10 trucs per arribar a final de mes, i estalviant! | EDE
movi-image-llegar-fin-mes-ahorrando-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

10 trucs per arribar a final de mes, i estalviant!

Mon Oct 21 09:58:08 CEST 2019

La mitjana d’estalvi dels espanyols és de 6,5 euros de cada 100 ingressats.

Tenir la revisió del cotxe al dia pot significar més de 1.000 euros d’estalvi a l’any.

Quan arriba el final de mes, moltes vegades, lamentem no poder tenir els diners suficients per permetre’ns tot allò que volem. No obstant això, només cal recórrer a la planificació i donar-li una volta a com gestionem els nostres ingressos. D’aquesta manera podrem tenir uns diners extra que guardarem per quan els necessitem en el futur. Seguidament, 10 consells per incorporar a la vida quotidiana amb els quals podrem reduir les despeses mensuals i poder pensar en estalviar:

1. Calcular un pressupost: una bona manera de saber en quin estat estan les finances i com gestionar-les passa per calcular la mitjana de les despeses fixes així com dels ingressos. El resultat retrà compte dels diners disponibles i es podrà planificar amb previsió com utilitzar-los.

2. Optimizar la llista de la compra: prendre mesures quan visitem el supermercat pot significar una reducció de despeses. El primer pas és entrar, ideant un menú setmanal i elaborant una llista de la compra segons les necessitats. D’aquesta manera s’evita la improvisació o la imitació d’altres compradors. En aquest sentit, també és aconsellable adquirir bons hàbits alimentaris, comprant fruita i verdura de temporada, i reduint el consum de carn i precuinats, que encareixen un 30% el preu de la cistella. Una xifra similar a la qual, segons Tiendeo.com, aconseguim estalviar si triem aliments de marca blanca. Per últim, les promocions als supermercats, com el dos per un, descomptes per data de caducitat o ofertes especials poden ajudar a optimitzar les finances.

3. Comparar preus: abans de comprar és important utilitzar les eines que tenim i revisar els articles i serveis en diversos portals online, però també en botigues o supermercats. La millor opció pot permetre un estalvi d’un 50% en determinats productes, o el que és el mateix, més de 1.000 euros per a una família a l’any, segons un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

4. Comprar allò necessari: estem segurs que tot el que comprem és necessari? És una bona pregunta que cal fer-se i amb la qual virar cap a mentalitats més pràctiques, en les quals deixar de banda un consum excessiu. Tal i com expliquen els estudis, només el 45% de les nostres compres són necessàries; la resta venen provocades per la publicitat, les tècniques de venda i la nostra percepció que alguna cosa és barata. Per tant, qualsevol cosa pot ser molt cara si després cau en un desús immediat.

5. No al malbaratament: en la mateixa línia que l’anterior punt, i apel·lant a la responsabilitat i consciència mediambiental, és important que utilitzem tots els aliments que adquirim. Malbaratem una mitjana del 18% d’allò que comprem, és a dir, més de 250 euros a l’any. Cal deixar els aliments que sobren al davant de tot de la nevera per recordar que s’han d’aprofitar.

6. El 'tupper': seguint amb la línia de comprar productes saludables al supermercat, preparar un menú per dinar i sopar serà més sa i també permetrà estalviar, perquè esmorzar o dinar fora és una important despesa de diners. Un cafè i un entrepà diari poden arribar a suposar més de 50 euros i dinar fora poden ser 200 euros mensuals.

7. Segona mà: però les mesures sostenibles no acaben aquí. En la línia d’evitar el malbaratament i no comprar allò que no necessitem, també existeix la possibilitat de comprar coses de segona mà, ja sigui a mercats ambulants o en aplicacions com Wallapop. En el mateix sentit, vendre allò que ja no utilitzem ens pot suposar ingressos extra, ja que cada any llencem almenys 10 productes que podríem haver venut, i generar un benefici de fins a 600 euros.

8. Eficiència energètica: en la nostra infantesa, segurament els nostres pares s’esforçaven en inculcar-nos la necessitat d’apagar els llums amb l’objectiu d’estalviar i ser més eficients. Per exemple, segons un estudi de l’Agència Internacional de l’Energia, no apagar del tot els aparells elèctrics ni desendollar-los genera una despesa d’un 10% a la nostra factura. Aquest petit gest es pot traduir en més de 50 euros a l’any. Per altra banda, també pot ajudar a baixar el consum l’ús de dispositius leds, bombetes de baix consum; i pel que fa a la despesa d’aigua, cisternes amb doble càrrega i difusors d’aigua a les aixetes.

 

movi-image-llegar-fin-mes-ahorrando-2

9. Una nova relació amb el cotxe: no tenir cotxe és la millor manera d’estalviar en aparcament, gasolina i manteniment. A més, hi ha noves maneres de no tenir cotxe propi però sí tenir aquestes despeses com amb els 'autorèntings'. Però en cas de necessitar-lo, el cost de manteniment es pot reduir si es realitzen revisions preventives, com a mínim, de manera anual i no saltar-se les intervencions recomanades pels fabricants. Tenir la revisió del cotxe controlada pot evitar la despesa de 85 euros al mes en manteniment, la qual cosa suposa uns 1.000 euros a l’any. A més, estan sorgint noves formes de mobilitat, com els cotxes compartits, en els quals, a més de reduir l’empremta mediambiental, també permet estalviar diners en compartir despeses entre tots els viatgers.

10. Internet i telefonia: actualment, el nostre dia a dia es divideix entre el temps que passem a la vida real i a Internet, tant per motius laborals com per oci. Per optimitzar al màxim aquest temps res millor que optar a un bon contracte d’Internet i telefonia. Revisar totes les opcions i escollir-ne la millor poden estalviar-nos fins a un 30%, segons el portal d’estalvi Kelisto.

Planificació en l’estalvi

Segons dades del Ministeri de Hisenda (Gestha), els espanyols estalviem 6,5 euros de cada 100 ingressats. A més d’ optimitzar  els nostres diners  amb els trucs anteriors, els experts ofereixen consells, basats en la disciplina, amb els quals aconseguir l’objectiu definitiu d’estalviar. Per Carl Richards, tal i com va publicar a The New York Times, la primera cosa que s’ha de fer és guardar allò que es vol estalviar i després gastar la resta. Un consell que amplia l’economista Nicolás Litvinoff, amb la seva recomanació de descomptar el 10% dels ingressos per dedicar-los a l’estalvi. Aquesta disciplina i organització arriba al seu punt de més evolució a Japó, on amb el mètode kakeibo aconsegueixen grans resultats en l’estalvi. Per ells, no només cal decidir una quantitat a principis de mes, sinó tenir una llibreta detallada amb tots els nostres moviments i, també, objectius.

Fotografia Ruthson Zimmerman a Unsplash
-Temes relacionats-
up