Claus per comunicar de manera eficaç en el teu negoci | EDE
movi-image-claves-comunicacion-eficaz-empresas-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Claus per comunicar de manera eficaç en el teu negoci

Wed Oct 09 13:06:19 CEST 2019

Les noves tecnologies han transformat la forma com ens comuniquem en el dia a dia i també la manera com ho fan les empreses. Les trucades i converses cara a cara continuen sent la via principal per transmetre missatges, juntament amb el correu electrònic, però des de fa anys conviuen amb altres maneres de comunicar-se internament i amb els clients.

El millor exemple és WhatsApp. Per als equips de vendes s’ha convertit en una eina imprescindible. Moltes grans empreses han abraçat l’app de missatgeria com un element més de màrqueting i atenció al client. La cosa canvia quan es tracta de comunicació interna. Aquí és on la utilitat de l’aplicació és més limitada i es pot optar per alternatives de missatgeria d’equip específiques.

Aplicacions com Slack, Yammer o Bitrix 24 guanyen terreny com a productes especialitzats per gestionar el treball en equip i la comunicació entre grups i departaments. Segons les dades de Ring Central, l’ús dels missatges d’equip va créixer un 115% el 2017 i ja és la segona forma de comunicació empresarial més utilitzada, només per darrere dels missatges de veu i les trucades. De fet, aglutina el 32% de les comunicacions, pel 44% de la veu i el 29% del text, principalment via correu electrònic.

Omnipresència de dispositius mòbils

Part de la culpa la tenen els dispositius mòbils. A Espanya hi ha més mòbils actius que persones, segons l’informe ‘Digital 2019‘, i per a bona part dels treballadors són una eina laboral més. A això s’hi suma la proliferació de tauletes i portàtils davant dels antics ordinadors de sobretaula com a principal eina de comunicació.

Poder accedir a la xarxa corporativa i a les eines de l’empresa en qualsevol moment i en qualsevol lloc és imprescindible per a moltes companyies. Aquesta necessitat s’ha traduït en un augment de l’ús d’aplicacions basades en el núvol per gestionar les comunicacions internes. I dins d’aquesta tendència, un sector en creixement a les grans empreses és el de les comunicacions unificades com a serveis (unified communications as a service o UCaaS, en l’acrònim en anglès), que reuneixen diverses solucions dins d’un mateix paraigua.

La videoconferència també substitueix les reunions presencials de l’empresa. És la quarta forma de comunicació més rellevant i un 11% la utilitzen de forma habitual. Des d’aplicacions gratuïtes com Skype o Hangouts de Google, passant per altres de pagament com WebEx o GoToMeeting, totes permeten estalviar temps i diners. A més, s’han convertit en una manera més de tractar amb els clients.

 

 

movi-image-claves-comunicacion-eficaz-empresas-2

 

 

I la comunicació externa?

L’estrella en comunicació amb els clients continuen sent els call centers tradicionals i les xarxes socials. És l’única àrea en què les empreses mantindran el seu pressupost, segons la consultora Gartner. Per a moltes companyies, les xarxes socials són un canal d’atenció al client, encara que integrades plenament amb el màrqueting.

Dins d’aquesta àrea, les últimes tendències apunten cap a la comunicació en vídeo i el desenvolupament de bots de conversa com a fórmula de comunicació automàtica. Al final, es tracta d’oferir a l’usuari el major ventall possible de canals per interactuar amb l’empresa. Això sí, per a comunicacions corporatives, els mitjans tradicionals continuen sent els preferits.

Fotografia de Tirza van Dijk a Unsplash
-Temes relacionats-
up