Sis claus per estalviar en l’economia familiar | EDE
movi-image-claves-economia-familiar-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

Sis claus per estalviar en l’economia familiar

Fri Oct 18 12:40:44 CEST 2019

Des de petits ens ensenyen la importància d’estalviar, per si ens sorgeixen imprevistos, ens volem comprar una casa o simplement per portar una vida més còmoda i despreocupada. A vegades, estalviar sembla complicat, per la despesa del dia a dia, pels salaris o per les factures, però si aconseguim organitzar-nos podrem estalviar i acomodar la nostra economia domèstica. Aquests són alguns consells per estalviar en l’economia familiar:

1. Revisar les factures

A vegades per comoditat, o perquè fa molts anys que tenim els mateixos contractes, no revisem les factures de les companyies que tenim contractades i que ens proporcionen els subministraments bàsics. Avui dia hi ha una gran quantitat de companyies que adapten les tarifes a les necessitats de cada llar. Si, per exemple, estem tot el dia fora de casa podem contractar una tarifa de llum que sigui més barata a la nit, quan aprofitem per posar la rentadora o cuinar. Amb les companyies telefòniques passa el mateix. Tenim contractada la tarifa que ens convé més? Ajustar el tipus de contracte a les necessitats reals ens pot fer estalviar molts diners. Podem acudir a comparadors de preus, dissenyar una taula amb l’oferta disponible i comparar-la amb allò que tenim contractat, per obtenir, d’aquesta manera, una estimació del que més ens convé contractar per a cada subministrament.

2. Compra setmanal

Com menys vegades anem a comprar més estalviarem. Està comprovat que cada vegada que entrem al supermercat comprem més coses de les que necessitem. Podem fer una planificació setmanal amb els dinars i els sopars que farem i comprar en conseqüència. Menjar plats casolans, ja sigui a casa o a la feina, és sempre més saludable i, sobretot, més barat. Si ens organitzem bé, podem fer una compra setmanal i evitar menjar o sopar fora, tret que sigui un acte social. Els bons hàbits quant a l’alimentació, a més de ser saludables, ens poden fer estalviar molts diners. Menjar de manera saludable és més barat que no pensem i ens donarà més bons números a final de mes.

3. Plan d'estalvi

Hem de fer-nos unes preguntes: tinc un pla d’estalvi? Realment sé en què m’estic gastant els diners? Hi ha moltes persones que tenen problemes per estalviar i que no saben en què es gasten els diners. Per evitar-ho, podem fer un pla d’estalvi que passi per quantificar les nostres despeses fixes: hipoteca, lloguer, despeses de llum, aigua, telèfon, cotxe, etc., i els nostres ingressos. Una vegada tinguem fet aquest càlcul sabrem de quants diners disposem i quant podem estalviar. Els temps han canviat i també ho han fet els hàbits; per això és important fixar-nos un objectiu i tenir un motiu per no gastar-nos els diners, ja que en els temps que corren estalviar és complicat.

4. Buscar xecs descompte

Moltes vegades comprem per impuls. Ens agrada una cosa, creiem que la necessitem i la comprem sense gairebé comparar preus o buscar descomptes. Avui dia hi ha moltes maneres d’estalviar. Des que el 2012 els períodes de rebaixes es van liberalitzar totalment, els comerços llancen descomptes cada dos o tres mesos, per promocionar alguns dels seus productes o simplement per activar les vendes. Podem buscar aquests descomptes a l’hora de comprar, i ens estalviarem un percentatge del preu final dels articles. També podem buscar bons de descompte per a restaurants, viatges o fins i tot per fer la compra setmanal. La majoria dels comerços s’acullen al seu dret de promocionar els seus productes per atreure el públic. Aprofitem aquesta circumstància i busquem el millor preu: ens podem arribar a estalviar fins a un 30 % del preu habitual.

5. Invertir

Si ens costa estalviar, perquè sempre trobem maneres de gastar, podem invertir. Per fer-ho, hem d’estar ben assessorats i saber el que estem fent. Podem consultar el nostre banc i comparar les diferents possibilitats que hi ha. Una bona inversió pot multiplicar els nostres estalvis. Això sí, cal fer-ho amb seny.

6. Evitar despeses supèrflues i innecessàries

No es tracta de viure en l’austeritat més absoluta, ni d’analitzar cèntim a cèntim les nostres despeses, però sí que podem controlar el que gastem, i encara més quan són despeses innecessàries. Per exemple: si ens agrada el cinema i les sèries, podem contractar els serveis d’una plataforma de streaming, però no fa falta contractar totes les plataformes, no tenim temps real per abastar tots els continguts que ens ofereixen i ens estalviarem uns diners fixos al mes. Aquesta fórmula la podem aplicar a la resta de les nostres despeses i evitar les que són suprimibles.

 

movi-image-claves-economia-familiar-2


 

Estalviar és complicat quan no tenim un hàbit establert i quan el nostre dia a dia està ple d’estímuls per consumir i perquè ens gastem els diners. Per això, els bons hàbits de costums i alimentaris, el control dels comptes i la comparativa de preus són algunes de les claus per sanejar la nostra economia familiar i aconseguir estalviar d’una vegada per totes.

 

Fotografia de Charles PH a Unsplash
-Temes relacionats-
up