Com corregir els mals hàbits financers | EDE
movi-image-20minutos-corregir-malos-habitos-financieros-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

Com corregir els mals hàbits financers

Wed Dec 11 09:02:53 CET 2019

Si et preguntes per què arribes a final de mes sense estalviar malgrat comptar amb ingressos suficients, potser t’has de replantejar alguns dels teus hàbits

Els primers dies de cada mes, el compte bancari sol renovar-se. Aquest ingrés salarial i altres, com les pagues extra o devolucions- es poden traduir en moltes coses, des de compres fins a estalvi. Saber com manejar aquests diners i com plantejar el nostre futur monetari ens ajudarà a millorar l’horitzó financer. Aquests són alguns consells.

1. Marca't una meta

Si no tens cap expectativa respecte als teus diners, es més fàcil que els gastis sense pensar en el que suposa. Per evitar-ho, és necessari parar-se a pensar en la nostra situació financera, marcar-nos metes d’estalvi o establir terminis per saldar els nostres deutes en cas de que existeixin. Tu ets el que millor coneix la teva pròpia butxaca, per la qual cosa ser realista és a la teva mà.

2. Elimina despeses supèrflues 

Vas agafar un taxi quan existia l’opció d’un autobús? Vas decidir menjar fora tota la setmana? Vas comprar per impuls roba que no necessitaves? De vegades, controlar les despeses supèrflues es tradueix en un estalvi més gran del que esperem. No es tracta de viure sense gastar en oci, gastronomia o retail, sinó d’identificar les despeses i dirigir els nostres diners cap a coses que verdaderament suposin una diferència.

3. Compta amb un fons d’emergències 

És ideal que comptis amb uns estalvis que suposin de tres a sis vegades les teves despeses mensuals comuns. D’aquesta manera, qualsevol imprevist t’agafarà amb l’esquena coberta, en especial si el teu objectiu és millorar el teu estalvi.

4. Controla els teus ingressos i les teves despeses

Euro a euro es pot aconseguir un bon coixí monetari. Les anomenades ‘despeses formiga’ –que normalment no es tenen en compte- poden suposar un canvi de fins a 200 euros al mes. Aquell cafè, aquesta revista o aquesta xocolatina d’una màquina de vending no comporten un gran desemborsament, per descomptat, però el seu conjunt al llarg d’un any pot sorprendre’ns. Prova a sumar.

5. Estableix percentatges de despesa

Normalment se sol estimar que un consumidor mitjà no pot gastar més del 25% dels seus ingressos nets en habitatge, del 15% en menjar i del 10% en entreteniment. No obstant això, cada persona és un món i això s’aplica també a les despeses. Distribueix els teus percentatges per nivell d’importància, dedicant part a l’estalvi i sent coherent amb els teus comportaments.

6. Evita les comparacions

Mira al teu voltant per buscar exemples d’inspiració, però no comparis les teves despeses a les dels altres, en especial si no coneixes la seva salut financera. Cada situació es genuïna, i els ingressos i estalvis són variables. No pretenguis igualar un nivell de vida pel que fa a despeses diàries i extraordinàries (vacances, bens, regals…) si els teus ingressos no t’ho permeten.

-Temes relacionats-
up