El meu negoci en línia necessita una botiga física? | EDE
movi-image-negocio-tienda-online-fisica-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

El meu negoci en línia necessita una botiga física?

Mon Oct 21 09:57:00 CEST 2019

Moltes empreses virtuals obren un local amb l’objectiu de continuar creixent.

Els consumidors utilitzen el telèfon mòbil per fer les seves compres en el món real.

Amb la consolidació d’Internet ha aparegut un mercat virtual on és possible obrir un e-commerce sense haver de disposar d’un espai físic. Pot semblar que això és l’avantsala de la fi del comerç tradicional; tanmateix, és una forma d’augmentar les possibilitats i les opcions dels consumidors. Cal destacar que moltes de les botigues virtuals, una vegada han aconseguit l’èxit, han decidit tenir un espai físic, amb la qual cosa revaloren el paper que una botiga pot tenir per posicionar un negoci.

Tipologies de botiga física

Les empreses que han aconseguit triomfar en la seva estratègia en línia tenen diferents opcions per començar a pensar a tenir presència física. Aquests en són alguns exemples:

Mercats i mercats ambulants: les grans ciutats celebren tota mena de mercats els caps de setmana. Es tracta d’un lloc on es poden trobar possibles clients, per la qual cosa posar una parada és una opció perquè la gent conegui un negoci en línia d’una manera més relaxada i profunda. Per exemple, el popular Palo Alto Market de Barcelona és un lloc de gran atractiu per als e-commerce. És el cas de Driftwood, una botiga en línia que ha venut, en diferents edicions del mercat ambulant, els seus productes de decoració de fusta esculpits per l’aigua, el vent i el sol.

Botigues pop-up: són espais temporals on posicionar-se durant un temps determinat, una forma de tenir presència en un lloc estratègic i atreure els clients al teu comerç en línia. Coincidint amb l’estrena de la segona temporada de Stranger Things el gener de 2018, Netflix va obrir, durant un cap de setmana, una botiga pop-up al barri del Born de Barcelona, amb l’objectiu d’atreure els fans a un espai decorat amb l’univers de la sèrie.

Corner: es tracta de disposar d’un espai en una botiga ja establerta. És una forma de publicitat, però també de trobar sinergies amb altres empreses.

Vitrines en negocis tancats: aquesta és una forma de connectar el món en línia amb el món físic.

Tanmateix, l’objectiu final és el d’obrir una botiga pròpia. Per què?

Avantatges d’obrir una botiga física

Les dades parlen per si soles: gairebé dues terceres parts dels consumidors nord-americans prefereixen comprar a la botiga que fer-ho en línia davant d’un producte en les mateixes condicions. Les persones, en molts productes, prefereixen veure, tocar, agafar i fins i tot provar allò que compraran, cosa que en una botiga en línia és impossible.

La botiga física no tan sols ven, sinó que també es converteix en un anunci publicitari de la marca i li aporta visibilitat. Molts clients compren segons el prestigi de la marca i la botiga física ajuda que la marca sigui visible i coneguda.

Si tens un negoci virtual, coneixeràs l’experiència de compra dels teus clients, per la qual cosa, a l’hora d’obrir una botiga física coneixeràs què és el que volen. Una garantia que evita errors amb l’estoc.

Encara que l’e-commerce està millorant en el tracte humà, mai no serà el mateix que comprar en una botiga física. Sobretot, tenint en compte que, quan el client té una experiència de compra positiva, comprarà més. És més fàcil deixar-se seduir per una persona i fomentar la fidelitat del client.

Una botiga física estalvia despeses d’enviament i temps d’espera. A més, sempre serà més senzill per al client, si vol un producte immediatament, anar a buscar-lo on sap que el trobarà.

Les grans empreses demostren que els interessen les botigues físiques. Per això, és important veure com Mediamarkt o Kiabi han obert establiments al centre de Barcelona.

El món digital ha generat una gran competència entre negocis en línia. Una competència que en el món no digital sempre serà menor.

Inconvenients

Segons diuen les dades, una botiga física necessita 3,5 empleats per aconseguir un milió d’euros en vendes; per la seva banda, una botiga en línia només necessita 0,9 empleats per obtenir la mateixa facturació.

Un negoci físic arriba a multiplicar per 10 les despeses. A més, necessita una inversió inicial més elevada que una botiga d’Internet.

Encara que una botiga en línia requereix una disponibilitat plena (365 dies, 24 hores), també permet més llibertat i flexibilitat per organitzar horaris. Una botiga al carrer necessita una presència constant i a l’època de Nadal requereix una dedicació completa, fins i tot en festius.

El preu del producte a la botiga física sol ser més alt, ja que l’establiment físic genera més despeses que la botiga en línia.

Objectiu final

El 64,8 % dels usuaris digitals naveguen per Internet per cercar informació sobre productes que després aconsegueixen en botigues físiques. Per això, unir botiga en línia i botiga física sembla un encert. En aquest sentit, l’objectiu de les empreses ha de ser que tots dos canals, en línia i físic, siguin complementaris dins d’una estratègia 360° centrada en el client. S’han de donar totes les facilitats al consumidor perquè pugui trobar el que vol, com i on sigui. Això es demostra també en el fet que els consumidors, quan estan dins la botiga, solen consultar el mòbil per comprar.

Casos d’èxit

Amazon: el gegant del comerç per Internet també ha tingut diverses experiències en el món físic. L’any 2015 va obrir una llibreria a Seattle, on aprofita les dades que té en línia dels seus clients per oferir el que el consumidor busca. A Espanya, per exemple, l’any passat també va provar amb una botiga pop-up al carrer Princesa de Madrid, on va obrir durant menys d’una setmana, amb motiu del Black Friday.

Brava Fabrics: la marca de roba barcelonina va començar el 2015 a distribuir en línia les seves creacions, que destacaven per la qualitat del teixit, els estampats atrevits i la sostenibilitat. Després de quatre anys són un referent de l’e-commerce i tenen tres botigues pròpies de roba, dues a Barcelona i l’última a Madrid.

Kave Home: també en el sector del retail en línia de mobles les empreses acaben obrint una botiga física per mostrar-se al món. És el cas d’aquesta companyia que, després de cinc anys, s’ha convertit en un referent en línia, amb un ampli catàleg i uns terminis de lliurament molt ajustats. Un èxit que els ha permès tenir una botiga física a l’avinguda Diagonal de Barcelona.

Huawei: moltes companyies de mòbil asiàtiques, entre les quals hi ha Huawei, es vanagloriaven del seu èxit en l’e-commerce. Una primera vanitat que amb el temps va evolucionar fins a veure els beneficis que tenen les botigues físiques. A Espanya ja n’ha obert a Madrid, Màlaga i Barcelona.

-Temes relacionats-
up