Vols tornar a estudiar? Coneix l’oferta de cursos per a més grans de 50 anys | EDE
movi-image-elpais-volver-estudiar-1
Envia'ns suggerències
Jubilació
4 min del teu temps

Vols tornar a estudiar? Coneix l’oferta de cursos per a més grans de 50 anys

Wed Nov 20 14:23:15 CET 2019

Descobreix què, on i quan pots estudiar si tens més de 50 anys

Un estudi de l’Observatori de Pensions Caser recorda que viure 100 anys serà cada vegada més habitual i que els futurs jubilats no renunciaran a l’estil de vida actual, sinó que esperen millorar-lo. D’aquesta manera, preveuen practicar més sovint activitats d’oci com ara llegir, viatjar, menjar fora, assistir a concerts i anar al teatre o al cinema.

Aquesta intenció de tenir una jubilació activa es reflecteix perfectament en el nombre de dones i homes que decideixen estudiar passats els 50 anys. “Al principi, la majoria dels alumnes eren prejubilats i, en general, hi havia molts més homes que dones”, explica Antonio Rodríguez, president de l’Asociación Estatal de Programas Universitarios para Mayores (AEPUM). “Però ara hi ha estudiants més grans, amb millor formació, i també s’incorporen cada vegada més dones”.

Segons les estadístiques d’aquesta associació, que no inclou tots els centres que imparteixen aquests estudis però sí la majoria, el curs 2018-2019 més de 63.000 persones es van matricular en titulacions per a gent gran, el doble que fa una dècada.

Els experts coincideixen que estudiar durant la jubilació aporta múltiples beneficis. L’exercici intel·lectual manté la ment activa, ofereix noves oportunitats de socialització i afavoreix l’autonomia. En el cas dels estudis universitaris, els alumnes comparteixen espais amb estudiants més joves, cosa que incentiva un intercanvi d’experiències.

Centres especialitzats en sèniors

Les primeres universitats a organitzar conferències o tallers per a gent gran van ser les catalanes, durant la dècada dels anys vuitanta. Avui ja podem parlar de títols adreçats especialment a aquest tipus d’estudiants que ofereixen universitats públiques i privades d’arreu del país, que tenen com a objectiu oferir formació general en grans àrees, com ara humanitats o ciències, i programes d’estudis amb assignatures especialitzades i diversos graus de dificultat.

Moltes universitats, públiques i privades, tenen organismes que gestionen aquests estudis específics per a més grans de 50 anys, que consten, com qualsevol grau universitari, de matèries obligatòries i optatives perquè l’alumne configuri el seu itinerari.

Universitats espanyoles amb més alumnes sènior  
Universitat Nacional a Distància

5.789

Universitat Autònoma de Barcelona 5.005
Universitat de Lleida 3.450
Universitat d'Extremadura 2.812
Universitat de Valladolid 2.581

Parlem de títols propis de cada universitat, diferents dels graus als quals pot accedir, independentment de l’edat, qualsevol persona que tingui la selectivitat, hagi superat les proves d’accés per a més grans de 25 anys o ja sigui llicenciada. El percentatge de jubilats que opten per aquesta opció és molt menys significatiu que el percentatge d’aquelles persones que trien estudiar titulacions específiques per a homes i dones de més de 50 anys.

Cada centre elabora el seu programa. Alguns el dediquen cultura general o ciències; d’altres, a qüestions d’actualitat, però tots coincideixen en el fet que el professorat és el mateix que imparteix classes a la resta d’estudiants universitaris.

Les universitats catalanes són les més actives a l’hora d’oferir títols per a aquest col·lectiu. Congreguen gairebé 12.000 alumnes de més de 50 anys. Les segueixen les andaluses, amb gairebé 11.000, i les valencianes, amb una mica menys de 7.500 estudiants. Tots els grans centres tenen estudis específics. Aquí pots consultar els estudis que ofereixen les principals universitats, les tarifes i altra informació útil per fer el pas.

Què puc estudiar en jubilar-me?

