Què hi guanyen els nens quan estalvien | EDE
movi-image-ganan-ninos-ahorrar-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

Què hi guanyen els nens quan estalvien

Fri Oct 04 12:11:38 CEST 2019

L’estalvi és una pràctica positiva en les edats més primerenques, no només pel seu mer valor acumulatiu, sinó també per la quantitat de valors personals que ensenya als més petits des de bon principi, que han d’aprendre a administrar els seus recursos d’una manera eficient, però també a permetre’s llicències per als seus capricis.

Les ocasions en què un nen pot rebre diners dels adults són nombroses: per Nadal, els aniversaris, la paga setmanal, i fins i tot una petita quantitat per vacances. És fonamental acompanyar i guiar els infants per aprofitar aquest moment financer i inculcar-los valors com la responsabilitat, la sostenibilitat, l’eficiència, el sacrifici i la generositat, entre d’altres.

Encara que potser pensem que tots els nens són iguals i tenen comportaments similars, un estudi de la Universitat Autònoma de Madrid constata les diferències en l’estalvi entre els nens segons el poder adquisitiu de les seves famílies. Així, mentre que els nens que creixen en un nivell socioeconòmic alt tenen més tendència a estalviar de manera regular i sistemàtica, els infants que se situen en un entorn socioeconòmic més baix mostren una menor tendència a l’estalvi. Una manera de reduir les diferències socials és equilibrar aquests valors ja des de la infància.

Autocontrol en la despesa

Segons afirma Ismael Quintanilla en el llibre Psicologia i economia, els nens descobreixen als sis anys que estalviar és bo, i entre els primers valors que aprenen dels seus pares en aquest sentit hi ha l’autocontrol i l’ús acurat de les coses, així com la prudència, en una actitud orientada a estalviar recursos i minimitzar la despesa.

Així mateix, l’estalvi reforçarà el càlcul matemàtic en la ment nen, que veurà en la vida real la utilitat del que estudia a escola. El valor de l’educació es veurà reforçat, com també altres valors com el realisme, la racionalitat i la paciència. Per exemple, als nens participants en un programa d’estalvi se’ls va plantejar si preferien tenir dos euros al cap de tres setmanes o un euro avui, i el 62% es van decantar per la primera opció, cosa que incideix en el desenvolupament de la consciència del llarg termini.

Uns altres dels grans valors que comporta l’estalvi són l’autonomia, la seguretat personal i l’autoconfiança a través de l’esforç. L’administració dels seus estalvis els fa sentir més apoderats, amb major autoestima sobre les seves possibilitats i una major confiança en la realització dels seus projectes personals. Quan estalvien, aprenen que les coses tenen un valor i que s’aconsegueixen amb esforç, segons constata l’agència de comunicació infantil Modern Kids.

Poden plantejar-se ser solidaris

El fet que els nens administrin diners, encara que ho facin en proporcions petites, modularà la seva honestedat i també pot despertar el seu altruisme, solidaritat i generositat. Quan no es té res, és difícil compartir, però davant de situacions de desigualtat, com peticions d’almoina o donatius, el nen pot començar a raonar si s’ha de ser generós amb els altres, fet que desperta el seu sentit de la justícia.

Encara que sembli impossible, l’estalvi també potenciarà la seva creativitat com a estratègia de major aprofitament de recursos, ja que estalviar obliga els més menuts a imaginar com treure un major partit a la mateixa quantitat de diners. Per exemple, informant-se sobre el preu del mateix objecte en diversos establiments.

L’estalvi constitueix una potent font d’educació en valors, sempre que estigui supervisat pels pares i se centri en buscar l’equilibri i no caigui en l’avarícia. Aprenentatge i creixement personal són fonamentals en aquesta etapa formativa crucial

Fotografia de Crissy Jarvis a Unsplash
-Temes relacionats-
up