5 passos per crear un web per al teu negoci | EDE
movi-image-crear-web-negocio-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
3 min del teu temps

5 passos per crear un web per al teu negoci

Thu Oct 17 09:47:19 CEST 2019

El 83,2% de les pimes ja disposen de pàgina web, però només 3 de cada 10 negocis amb menys de deu treballadors té presència a Internet. I tu, t’animes a fer el salt a la digitalizació?

Una floristeria, una ferreteria, un local de productes bio, una papereria o el bar de tota la vida… Existeixen petits negocis amb identitat pròpia que deuen la seva permanència a la seva qualitat professional i especialment al tracte humà que ofereixen a una clientela fidel. Però… per què quedar-se amb el boca-orella analògic?

Segons l’últim informe Societat Digital a Espanya 2018 de la Fundación Telefónica, les petites i mitjanes empreses representen el 66% de la feina del nostre país, però només un 30% de les que tenen menys de deu treballadors disposen de pàgina web. Per la seva banda, segons l’últim informe d’Anàlisi estratègic per al Desenvolupament de la PIME a Espanya, CEPYME, un 83,2% de les petites i mitjanes empreses sí que compten amb pàgina web. I encara que la majoria són conscients de la importància de tenir presència a Internet, encara en queden algunes que no s’atreveixen a fer el salt a la digitalizació. Això passa, normalment, perquè gairebé no tenen coneixements sobre el tema o perquè consideren que hauran de fer una gran inversió o que la presència digital a través de les xarxes socials és suficient.

No obstant així, en l’era digital resulta imprescindible ser a la Xarxa, en primer lloc, com a carta de presentació de qualsevol negoci, en segon lloc, com a manera d’estar accessible, no només als clients captius sinó també als potencials, els quals són cada vegada més digitals i busquen l’adquisició de bens i serveis d’una manera àgil i còmoda. És més, si les pimes aprofitessin al màxim les oportunitats que ofereix l’economia digital, això implicaria per Espanya un creixement addicional d’entre l’1,3% i un 1,8% del PIB fins a l’any 2025, assegura també l’informe de la Fundación Telefónica.

Com obrir una pàgina web per al meu negoci?

Així doncs, lluny de la creença que cal tenir amplis coneixements per muntar el web d’un negoci, hi ha bones notícies! Traslladar una activitat empresarial a Internet no és tan difícil com sembla i aporta molts més beneficis que els costos de no fer-ho.

1. Necessitaré l’ajuda d’un expert o ho puc fer jo mateix?

En principi dependrà del grau de coneixement i necessitats digitals que tinguis, però avui en dia ni tan sols això suposa un handicap. En primer lloc, existeix una àmplia cartera de professionals freelance o agències especialitzades en digitalització i màrqueting online que poden assessorar-te sobre el desenvolupament d’una botiga online i el manteniment tècnic. En segon lloc, avui en dia hi ha nombroses plataformes, (WIX, Weebly, 1&1, Jimdo, etc.) on és possible dissenyar de manera intuïtiva un lloc web atractiu i fàcil de navegar. Totes elles ofereixen una opció bàsica, completament gratuïta, i una altra versió Prèmium, amb gran quantitat de plantilles i característiques per fer del teu lloc web un lloc interactiu i còmode.

2. Nom i imatge de marca: Buscar un domini i comprar-lo

Atès que allò que busques és traslladar el teu negoci real a l’àmbit digital, necessitaràs mantenir el nom pel qual ja et coneixen els teus clients i amb el qual arribaràs als potencials. Pots assegurar-te que està disponible a través de les plataformes anomenades anteriorment. Si no ho està, aquestes et suggeriran altres opcions per donar un nom al teu domini, el qual convé comprar perquè ningú més el pugui utilitzar. Així, converteixes el teu negoci en una cosa reconeixedora i global. De fet, des de només 5 € al mes pots tenir una pàgina web d’allò més completa.

3. Contingut: Traslladar la filosofia del teu negoci real a Internet

Partint del producte o servei que ofereixis així hauràs de pensar com traslladar-lo a Internet. Per exemple, si posseeixes un negoci d’hostaleria, hi hauràs d’incloure informació sobre qui ets o quin és el concepte de gastronomia que ofereixes (menjars casolans, menjar fusió, etc.), incloure-hi la carta, un formulari de reserves, l’adreça, indicar com arribar al teu negoci físic, i un formulari de contacte. De fet, encara que consideris que els teus clients ja saben on trobar-te, - al menys en el local, oficina o domicili físic -, la majoria de clients potencials busquen dades de contacte a través d’Internet, d’aquí que sigui un apartat imprescindible. I si et preguntes quant temps has de dedicar a actualitzar la informació del teu lloc web, tot just tardaràs 15 minuts al dia.

4. En quines xarxes socials he d’estar present

Per últim, el lloc web del teu negoci haurà d’incloure les icones de les xarxes socials en les quals vols estar present, atenent als productes o serveis que ofereixis. És a dir, que no cal tornar-se boig i donar-se d’alta a Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Pinterest. En alguns casos n’hi haurà prou amb una, amb dues i en altres seran tres… En qualsevol cas, has d’estudiar on són els teus clients reals, on en podries trobar més en el món online, i, a més, adequar el missatge i el contingut llançat per a cadascun dels canals. Per exemple, en el sector de l’hostaleria el més habitual és que al menys estiguis present a Instagram i Facebook, mentre que per una agència de viatges hi podries afegir Youtube i Twitter. Tingues en compte que els teus seguidors no són clients reals i hauràs de treballar bé el contingut, enllaçant-ho al teu web per convertir aquest trànsit en oportunitats reals de venda.

movi-image-crear-web-negocio-2

 

5. I després què?

Seria interessant que anessis més enllà d’aquest aparador a Internet i exploressis les possibilitats que et donaran aquests nous canals de comunicació (lloc web i xarxes socials) pel que fa a retorn. Per això és necessari que tinguis nocions, o en el seu defecte, contractis els serveis d’algun professional que et doni suport en màrqueting online (SEO i SEM) per optimitzar el posicionament del teu lloc web, desenvolupar una estratègia de Social Media i avaluar el retorn d’aquesta inversió gràcies a l’analítica web (número de visites, compres, flux de trànsit). Si disposes de botiga online, convé que contractis o et formis en ERP (Sistemes de planificació de xarxes empresarials) per poder gestionar les comandes, la facturació, la comptabilitat i la logística de transport i entrega. I en últim lloc, saber fer anar alguna plataforma de CRM amb la finalitat de poder mantenir informats els teus clients a través de newsletter (novetats del teu negoci), amb codis descompte o promocions.

I és que, encara que imposi fer el salt cap a la digitalizació, amb una mica d’informació, treballant de manera ordenada i consultant tot allò necessari als experts, qualsevol empresa, per petita que sigui, pot generar molts beneficis.

Fotografies d'Eleven X i Ben Kolde a Unsplash
-Temes relacionats-
up