8 passos per estalviar (encara que no et sobrin els diners) | EDE
movi-image-8-pasos-ahorrar-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

8 passos per estalviar (encara que no et sobrin els diners)

Mon Sep 16 12:40:31 CEST 2019

És habitual creure que per estalviar primer cal desfer-se dels deutes contrets, rebre un augment de sou o una suculenta oferta de treball. 

La veritat és que, si bé cadascuna d’aquestes circumstàncies contribuiria al fet d’estalviar, cap no és imprescindible per aconseguir-ho.

En un país com el nostre, en què les estadístiques mostren dades d’estalvi molt per sota de la mitjana dels nostres veïns europeus, és necessari incorporar aquest hàbit a les nostres rutines.

Estalvi, qüestió d’actitud

L’estalvi sol ser present en totes les llistes de propòsits d’any nou perquè, de fet, és un objectiu que a tots ens agradaria assolir. El que passa amb els desitjos és que si només es queden en un anhel serà molt difícil fer-los realitat. Així doncs, cal passar a l’acció.

Amb aquesta finalitat, un primer pas és ser conscients de la situació real i agafar les regnes de les nostres pròpies finances.

Si no sabem el que tenim, com podem saber el que podem gastar i el que no?

És hora d’agafar llapis i paper o d’obrir un full d’Excel al nostre ordinador.

1. Elaborar una llista d’objectius

Resulta molt útil escriure una llista amb les metes i els objectius que ens agradaria assolir per a un període complet. Poden ser materials, com ara la compra de béns i objectes, o immaterials, com ara fer un viatge o assistir a un esdeveniment. Qualsevol objectiu és possible sempre que sigui realista i assolible.

2. Marcar prioritats

Un cop hem acabat la llista de desitjos, és interessant establir un ordre de prioritats numerant els diferents punts i classificant-los també en el curt, mitjà o llarg termini.

3. Configurar una taula de despeses i ingressos

Llega la hora de la verdad. Una cosa son las cuentas mentales que realizamos cada mes y otra muy distinta son los números impresos y claros en un documento.

Configurar la nostra taula de despeses i ingressos mensuals ens donarà una perspectiva molt més realista. És important diferenciar els fixos (quota d’hipoteca) dels extraordinaris (una contribució puntual per a la casa o una despesa inesperada qualsevol).

4. Aplicar el principi “Paga’t a tu mateix”

Aquesta és una premissa que defensa Frank Byrd, cap d’inversions de Fielder Capital, a Nova York, i que han posat en pràctica molts estalviadors i empresaris d’èxit. 

Tenim la tendència de voler alliberar-nos dels deutes i destinar tota la nostra liquiditat a cobrir-los. Per descomptat, és un hàbit molt saludable, però també ho és tenir cura de nosaltres mateixos, cosa que s’aconsegueix amb estalvi. 

“Encara que guanyis pocs diners, primer paga’t a tu mateix”. És fonamental que aprenguem a donar la mateixa importància a l’estalvi que al fet de pagar les nostres factures.

 

 

 

 

movi-image-8-pasos-ahorrar-2

 

 

 

 

5. Practicar la regla del delme

Aquesta regla diu que almenys el 10% dels nostres ingressos han d’anar destinats a l’estalvi. No es tracta tant de la quantitat que aconseguim estalviar sinó de crear l’hàbit en les nostres rutines mensuals. Un cop l’hàgim adquirit, podrem fer el salt al nivell següent.

6. Separar  comptes

Una cosa molt important per assolir l’objectiu d’estalvi i tenir clar el que gastem és separar els comptes en què diversificarem els nostres ingressos. Un exemple d’estructura seria:

  • Compte de despeses ordinàries (aquí hi anirien les despeses fixes de cada mes, factures, quotes de préstecs, el rebut del gimnàs, etc.)
  • Compte de despeses destinades a l’oci (despeses en cafè, compra de roba, cinema, etc.)
  • Compte destinat a l’estalvi intocable (aquest és l’estalvi que no es toca tret que es produeixi una situació extraordinària)
  • Compte destinat a l’estalvi per a un objectiu (aquest és l’estalvi que destinem a fer realitat els elements que hem consignat a la llista del punt número 1).

7. Automatitzar l’estalvi

Vivim en l’era digital, de manera que una gran idea és posar la tecnologia de part nostra perquè contribueixi a l’assoliment del nostre objectiu d’estalvi.

Per exemple, si un dels nostres problemes és que hi ha mesos que ens descuidem de fer l’assignació al nostre compte d’estalvi, podem automatitzar aquesta operació.

Una de les maneres és sol·licitar a la nostra entitat financera que cada mes ens transfereixi una quantitat al nostre compte d’estalvi. També hi ha apps com ara Acorns que ens ajuden en aquest procés, no només per estalviar, sinó també per invertir aquest estalvi en productes que ens proporcionin un retorn econòmic.

8. Adoptar algun truc per estalviar en el nostre dia a dia

A hores d’ara ja hauríem de tenir creada una estructura per al nostre pla d’estalvi. Només ens falta passar a l’acció per transformar-lo en realitat:

Trucs al supermercat:

  • Anar-hi amb una llista.
    Anar-hi amb l’estómac ple.
    Revisar les ofertes.
    Aliar-se amb les marques blanques.
    Portar bosses de casa.
    Comprar productes amb una data de caducitat pròxima (són més econòmics).
    Eliminar les ampolles d’aigua de la nostra llista; podem fer servir una gerra amb filtre.
    Establir un menú de menjars cada diumenge. 
    Fer-nos la targeta del súper. És una manera d’oferir la nostra informació de consum a l’empresa a canvi de descomptes interessants.
 
movi-image-8-pasos-ahorrar-3

A casa:

Crear un hort a casa. Els horts urbans i la collita que ve dels testos cada vegada guanyen més adeptes. És una cosa senzilla que pot ajudar-nos a estalviar alhora que guanyem en salut.

Altres compres:

T’apassiona llegir? Si és així, busca la biblioteca més pròxima. Tindràs accés de franc a un gran nombre de continguts.

  • T’apassiona llegir? Si és així, busca la biblioteca més pròxima. Tindràs accés de franc a un gran nombre de continguts.
    Aprofitar les rebaixes per comprar roba d’hivern és una altra alternativa excel·lent. Probablement et pots comprar un bon abric o una altra peça de valor a un preu molt atractiu.
    Compartir subscripcions a plataformes de pagament.
    Altres hàbits, com ara no deixar els electrodomèstics en stand-by, canviar les bombetes de casa nostra per LED o fer servir el transport públic per anar a treballar també són fonts d’estalvi poderoses.

Amb tota aquesta informació, podem crear el nostre pla d’estalvi sense necessitat d’esperar un ascens o la recepció d’un ingrés extra.

Incorporant aquests hàbits en el nostre dia a dia podem obtenir resultats interessants.

Fotografies de Kelly Sikkema i NeONBRAND a Unplash
-Temes relacionats-
up