Estalviar i invertir, no és el mateix | EDE
movi-image-elpais-ahorrar-invertir-no-es-lo-mismo-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Estalviar i invertir, no és el mateix

Mon Nov 18 13:47:44 CET 2019

Vols comprar-te una casa, gaudir d’un complement a la teva pensió de jubilació? Aprèn a treure rendiment a la teva guardiola

Si has aconseguit estalviar uns centenars d’euros i desitges moure’ls, t’ensenyarem com treure’ls-hi partit a través de la inversió. Per començar, és necessari entendre la diferència entre estalviar i invertir. Estalviar és diferir el consum, és a dir, reservar part dels diners que tenim avui per usar-los en el futur. Invertir, en canvi, consisteix en posar a treballar els diners que ja tenim perquè generi un rendiment, és a dir, més diners.

Estalviar i invertir suposen ajornar el consum, però difereixen en la intenció. “Amb l’estalvi, esperem disposar del capital guardat en un temps futur, mentre que invertint esperem disposar-ne a banda d’una rendibilitat, un extra. Alguna cosa que no sempre està garantida”, resumeix Diego Morales, del departament financer d’Aspain 11 Assessors Financers EAF, una de les empreses que guien a inversors.

Primer: quin és el teu objectiu?

Paula Satrústegui, sòcia d’assessorament patrimonial de la gestoria Abante, menciona una paraula clau: objectius. És essencial que sàpigues què vols aconseguir. No és el mateix que estiguis estalviant per anar-te’n de viatge l’estiu que ve, que per donar l’entrada d’un pis d’aquí a un parell d’anys, pagar la carrera per al teu fill a mitjà termini o preparar amb temps la teva jubilació. Cada propòsit té unes peculiaritats que condicionen el tipus d’inversió més apropiada. D’igual manera, cada inversió requerirà una quantitat mínima per començar que oscil·larà entre els 500 i els 1000 euros aproximadament.

En aquests objectius hi ha dos factors essencials: la quantitat que vols assolir i el termini de temps que estàs disposat a esperar per aconseguir-la. A aquests se n’hi han d’afegir tres més:

  • La teva tolerància o aversió al risc. Et pots permetre perdre part dels diners en algun moment del procés o prefereixes guanyar menys i reduir les possibilitats de perdre? Descobreix el teu perfil d’inversor aquí.
  • Les necessitats de liquiditat. Creus que necessitaràs treure els diners durant el temps d’inversió?
  • El moment de la teva vida. Quant temps real disposes per a l’estalvi?

La resposta a aquestes preguntes, i la interpretació per part d’un assessor, t’ajudaran a escollir bé el producte més adequat a les teves possibilitats.

És imprescindible invertir per guanyar?

“L’avantatge d’estalviar és que els nostres diners estan segurs i fàcilment disponibles en cas que ens sorgeixi alguna necessitat i, a més, sabem per avançat l’interès que  cobrarem. L’inconvenient és que, actualment, s’obté una rendibilitat molt baixa o gairebé nul·la i normalment menor que la inflació”, lamenta Francisco Palomino, assessor d’inversions de Renda 4 Banco. Per tant, cal invertir per guanyar. Esbrina quin és el cost de tenir els teus estalvis parats amb aquesta calculadora.

Fins fa uns anys les entitats financeres oferien comptes corrents remunerats o dipòsits amb una rendibilitat assegurada una vegada complert un termini fix. Això permetia deixar els diners quiets al banc i aconseguir un rendiment no gaire alt, però acceptable.

Avui, la política de baixos tipus d’interès del Banc Central Europeu ha provocat que aquests productes d’estalvi no donin gairebé rendibilitat, per la qual cosa no són gaire aconsellables. “S’ha de tenir clar que si només estalviem, si posem els diners en una guardiola o en un compte que no ens doni rendibilitat, els diners perdran valor per l’efecte de la inflació a mesura que passi el temps”, recorda l’experta d’Abante.

En què puc invertir?

