Com pots fer que casa teva sigui més sostenible | EDE
movi-image-lavanguardia-hace-hogar-sostenible-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Com pots fer que casa teva sigui més sostenible

Thu Mar 12 10:14:53 CET 2020

No tan sols afavorim el medi ambient, sinó que també estalviem reduint el consum energètic

Zero emissions de CO2 el 2050 per revertir la crisi mediambiental. Aquest és l’objectiu urgent que va recalcar l’ONU a finals de l’any passat, a la Cimera de Madrid sobre l’Acció Climàtica. Aquest mes de gener, el Govern va declarar l’estat d’emergència climàtica i va fixar un termini de 100 dies per portar el seu pla d’acció al Congrés. Les restriccions en el trànsit o la renovació de les actuals fonts d’energia són les claus per al canvi, però no són les úniques.

Fins a un 40 % de les emissions a les grans ciutats provenen dels edificis ‘depredadors d’energia’, per la seva longevitat. A Espanya, els habitatges de venda tenen 45 anys de mitjana, i els de lloguer, 44, segons Idealista. “Tan important és posar la lupa sobre els vehicles com rehabilitar energèticament els edificis antics”, explica Sebastián Molinero, secretari general d’Andimac. A més, vivint en una llar sostenible, per exemple de 90 m2, reduiríem el consum energètic entre un 40 i un 80 %.

Et pot interessar: Guia de l’estalvi energètic

“Fins a un 40 % de les emissions a les grans ciutats provenen dels edificis ‘depredadors d’energia’ per la seva longevitat”

Fer algunes reformes a casa seria suficient per arribar a estalviar fins a uns 750 euros anuals en la nostra factura elèctrica. Si es reformés energèticament tot el parc immobiliari, els espanyols podríem estalviar fins a 12.000 milions d’euros anuals i, a més de contribuir a la sostenibilitat mediambiental, també contribuiríem a la balança comercial, perquè molta de l’energia que consumim prové de fonts i combustibles fòssils importats, segons indiquen des de l’Asociación Nacional de Distribuidores de Cerámica y Materiales de Construcción (Andimac).

Tot i que hi ha gent que encara ho veu com una cosa llunyana, el 57 % dels préstecs ecològics, aquells dedicats a finançar projectes sostenibles, es destinen a millorar l’eficiència energètica de la llar. Ho afirma en un estudi Agustina Battioli di Menza, experta en finançament de Helpmycash.com. Altres finalitats d’aquests préstecs són finançar cotxes híbrids o elèctrics (85,71 %) o comprar electrodomèstics de categoria A o superior (28,57 %). El total no suma 100, perquè molts d’aquests préstecs admeten diverses finalitats. La quantitat mitjana que es finança és de 72.500 euros.

Et pot interessar: Quant costa carregar un cotxe elèctric a casa?

“Vivint en una llar sostenible, per exemple de 90 m2, reduiríem el consum energètic entre un 40 i un 80 %”

Com hauria de ser la rehabilitació energètica d’un edifici?

  • Tenint en compte que un 99 % dels habitatges pateixen pèrdues o guanys de calor excessius, el primer pas seria posar un aïllament tèrmic eficient per aconseguir una “caixa hermètica”. Només amb una rehabilitació que impliqui cobertes i façanes d’un bloc de cases sense aïllar ja se’n podria reduir el consum energètic en més del 60 %.
    També caldria col·locar finestres de doble i triple vidre per aïllar l’edifici acústicament i tèrmicament. El preu pot rondar els 10-15 euros el metre quadrat.
    Si, a més a més, aïllem tota la façana amb sistemes d’aïllament tèrmic per a l’exterior (SATE), una mena d’abric per a les façanes de l’edifici que garanteix un aïllament integral, també en cobertes, terres i fins i tot estructures soterrades, estalviaríem un 75 %, segons Danosa, companyia que es dedica a la impermeabilització d’edificis. Aquests són els tipus de rehabilitació més sol·licitats al nostre país. El cost d’un aïllament depèn dels materials i els metres quadrats, però estaria entre els 9 i els 120 euros per metre quadrat.
    Les cobertes enjardinades són una bona opció contra la contaminació, perquè capten els gasos nocius, estabilitzen la temperatura de l’edifici i a l’estiu proporcionen frescor i ombra i regulen el drenatge de les aigües pluvials. El seu preu oscil·la entre els 60 i els 100 euros el metre quadrat.
    Les làmines impermeabilitzables amb tecnologia fotocatalítica absorbeixen les emissions de NOx —procedents dels motors dièsel— amb l’ajuda del sol i després les descomponen i les eliminen amb l’aigua de pluja. El preu varia entre els 15 i els 40 euros el metre quadrat.
    Les plaques solars ens permeten aprofitar la calor del sol per tenir aigua calenta i calefacció. El preu depèn de molts factors, com ara el consum, la rutina i l’espai, i està entre els 2.000 i els 10.000 euros.
    Les piscines sostenibles no utilitzen química en el manteniment, sinó plantes aquàtiques per purificar l’aigua, que no cal renovar, gràcies a una bomba hidràulica sempre en moviment. D’aquesta manera, cada any s’estalvien milers de litres d’aigua. La construcció d’aquestes piscines és més cara que la de les piscines tradicionals, però l’avantatge principal és que gairebé no hi ha despeses de manteniment.
    Cal triar sempre materials d’alta qualitat, naturals i reciclables tant per a les reformes com per a la construcció.
     

Altres detalls per fer la teva llar sostenible sense reformes

  • Les estufes de pèl·lets (serradures comprimides), els cronotermòstats i les bombes de calor disminueixen el consum energètic.
    Els airejadors són uns petits tubs que s’insereixen a les aixetes i injecten aire i que permeten gastar menys aigua.
    La tecnologia LED ens farà estalviar fins a un 90 % respecte a les antigues bombetes halògenes.
    Els electrodomèstics amb qualificació A+ o superior són de baix consum.
    Els eliminadors stand by per aturar el consum fantasma dels electrodomèstics ens poden fer estalviar fins a l’11 % del consum elèctric.

Et pot interessar: Consells per aconseguir una llar més sostenible

 

 

 
-Temes relacionats-
up