Entrena el teu cervell per estalviar | EDE
movi-image-marta-romo-entrenar-cerebro-ahorrar-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

Entrena el teu cervell per estalviar

Thu Sep 26 11:53:50 CEST 2019

Descobreix com convertir l’estalvi en un hàbit de la mà de l’experta Marta Romo

“M’encantaria estalviar més, però no sé com… se’m dona molt bé gastar però no sé ni per on començar a estalviar. Si alguna vegada has pensat això, benvingut al club! 

La realitat és que ens costa bastant guardar per al futur perquè, en general, no ens han ensenyat a fer-ho i, per altra banda... el nostre cervell no ens ho posa fàcil. 

Sí, ho has llegit bé. El cervell té part de culpa en aquesta situació. I és que estem programats per a la recompensa immediata: Guanyar diners o gastar diners, i això d’ajornar el premi, és a dir, estalviar, requereix un esforç. 

APRENDRE A ESTALVIAR

Però hi ha bones notícies, gràcies a les últimes investigacions sobre plasticitat cerebral, sabem que podem aprendre durant tota la vida i generar nous hàbits. Perquè el nostre cervell és converteixi en el nostre aliat en això de l’estalvi, tenim dues claus: 

  1. L’atenció: La nostra capacitat atencional és limitada, per això és clau posar el focus en allò que realment volem, doncs allà on posis la teva atenció, posaràs la teva acció. 
  2. La constància: Acostumar-te a fer alguna cosa ho converteix en un hàbit a mitjà termini. 

Tal i com comentem Sergio Fernández i jo en aquesta conversació, hi ha diversos trucs per automatitzar l’estalvi, però aquí tens algunes de les meves idees favorites que combinen atenció i constància:

  • Posa’t objectius a curt i a llarg termini. Tenir l’objectiu en ment, t’ajudarà a saber perquè estalvies. És molt important que ho visualitzis, que sigui una cosa molt concreta perquè el cervell dirigeixi la seva atenció. Anticipar situacions també ens produeix plaer. 
  • Pon en reposo los gastos innecesarios. Espera al menos un par de días y, si puedes más tiempo, ¡mejor!, para comprarte ese capricho al que le estás dando vueltas. Muchas veces tomamos decisiones financieras totalmente irracionales porque en nuestro cerebro predomina la urgencia y la inmediatez en vez de priorizar lo que realmente necesitamos.
  • Estalvia primer, gasta després. Utilitzem fórmules d’estalvi que no funcionen perquè seguim estalviant com ho feien els nostres pares i els nostres avis. Des de petits hem après a deixar l’estalvi pel final. Ens donaven la paga el divendres i la gastàvem el cap de setmana, el que sobrés era el que arribava a la guardiola. Estalviar ja no funciona, la solució és preestalviar.
  • Posa en repòs les despeses innecessàries. Espera almenys un parell de dies i, si pots més temps, millor!, per comprar-te aquell caprici al qual li estàs donant voltes. Moltes vegades prenem decisions financeres totalment irracionals perquè al nostre cervell hi predomina la urgència i la immediatesa en comptes de prioritzar allò que realment necessitem.
  • Automatitza i sistematitza l’estalvi. Significa posar les nostres finances en ‘mode pilot automàtic’; en no tenir els diners disponibles davant dels ‘nostres nassos’, la temptació de gastar-los desapareix. Així aconseguim que l’estalvi formi part de les nostres despeses fixes mensuals. 
  • La gamificació. Fes de l’estalvi una cosa divertida, estableix metes i dóna’t un premi quan les aconsegueixis. Ah! I no cal gastar diners per donar-se un premi. Explicar-ho a algú, per exemple, ja és una recompensa en sí. Descobreix la teva capacitat per estalviar analitzant quines despeses pots evitar, així guanyaràs confiança per seguir estalviant.
  • Aposta per l’edat precoç. Una de les raons que impedeixen que estalviem amb facilitat és la gratificació demorada i està directament associada amb la maduresa del cervell. Per això és clau educar en l’estalvi des de ben petitets. Com? Utilitzant com menys possible les recompenses immediates.

Com ja hem comentat, tots estem programats per a la recompensa immediata, això és el que ens porta a gastar i buscar el benefici, però el que no hem dit encara és que també estem preparats per l’aversió al risc que ens fa no voler perdre diners. Si ens coneixem una mica millor i sabem com fer anar aquestes preferències cerebrals, aconseguirem tenir un autèntic equilibri en les nostres finances i aconseguir fer de l’estalvi un hàbit en el nostre dia a dia. 

 

 

 

 
-Temes relacionats-
up