Consells per llogar un habitatge turístic | EDE
movi-image-consejos-alquilar-vivienda-turistica-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Consells per llogar un habitatge turístic

Tue Oct 22 10:01:05 CEST 2019

L’allotjament que tries condiciona en gran mesura l’èxit de les teves vacances. Per això és tan important que coneguis totes les claus per fer la reserva amb totes les garanties.

Són molts els qui es decideixen pel lloguer vacacional. Segons el V Baròmetre sobre lloguer vacacional a Espanya, realitzat per la plataforma HomeAway, junt amb la Universitat de Salamanca i Sondea (l’Institut d’Investigació de Mercats a través d’Internet), un 31,7% dels espanyols va decidir allotjar-se el 2018 en un habitatge turístic, un percentatge que puja al 43,5% en les preferències dels turistes estrangers. Davant de l’hostalatge en altres allotjaments turístics tradicionals (hotel, casa rural, etc.), el lloguer vacacional en habitatge presenta molts avantatges, però perquè puguis gaudir de les teves esperades vacances amb total seguretat et detallem aquests consells.

Assegura’t de llogar-lo a través de plataformes fiables

La oferta és molt amplia i de fet existeixen moltes plataformes especialitzades en aquest tipus d’allotjaments, per la qual cosa abans de decidir-te pel primer que vegis, realitza primer una comparativa de preus i condicions. Algunes de les més conegudes i fiables són Booking, Rentalia, Homeaway o Airbnb. En general, has de saber que un lloguer vacacional a un preu baix sol ser menys flexible en les condicions, com per exemple davant d’una possible anul·lació del contracte de lloguer.

La imatge ho sol ser (gairebé) tot

La segona cosa en què t’hauries de fixar és en les fotografies que mostren de l’allotjament. Les aparences poden enganyar ja que les imatges poden no fer justícia a les bondats de l’hostalatge o, pel contrari, poden estar excessivament retocades, sobretot, en qüestió d’il·luminació. Per determinar si la imatge s’assembla o no a la realitat, fixa’t que estiguin realitzades amb llum natural i acaba d’assegurar-te’n llegint els comentaris d’altres usuaris que l’hagin llogat anteriorment. En qualsevol cas, desconfia d’aquells hostalatges que no comptin amb cap tipus de suport gràfic.

Detectar un anunci fals

Encara que en termes generals els espanyols es solen mostrar satisfets amb els lloguers vacacionals (més d’un 80%), també es produeixen fraus per anuncis falsos. Per evitar qualsevol sobresalt i que aquest no t’amargui les vacances, presta atenció a les recomanacions que fa l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) i fixa’t abans de firmar el contracte de lloguer amb les dades de l’anunciant, el mètode de pagament o l’entrega de claus, entre altres. Has d’assegurar-te que estàs utilitzant l’SSL (“https:” a la URL) i verificar el nom de domini del lloc per saber si el lloc és legítim. En cas de detectar un anunci fals, és recomanable denunciar-lo a comissaria per evitar que altres usuaris siguin enganyats. Per agilitzar aquesta gestió, al web del Grup de Delictes Telemàtics de la Guàrdia Civil tenen un formulari per omplir la denúncia.

Llegeix detingudament les condicions de lloguer de l’habitatge i negocia

El més recomanable és que a més de sol·licitar el preu detallat (tarifa de l’estada, possibles despeses de comissió, despeses extres com serveis de neteja, dipòsit de garantia i/o penalització per danys), també prestis atenció a la ubicació (si és cèntric o no, si es troba en una zona sorollosa o tranquil·la), si l’allotjament accepta mascotes i/o nens, les condicions d’entrega de claus o l’horari d’entrada i sortida. En general aquesta informació sol aparèixer desglossada, però no està de més que abans de decidir-te en parlis amb el propietari o intermediari (una agència, una empresa o immobiliària) i puguis negociar alguna de les condicions, inclòs el preu.

Firma del contracte de lloguer vacacional

Una vegada que t’has decidit per un allotjament, presta atenció a si estàs firmant un contracte amb un particular o amb un intermediari. En aquest últim cas, la legislació de consum et protegeix com a inquilí, mentre que si firmes amb un particular el contracte estarà subscrit a la normativa civil de lloguer i, depenent de la comunitat autònoma, es pot aplicar la normativa turística autonòmica corresponent.

Assumpció de danys a l’habitatge

És probable que el propietari o intermediari t’exigeixi una fiança davant dels possibles perjudicis que es puguin causar a l’habitatge. En aquest cas, i abans de la firma, sol·licita les condicions detallades d’aquest concepte, l‘aplicació i/o devolució de la fiança, així com un inventari de l’estat dels efectes i mobiliari que hi ha a l’allotjament.

 

movi-image-consejos-alquilar-vivienda-turistica-2

 

Copia de la reserva del pagament o senyal, entrega de claus i persona de contacte

Per últim, assegura’t que en el contracte que firmes hi aparegui ben exposat: un mètode de pagament segur, això és mitjançant targeta bancària, Paypal o transferència que en deixi constància, on hi figuri a més que el propietari és el titular del compte. Generalment, només hauràs d’abonar una senyal del total del preu de l’habitatge i pagar la resta a l’arribada, tot i que també poden exigir la totalitat del preu. En aquest últim supòsit demana garanties; Igualment, és important saber qui serà la persona de contacte una vegada que arribis a la destinació. Aquesta pot ser o no la mateixa que faci l’entrega física de les claus, però, de qualsevol manera, hauràs de disposar del telèfon d’algú per poder-li notificar qualsevol problema amb l’habitatge.

Seguint aquests consells, ja només falta decidir la propera destinació de les teves vacances i començar a buscar l’allotjament perfecte per omplir-lo de moments inoblidables.

Fotografia de Deborah Diem a Unsplash
-Temes relacionats-
up