Com és el community manager ideal per al meu negoci? | EDE
movi-image-20minutos-community-manager-ideal-negocio-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Com és el community manager ideal per al meu negoci?

Fri Oct 18 09:43:37 CEST 2019

Tenir una bona presència a les xarxes socials pot ser la clau per impulsar el teu negoci, però què necessites saber abans de contractar un responsable?

Instagram, Twitter, Facebook o LinkedIn són algunes xarxes socials molt útils a l’hora de fer que un negoci augmenti la seva popularitat. Per això, moltes empreses es plantegen una pregunta clara: necessito un community manager que les gestioni i faci créixer la meva presència digital? I si és així, com ha de ser aquest responsable? Aquestes són algunes coses que has de tenir en compte. 

Tenir clara la funció que fa

La IEB Business School defineix la feina del community manager com la d’un professional “responsable de construir, gestionar i administrar la comunitat digital al voltant d’una marca a Internet”. Dit d’una altra manera, és qui crearà els perfils a les xarxes socials de la nostra empresa, qui s’encarregarà de gestionar-los, publicar-hi coses i fer-los créixer perquè la notorietat del negoci augmenti.

És molt important tenir en compte això perquè no hi hagi dubtes: un community manager, en general, no s’encarrega de gestionar les pàgines web de les empreses; si en el teu cas vols una persona que també assumeixi aquesta tasca, hauràs de negociar-ho des del principi.

Estudiar els clients

Encara que sembli imprescindible tenir presència a les xarxes socials, sempre és necessari preguntar-se si el nostre públic objectiu és usuari actiu de xarxes. Segons l’últim estudi anual de xarxes socials d’IAB Spain, els menors de 45 anys senten més confiança per les marques que tenen un perfil d’Instagram, mentre que per a les persones de més anys, majoritàriament, és irrellevant.

Triar la presència en una xarxa o una altra 

Tot i que ens enfoquem a un públic usuari de xarxes socials, també cal tenir en compte que, segons factors com ara l’edat, dominarà una xarxa o una altra. Normalment, el treball de xarxes socials a l’hora de parlar d’empreses oscil·la entre dues fonts: Facebook i Instagram.

La primera serà més efectiva per a un públic de més de 23 anys; fins als 38 anys, el percentatge d’ús d’aquesta xarxa és del 89 %, segons dades d’IAB Spain. També domina aquesta xarxa fins als 65 anys; de fet, el 99 % dels usuaris saben reconèixer la xarxa de la F blava.

La cosa canvia quan ens adrecem a un públic més jove, a l’anomenada generació Z; en aquest cas, l’ús d’Instagram arriba al 72 %, mentre que el de Facebook disminueix fins a un 60 %, segons xifres de la mateixa font, per la qual cosa serà la xarxa més visual la més efectiva a l’hora de fidelitzar i captar nous clients. També estan en el joc xarxes com ara TikTok, molt popular entre els més joves, i LinkedIn, imbatible en el terreny professional i els entorns B2B (business to business).

Contractar un freelance o comptar-hi

Un community manager en plantilla acostuma a tenir un sou de com a mínim 18.000 euros anuals, per la qual cosa comptar-ne amb un al nostre equip ha de ser una decisió que cal estudiar per endavant.

Si no es pot assumir una despesa així (en aquest enllaç ho pots calcular), sempre es pot optar per un treballador freelance al qual es pagui una quantitat estipulada al mes. Encara que aquest treballador tindrà altres comptes, si la nostra empresa no necessita una persona amb dedicació plena a les nostres xarxes, aquesta serà una opció d’allò més encertada.

Fer apunts i compartir contingut, crear stories i, sobretot, respondre de manera ràpida i eficient al client ens farà guanyar molt de camí, especialment si mai abans no s’han treballat les xarxes. Es tracta, al capdavall, de situar-se en el mapa de la manera més adequada, és a dir, disposant d’un professional que gestioni la nostra presència digital i que interactuï òptimament amb la nostra comunitat virtual.

-Temes relacionats-
up