Identifica i limita amb aquests consells aquestes compres habituals, com un cafè o alguns capricis, que amb prou feines es noten però que foraden la butxaca. | EDE
movi-image-elpais-ahorrar-controlar-gastos-hormiga-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

Identifica i limita amb aquests consells aquestes compres habituals, com un cafè o alguns capricis, que amb prou feines es noten però que foraden la butxaca.

Mon Sep 23 10:11:48 CEST 2019

Identifica i limita amb aquests consells aquestes compres habituals, com un cafè o alguns capricis, que amb prou feines es noten però que foraden la butxaca

“Ves amb compte amb les petites despeses, un petit forat enfonsa el vaixell”. Aquesta frase de Benjamin Franklin és molt aclaridora del que pot arribar a comportar aquest degoteig de diners gairebé invisibles per a un pressupost: un cafè diari, unes compres impulsives al súper, unes llaminadures, fer amb cotxe trajectes que es poden fer a peu o en transport públic… Si sumes aquests consums al final de cada mes, la xifra et sorprendrà. Aquest tipus de despeses prenen el nom del comportament de les formigues, les quals, en silenci i de manera marcial, van omplint el seu formiguer amb aliments en petites quantitats. Tanmateix, aquests aliments recollits íntegrament en són tants que serveixen per proveir tota una colònia de centenars de milers d’exemplars. Les despeses formiga actuen de la mateixa manera: una de sola és innòcua, però la suma d’unes quantes pot fer un important forat al pressupost de qualsevol persona o família.

Com les podem identificar?

Com expliquen des del portal d’ahorradoras.com, són despeses que paguem, normalment, en efectiu, a les quals no donem importància i que acostumen a ser de poc import. Mira aquesta llista i veuràs que moltes d’aquestes despeses estan en el teu dia a dia:

Compres per impuls

Quantes vegades, a la caixa del supermercat abans de pagar, decideixes afegir a la compra general unes galetes, unes piles o uns xiclets? Són productes que estan situats estratègicament mentre fas cua, al costat de les caixes, perquè els adquireixis sense reflexionar. T’has de preguntar si realment necessites aquestes coses, igual que si caus amb regularitat en les ofertes que et llança la caixera mentre t’ajuda a desar els productes. El millor: porta una llista amb el que necessites i cenyeix-te només a aquesta llista.

Contractar massa serveis de pagament

Ja és una cosa habitual la subscripció a plataformes de televisió o música, a jocs en línia… Procura ser prudent a l’hora de triar i fes una selecció. Una altra idea és compartir la despesa amb amics o familiars. D’aquesta manera no caldrà que et privis de cap d’aquests serveis.

Les comissions bancàries

Abans de fer qualsevol transacció, assegura’t que és gratuïta i així evitaràs, per exemple, pagar transferències que de vegades surten molt cares. Consulta el preu del manteniment de les targetes (per exemple, si hi ha alguna possibilitat d’eliminar-les o rebaixar-les) i evita treure diners en caixers que no siguin de la teva entitat, perquè aquestes petites comissions (des de 50 cèntims fins a 2 euros, segons el banc) no es converteixin al final de mes en una quantitat més que respectable.

Pagar el gimnàs… i no anar-hi

És possible que et soni. A vegades, els gimnasos ofereixen tarifes més barates si pagues per endavant un trimestre, un semestre o tot un any. Abans de fer-ho, pensa si realment ho aprofitaràs.

Desplaçaments amb cotxe

Molts trajectes curts sembla que no suposin una despesa de combustible, però sí. Per això intenta fer-los a peu o en transport públic. Si, en canvi, el trajecte és llarg, per què no comparteixes cotxe? Estalviaràs gasolina i, per tant, diners.

Renova les teves tarifes de subministraments

Les companyies fan ofertes amb grans descomptes quan contractes els seus serveis per primera vegada, però amb el pas dels mesos els preus s’incrementen. Si cerques periòdicament noves tarifes, reduiràs la despesa. Prova també amb les noves empreses comercialitzadores d’energia elèctrica com Lucera o Holaluz.

Comprar snacks, cafè, aigua…

Petits capricis que van sumant. Un cafè que costa una mica més d’1 euro i que prens habitualment a la feina o de tant en tant en qualsevol bar pot suposar uns 20 euros al mes i 240 euros a l’any. Una situació que es repeteix amb la resta d’aquests petits capricis (patates fregides, barretes energètiques, cacauets…). I també passa el mateix amb l’aigua embotellada. Si pots, beu-la de l’aixeta; si no, compra-la al súper en comptes de fer-ho en un bar. Surt més econòmica.

Organitza les despeses formiga

Encara que les controlis, aquest tipus de despeses són una realitat en el dia a dia. Per això, intenta posar en pràctica els passos següents:

  1. Elabora un pressupost. Calcula quant necessites per mantenir la casa i mira de respectar-ho.
  2. Assigna una quantitat per a aquestes petites despeses.
  3. Controla la teva forma de pagament. Si vas amb diners en efectiu (més o menys la quantitat que creguis que pots necessitar), serà més fàcil que no gastis de més. Ves amb compte amb les targetes perquè s’usen amb més facilitat. És millor tenir-ne una que unes quantes. Si són de crèdit, assegura’t que amb aquestes targetes pots treure diners a dèbit perquè no et cobrin comissió.
  4. Mantingues un registre del que vas gastant. Pots fer-ho a la manera tradicional, apuntant-ho, o fer servir alguna app que t’ajudi a controlar la despesa i estalviar, com, per exemple, Fintonic. Amb aquesta aplicació pots consultar en què t’estàs gastant els diners i organitzar les despeses per categories. T’avisa, a més, si estàs malgastant els diners, si et sorgeix una despesa inesperada o si tens qualsevol problema amb la targeta.

 

-Temes relacionats-
up