La majoria dels centres ofereixen dins de les seves titulacions pròpies matèries tradicionals, amb molt èxit entre el col·lectiu, com ara Història, Història de l’Art, Literatura, Matemàtiques i Geografia. Però hi ha la possibilitat de cursar altres ensenyaments més específics, com, per exemple, Alimentació i Gastronomia o Astronomia i Meteorologia ofertes per la Universitat de l’Experiència, l’àrea de la Universitat de Barcelona que agrupa els cursos per a més grans de 50 anys.

En el cas de la Universitat de Sevilla, és l’Aula de l’Experiència on s’agrupen els estudis per als alumnes que superen els 50 anys i que ofereix matèries tan diferents com ara Filosofia i Poesia i Comptabilitat i Finances per a la Gestió Sostenible.

La Universitat Politècnica de València, dins del que anomenen la diplomatura sènior, proposa els cursos d’Iniciació a la Jardineria, Coneixement de la Flora Ornamental i El Cinema Documental: Narrativa, Estètica i Perspectives.

Així mateix, és habitual trobar formació en matèries locals, per exemple Historia da Cultura de Galicia, al diploma sènior de la Universitat de Santiago, o Coneix la teva Comunitat: Geografia, Història i Art de Madrid, al pla d’estudis de la Universidad para los Mayores, de l’Autònoma de Madrid.

Aquests són només alguns exemples de l’àmplia varietat de matèries que els estudiants més grans poden triar a les desenes d’universitats que compten amb programes per a la gent gran.

Sense estudis previs

Tots aquests programes universitaris per a gent gran, independentment de les matèries que s’hi imparteixin, són accessibles a tothom, tingui o no estudis previs. “Aquests títols estan oberts tant per a alumnes amb formació prèvia com per a aquells que no han anat mai a l’escola”, com apunta Antonio Rodríguez. “L’única cosa que se sobreentén és que se sap llegir i escriure”.

De fet, tal és l’èxit d’aquests programes que en algunes universitats hi ha places limitades i es dona prioritat a les persones sense estudis. “Gràcies a això hi poden accedir homes o dones que de joves no van tenir la possibilitat d’estudiar”, afegeix.

Amb quina edat hi puc accedir?

Depèn del centre i del curs. En alguns no hi ha edat mínima, i en d’altres es demana tenir més de 50 o 55 anys. Els cursos solen constar d’entre 60 i 90 crèdits, que es compleixen en tres o quatre anys, a un ritme d’unes cinc hores lectives a la setmana.

Cada alumne, no obstant, pot marcar el seu propi ritme, com qualsevol altre estudiant. És decisió de cada universitat que hi hagi o no exàmens. En algunes és obligatori, a més, presentar un treball final per rebre el títol. Respecte al cost, varia segons el centre o el nombre de crèdits, però sol costar entre una mica més de 100 euros i 350 euros a l’any.

Més creativitat

Però no totes les persones grans amb ganes de continuar aprenent opten per estudis reglats. Molts jubilats aprofiten per aprendre o perfeccionar idiomes o per tocar un instrument, o s’animen a agafar el cavallet i els pinzells. Són activitats que estimulen l’aprenentatge i la creativitat.

Les acadèmies de música amb programes específics per a sèniors, com Taller de Músics, a Barcelona, o Sonata, a Madrid, que ofereixen cursos per als qui sempre han volgut aprendre a tocar un instrument, a més d’impartir classes teòriques sobre llenguatge musical, en són un exemple. Tocar un instrument fomenta el desenvolupament psicomotriu, influeix en la conducta i entrena la memòria i el llenguatge, segons els experts.

Una altra opció és apuntar-se a un cor. N’hi ha per a gent gran —la Universitat Politècnica de València organitza anualment un Certamen Coral Sènior—, però res no impedeix fer-ho en una coral de barri, per aprendre al costat de companys de totes les edats. El millor és preguntar a les associacions culturals del teu barri.

És possible que també facin tallers de pintura, una altra activitat amb la qual es desenvolupen múltiples i variades capacitats, com la paciència i la concentració, la perseverança i l’expressió i, per descomptat, la diversió. Tot això és beneficiós per a l’activitat cerebral, la salut mental, l’autoestima i la motricitat.

-Temes relacionats-
up