Invertir en empreses liderades per dones, una oportunitat de negoci | EDE
movi-image-eleconomista-invertir-empresas-mujeres-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Invertir en empreses liderades per dones, una oportunitat de negoci

26/02/2020

El mercat laboral a nivell global està molt lluny de ser paritari, malgrat que s’ha publicat una innombrable quantitat d’informes que acrediten que les dones són necessàries en llocs de responsabilitat perquè el sistema econòmic s’optimitzi

Les dones estan infrarepresentades en els llocs d’alta direcció de les empreses i, malgrat que en els últims anys s’ha avançat molt, encara hi ha una bretxa gran que s’ha de tallar. La presència femenina als consells d’administració de l’Ibex 35 es situa al voltant del 26,4%, i al 2019 gairebé va augmentar un 2%, respecte l’exercici anterior. No obstant això, malgrat que les dades no semblen molt encoratjadores, els inversors s’estan adonant de que invertir amb enfocament de gènere és rendible i estan començant a fer-ho.

Pot interessar-te: Per una igualtat de gènere real en la teva empresa

Trobar un motiu que expliqui la polaritat laboral entre homes i dones és complex. Hem de remuntar-nos anys enrere quan les dones no tenien accés al mercat laboral. En l’actualitat existeixen nombrosos estudis que demostren que la presència de dones en els càrrecs directius no només és important, sinó que és necessària i beneficiosa per a les empreses. Segons l’estudi 'La dona directiva a Espanya', realitzat per PwC, els fons d’inversió estan començant a qüestionar els consells d’administració en els que no existeix una representació adequada de dones.

Bretxa de gènere

El número de dones llicenciades a Espanya és superior al d’homes, suposa un 58% davant d’un 42%, no obstant això, la seva representació a les empreses -en tots els estaments- és inferior. Segons la consultora Mckinsey "encara mantenint el ritme de progrés recent, es tardarien 10 o 20 anys en assolir els nivells de representació actuals als països europeus més avançats". De fet, el seu últim informe apunta que si Espanya assolís els nivells d’aquests països obtindria 110 mil milions d’euros addicionals en el PIB de l’any 2025, aproximadament 8 punts percentuals més.

El perjudici cap a la dona és principalment social i no està basat en cap argument científic ni empíric. Si no s’hagués produït la incorporació de les dones al mercat laboral, el PIB espanyol el 2015 hauria estat un 18% inferior al que s’ha aconseguit.

L’estudi 'The Power of Parity', de McKinsey, assegura que tancar la bretxa de gènere i acabar amb els sostres de vidre engrossiria les arques de l’economia global en 28 bilions de dòlars per l’any 2025. Això suposa un ampli ventall d’oportunitats d’inversió en companyies i serveis que aposten per aquestes bones pràctiques. El passat 2018, (últim any en que es coneixen aquests índex), la inversió amb enfocament de gènere va ascendir a 1.800 milions d’euros en l’empresa privada.

Pot interessar-te: La bretxa de gènere en la jubilació

Les empreses liderades per homes reben més inversió de capital risc que les dirigides per dones (9 de cada 10 socis d’aquestes firmes són homes), malgrat això, segons New Peterson Institute, està comprovat que "un augment de dones als llocs de lideratge de les empreses està associat amb un augment del 15% en la rendibilitat", no obstant això, en la pràctica els homes segueixen predominant en aquests llocs.

Fons privats per emprenedores

La Comissió Europea està alertant sobre la necessitat de donar suports a projectes desenvolupats per dones. El mapa de fons d’inversió realitzat per Eurofound, la fundació comunitària que estudia comportaments per millorar les condicions de vida dels ciutadans, assenyala que Espanya és un dels països membres que més inverteixen en fons privats per emprenedores, aplicant la perspectiva de gènere. Junt amb el nostre país, República Txeca, Regne Unit i Polònia, destinen gairebé 100 milions d’euros a companyies liderades per personal femení. No és gaire, però sí un avenç per aconseguir la paritat, tenint en compte que segons l’organisme s’està malbaratant el potencial de les dones.

Espanya no és un dels països on més dones accedeixen a llocs de responsabilitat, però sí és un dels països de la Unió que més iniciatives està aplicant per lluitar contra la discriminació de la dona, a través de polítiques d’igualtat, no obstant això, el Govern és un dels més paritaris del món. Segons 'Dones a la política: 2019', estudi realitzat per ONU Dones, Espanya compta amb la major proporció de dones en càrrecs ministerials. També existeix paritat al Parlament.

Empreses liderades per dones

Malgrat que les estadístiques demostren que menys d’un terç de les grans empreses espanyoles estan dirigides per dones, hi ha dones molt rellevants en càrrecs de responsabilitat a Espanya. Fuencisla Clemares és la directora general de Google Espanya i Portugal, des del 2016; Ángeles Santamaría és la CEO d’Iberdrola, des de 2018, i Sol Daurella és la presidenta de Coca-Cola European Partners .

A nivell global també trobem dones liderant grans companyies, Judith McKenna és presidenta i directora executiva de Walmart International, des de febrer de 2018; Ginni Rometty és l’actual presidenta i CEO d’IBM; i Susan Wojcicki és la directora executiva de YouTube, la xarxa social amb més seguidors del planeta.

Dones que donen suport a dones

Cada vegada hi ha més dones que alcen la veu demanant igualtat d’oportunitats entre els dos sexes. Un dels casos més sonats és el de la tenista Serena Williams, que a més de dedicar-se a l’alta competició és feminista i activista. Williams ha creat un fons d’inversió, Serena Venture, a través del qual inverteix en empreses fundades per dones emprenedores. Des de 2014 ha donat suport, en etapes primerenques, al voltant de 30 companyies del sector de l’alimentació, salut i benestar, comerç electrònic i moda. Entre elles figuren Little Spoon, una societat d’alimentació per a nadons; MasterClass, un proveïdor de cursos online; o la companyia de fitness Tonal.

Invertir en empreses liderades per a dones és rendible i no fer-ho pot suposar un perjudici econòmic de grans dimensions per Estats i companyies, al llarg dels anys. No obstant això, l’equiparació social encara queda lluny, segons el 'II Informe Fintech Women Network', el 71% de les dones enquestades afirma haver hagut d’esforçar-se més per aconseguir els seus objectius laborals, només pel fet de ser dones. Hi ha molts estudis que acrediten el potencial de les dones en les empreses, no només com a impuls social sinó també com a impuls econòmic. El següent pas és dur-ho a la pràctica per poder demostrar-ho.

 

Fotografia de Lucija Ros a Unsplash
-Temes relacionats-
up