movi-image-20minutos-comprar-plaza-parking-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Què s’ha de tenir en compte en comprar una plaça de 'pàrquing'?

Abans de comprar una plaça, convé comprovar al Registre de la Propietat la situació real de l’immoble

Fins a un 30% del temps total que es dedica a circular per la ciutat s’inverteix en buscar aparcament, una àrdua i desesperant tasca en la qual no sempre s’obté un bon resultat i obliga a recórrer a pàrquings privats o a zones de estacionament en les quals s’ha d’estar pendent de cada minut del rellotge per no trobar-se amb una multa després.

Per aquells que utilitzen el cotxe amb assiduïtat, les places de garatge es converteixen en la solució perfecta, ja sigui prop del lloc de feina o de l’habitatge habitual. El lloguer és una opció viable en la majoria de casos, tot i que comprar una plaça pot resultar, a mitjà-llarg termini, molt més positiu en termes econòmics, ja que s’amortitza abans i sempre es pot llogar a tercers.

El preu mitjà d’un garatge a Espanya es situa en els 13.626 euros, amb un descens interanual del 6,3%, segons dades de Fotocasa, San Sebastià (27.696 €), Barcelona (19.181 €), Sevilla (18.428 €), Madrid (18.236 €) i València (17.683 €), són les ciutats amb els preus més alts.

A l’hora de fer la compra, és cert que les agències immobiliàries cobren una comissió, però faciliten els tràmits i pot resultar més còmode a l’hora de trobar la ubicació. Si es compra a un particular, per evitar enganys, convé comprovar al Registre de la Propietat la situació real de la plaça i si està lliure de càrregues i pagaments. Amb tot en regla, serà un notari qui formalitzi el contracte de compravenda estàndard en el qual es formalitzin tots els punts acordats per ambdues parts.

I si la vull llogar?

Si bé les noves formes de mobilitat, les normatives de circulació pel centre de moltes ciutats i les restriccions d’aparcament en pro dels vehicles elèctrics han modificat el mode de transport de molts usuaris, l’ús del cotxe a Espanya segueix sent molt habitual tant per motius laborals com d’oci, per la qual cosa invertir en places de garatge i posar-les en lloguer segueix sent rendible.

 

movi-image-20minutos-comprar-plaza-parking-2

Les dades de Fotocasa així ho confirmen: a Madrid, una plaça d’uns 17.500 € dona una rendibilitat del 5,8%, mentre que, a Barcelona, amb un desemborsament de 18.700 € per plaça, es pot obtenir fins a un 6,7%. Més en concret, el districte més rendible de Barcelona per comprar una plaça de garatge és Les Corts, amb un preu mitjà de venda de 18.453 € i un lloguer de 123 € al mes. El segueix per rendibilitat Sants-Montjuïc (6,9%) i Sarrià-Sant Gervasi (6,5%). A Madrid, el districte més rendible és Moncloa, on els garatges rendeixen un 7,2% (amb un lloguer mitjà de 102 € mensuals), seguit de Puente de Vallecas (5,9%) i Latina (5,8%).

Aquest mateix estudi apunta que les capitals més rendibles per llogar garatges, tenint en compte el preu mitjà de venda i el mensual de lloguer, són Burgos (8%), Sevilla (7,7%), Múrcia (7,5%) i Ciudad Real (7,5%) i Toledo (6,5%). Les zones predilectes per comprar una plaça i obtenir rendiment econòmic són sempre al centre i casc històric de les ciutats, doncs és allà on més problema hi ha per trobar aparcament. Tot i que tenen un cost més alt, l’escassa gestió i manteniment que necessiten aquests immobles, la baixa despesa de comunitat que suposa i el mínim risc financer d’aquestes propietats la converteixen en una opció més que interessant per als petits inversors.

-Temes relacionats-
up