals estan molt bé, són avantatges i tot el que suma és ben rebut. Però també cal pensar en la rendibilitat a llarg termini, a més de la diversificació.
  3. Les comissions: la contractació de qualsevol pla de pensions implica l’adquisició d’un producte al qual estaràs unit durant bastants anys i, per tant, les comissions que pagaràs per aquest producte també t’acompanyaran en aquest camí. Per això, cal tenir en compte que la despesa fixa anual que paguis s’ha de veure reflectida en la rendibilitat que aconsegueixis. Un pla de pensions car no significa que sigui més rendible, per la qual cosa és cabdal comparar despeses.
  4. Comparació de plans: tal com hem comentat, és imprescindible analitzar i comparar les comissions dels plans, però també cal tenir en compte la inversió mínima de cada pla, els anys de permanència, la rendibilitat a curt i llarg termini i altres aspectes susceptibles de valoració.
 
Amb totes les possibilitats analitzades, només faltarà prendre la decisió final.

 

Fotografia de Nigel Tadyanehondo a Unsplash
-Temes relacionats-
up