Com ensenyar els teus fills a estalviar | EDE
movi-image-ensenar-hijos-ahorrar-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

Com ensenyar els teus fills a estalviar

Thu Oct 17 09:25:12 CEST 2019

Els diners formen part de la nostra vida quotidiana i per això com abans ensenyem els nens a utilitzar-los, abans aprendran valors com l’estalvi i la responsabilitat

L’educació dels nostres fills és un pilar fonamental en la seva construcció com a persones en el temps present, però també en qui es convertiran en un futur. Per això mai és massa aviat per ensenyar els més petits de la casa a gestionar els diners i incentivar-los l’estalvi. Adaptant-se a cada edat, l’educació en valors i aspectes financers amb els quals hauran de lluitar en el seu dia a dia són fonamentals per transmetre’ls el sentit de la responsabilitat, la disciplina i l’autonomia. Ara, si vols esbrinar com fer-ho, segueix les pautes generals que et detallem.

El porquet i la paga setmanal

Una de les primeres recomanacions és comprar al teu fill/fills una guardiola. Gràcies a això entendrà la verdadera utilitat d’aquest objecte i en conseqüència l’ajudarà a comprendre el concepte d’estalvi. Per reforçar-lo, pots començar donant-li petites monedes del canvi de les  compres i explicar-li que reunint una quantitat determinada podrà comprar alguna cosa que li agradi molt, com per exemple un llibre de la seva saga favorita, una joguina o un gelat. Més endavant, es pot establir una paga setmanal, i fins i tot mensual, com si fos el seu sou perquè comenci a adquirir habilitats en el control d’aquests diners i com els vol gastar.

Els diners són finits

Igual d’important és transmetre’ls que els diners no són il·limitats i que s’han de dosificar i prioritzar despeses que pots exemplificar en aspectes com el menjar o la roba, - necessaris per viure -, i posposar o evitar-ne altres, com en compres supèrflues que, seguint els exemples anteriors, suposaria gastar-los en “llaminadures” o l’últim model de sabatilles esportives del mercat. A més, cal fer-los entendre que si decideixen gastar els diners en una cosa, estan renunciant a gastar-los d’una altra manera, la qual cosa fomentarà que hagin de reflexionar bé en què i com gastar-los per aprofitar-los de la millor manera possible.

D’on surten els diners i com s’utilitzen 

Un altre aspecte fonamental perquè comprenguin el valor real dels diners és fer-los entendre que per aconseguir-los cal esforçar-se, ja sigui realitzant una feina o activitat. Per això resulta essencial que expliquis al teu fill i/o fills en què treballes i que la dedicació que realitzes cada mes serveix perquè pugueu fer coses en família, com anar al cine, al zoo, al parc d’atraccions i viure a gust a casa, és a dir, l’ajudaràs a comprendre el significat d’intercanvi.

Esforç amb recompensa

En relació amb el punt anterior, podem realitzar amb els nostres fills activitats o tasques amb la finalitat de reforçar la relació entre esforç i recompensa. Un aspecte molt positiu és portar-los a fer la compra perquè comprenguin que amb els diners adquirits mes a mes podeu gastar-los en coses que us agraden. A més, si vols que el teu fill senti realment el que costa guanyar-se els diners, pots vincular la paga setmanal o mensual amb la realització d’una tasca domèstica perquè es pugui comprar aquella joguina amb la qual somia des de fa temps

Quines formes poden adoptar els diners

Explica’ls a través de jocs que els diners es composen de monedes i bitllets, però també de targetes, que encara que siguin de plàstic són igualment vàlides. Per reforçar aquest ensenyament i ajudar-los a que comencin a desenvolupar-se amb ells i transmetre’ls el concepte d’estalvi, també pots fer servir de suport els clàssics jocs de taula, adaptats a diferents edats, com el Monopoly o Hotel. A més de divertit i d’ajudar-lo a relacionar-se amb altres companys de joc, aprendrà a fer servir conceptes com pressupost, inversió i estratègia

movi-image-ensenar-hijos-ahorrar-2

Donar exemple

Com a persones adultes, pares i/o tutors legals, hem de ser un model de referència. Si no fos així, tota la inversió en temps i esforç que haguem dedicat en transmetre els passos anteriors no hauran servit de res. Per això, hem de ser conscients de les eines d’estalvi que tenim al nostre abast i aplicar-les en la mesura de les nostres possibilitats. Així mateix hem d’evitar expressions i conductes com “llançar els diners” i “malgastar” per incorporar conceptes com “moderació” “estalvi” i “responsabilitat”. Amb això transmetrem tranquil·litat als nostres fills, encara que això no impliqui que si es produeix una mala ratxa financera, també els ho sapiguem transmetre.

Amb totes aquestes pautes, l’estalvi i la responsabilitat amb els diners seran dos aspectes molt presents en la vida actual i futura dels més petits. S’hi associen nombrosos avantatges, tals com educar-los des del principi en fer-ne un ús adequat; fomentar un consum responsable de bens i serveis, fent-los entendre la diferència entre allò estrictament necessari i allò superficial; els ajudarà a ser persones independents capaces de prendre les seves pròpies decisions; i per últim, els ajudarà a ser previsors perquè, en cas de situacions inesperades o adverses, puguin reaccionar amb marge de temps i recursos.

Fotografia de Robert Coelho a Unsplash
-Temes relacionats-
up