Junt amb els anomenats comptes remunerats i els dipòsits a termini fix, avui en desús per la seva nul·la rendibilitat, els productes més típics per treure rendiment a l’estalvi són:

Renda fixa

Tot i que cap inversió està exempta de risc, la renda fixa és, en principi, un tipus d’aposta utilitzada sobretot per estalviadors conservadors que es conformen amb guanys limitats, normalment, coneguts per endavant, a canvi de reduir el perill de pèrdua. Parlem de comprar deute públic (en funció dels terminis i els imports poden ser lletres, bons o obligacions  de l’Estat) o privada (és el deute emès per les empreses). La renda fixa no compta amb avantatges fiscals destacables.

Renda variable

Es tracta de comprar i vendre accions al mercat. És per a inversors que estan disposats a arriscar més, tant per aconseguir millors rendiments com, si les coses van malament, perdre més diners. El guany pot venir per dues vies: la pujada del valor i per al cobrament de dividend, és a dir, la part del benefici que distribueixen les empreses que cotitzen en Borsa entre els seus accionistes. De la mateixa manera que la fixa, no ofereix avantatges fiscals.

 

 

movi-image-elpais-ahorrar-invertir-no-es-lo-mismo-2

 


 

Fons d'inversió

Aquest vehicle inverteix en diversos actius alhora. Els fons d’inversió més comuns es centren en renda fixa, renda variable o en una barreja d’ambdues estratègies, però n’hi ha de moltes més classes en funció del risc que es vulgui assumir i el tipus d’actius que composi la cartera. “Diversifiquen la nostra inversió d’una manera senzilla a través d’un únic producte, són líquids (és possible recuperar els diners quan es vulgui), permeten l’accés a una gestió professional i tenen importants avantatges fiscals”, resumeix l’experta d’Abante. Això vol dir que l’inversor pot moure els diners d’un fons a un altre les vegades que desitgi sense tributar. Entre aquests avantatges hi figura que només hi haurà comptes amb Hisenda quan vengui els fons. Aquest és un gran avantatge respecte a, per exemple, la inversió en Borsa, on, cada vegada que vens les teves accions, has de pagar impostos.

Plans de Pensions

La inversió és a llarg termini, ja que estan concebuts per estalviar de cara a complementar la pensió de jubilació. De la mateixa manera que passa amb els fons d’inversió, n’hi ha de renda fixa, variable, monetaris, etc. El gran avantatge és el tractament fiscal, ja que les aportacions realitzades rebaixen la nostra base imposable, el que passa és que la quantitat màxima que s’aporta cada any està limitada i no es poden rescatar quan es vulgui, només passats almenys 10 anys o bé quan es doni algun dels supòsits de liquiditat determinats per llei: jubilació, invalidesa, atur, malaltia greu, entre altres.

Fons cotitzats o ETF (exchange-traded fund en anglès)

Són un producte en el qual es mesclen els fons d’inversió i les accions. Com els primers, compten amb una cartera variada d’actius, que en aquest cas solen ser la còpia dels valors que composen un índex, per exemple l’Ibex 35. I són com accions perquè, com aquestes, cotitzen en Borsa i es poden comprar en qualsevol moment al mercat. N’hi ha de renda variable, fixa o que repliquen índex de matèries: or, petroli, carbó, pal·ladi o liti.

APRÈN A INVERTIR

Francisco Palomino, assessor d’inversions de Renda 4 Banco, ofereix aquests consells per invertir.

  • Amb la vista posada a llarg termini, és a dir, tres, cinc, deu anys o més.
  • Destinar-hi només els diners que en principi no haguem de necessitar a curt termini.
  • Anar poc a poc, creant-nos un hàbit, amb aportacions petites i regulars en el temps, tots els mesos, per exemple.
  • Diversificant entre els diversos vehicles d’inversió que estan a la nostra disposició i entre els quals més ens encaixen en cada moment.
  • Controlant el percentatge del risc de les nostres inversions, perquè, quan vinguin moments complicats, mantinguem la calma i la visió a llarg termini.
  • Deixant-nos acompanyar per assessors financers que mereixin la nostra confiança.
 
Fotografies de Rumman Amin i Stephen Dawson a Unsplash
-Temes relacionats-
up