El món rural es connecta amb l’emprenedoria | EDE
Expansion-Rural-Emprendimiento-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
2 min del teu temps

El món rural es connecta amb l’emprenedoria

Thu Oct 17 09:35:48 CEST 2019

Quan parlem d’emprenedoria ens és inevitable evocar Silicon Valley i altres ciutats emprenedores com Tel-Aviv i Londres. Aquestes urbs s’han convertit en referència per al món startup i congreguen a la major part de l’elit financera, però no són les úniques que motiven la innovació. 

Llocs com València, Estocolm, Hondures, o Park City, un petit poble a prop de Hollywood, demostren que la capacitat per fer viables interessants idees de negoci no es limita a l’asfalt de les grans capitals. Fins i tot en un poble d’Aragó pot emergir la creativitat. Així ho demostra el Projecte de Cooperació Leader, que treballa per oferir eines als joves emprenedors del medi rural aragonès. Aquesta iniciativa, nascuda de la mà de Joves Dinamitzadors Rurals, ha celebrat aquest any la seva segona edició del programa d’acceleració per a emprenedors que consta de quatre sessions de formació intensives sobre el repte d’emprendre i permet a joves d’entre 18 i 30 anys experimentar el desenvolupament de les seves idees de negoci.

No és l’únic exemple. Ruraltivity és una llançadora que impulsa projectes per tota Espanya amb la finalitat de combatre el despoblament del món rural i fomentar l’autotreball. Un projecte promogut per la Federació d’Associacions de Dones Rurals (Fademur) per portar l’esperit emprenedor a tots els pobles de la geografia espanyola. Gràcies a aquesta iniciativa s’han fet realitat idees com la fàbrica de cervesa ecològica al poble de Mataelpino a Madrid, per exemple, i s’està treballant per tancar la bretxa de desigualtat que encara resisteix en l’àmbit rural espanyol. 

Fora de les nostres fronteres també és interesant l’exemple de Park City, un poble al cor dels Estats Units que no supera les 10.000 persones i que s’ha convertit en el Little Hollywood gràcies a l’Institut Sundance, una institució que organitza un festival de cine independent cada any i disposa de nombrosos programes perquè productors, directors i artistes audiovisuals desenvolupin les seves idees. D’aquí va sortir la pel·lícula ‘Memento’. 

Aquests exemples mostren que viure i emprendre lluny de ciutats com Nova York o San Francisco no només és possible, sinó que ofereix avantatges inabastables en les grans urbs com un cost de vida més econòmic i la menor competència contra la qual s’ha de lluitar quan s’inicia un nou negoci. 

S’han arribat a escriure llibres com ‘Screw the Valley’, de Timothy Sprinkle, que parla d’evitar traslladar-se a Silicon Valley i apostar per altres destinacions a l’alça en el país per a startups com Austin a Texas o Nashville a Tennessee pels millors avantatges fiscals, experiència en sectors verticals que generen ecosistemes espontanis en indústries amb molt potencial. 

Construir un negoci lluny dels focus d’atracció de fons d’inversió i grans capitals pot produir vertigen. Sobretot si t’arrisques a emprendre en el món rural on els projectes a priori semblen laboriosos i poc rendibles. No obstant això, els recursos naturals poc explorats d’aquests entorns i la confiança local es converteixen en els millors aliats dels emprenedors.

Facilitats per a startups a Espanya

Fer les maletes i mudar-se al camp no és una decisió fàcil, per això a vegades és bo agafar un camí intermedi. Ciutats com València, Màlaga i Bilbao s’estan convertint en destinacions atractives per als joves innovadors. De la mateixa manera que va passar en el seu dia amb Boston o Seattle, aquestes capitals de província ofereixen un ampli ventall d’avantatges i oportunitats de negoci.

Fotografia de Johny Goerend a Unsplash
-Temes relacionats-
up