Hotels sostenibles, una aposta d’èxit | EDE
movi-image-hoteles-sostenibles-exito-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Hotels sostenibles, una aposta d’èxit

Fri Oct 04 12:11:54 CEST 2019

El món camina cap a la sostenibilitat, gairebé sense vacil·lacions, en tots i cadascun dels vessants que impliquen l’acció de l’ésser humà. La sostenibilitat és l’objectiu d’àmbits tan diversos com l’alimentació, la moda, la construcció, l’habitatge i el transport urbà, i també del turisme en les seves diferents facetes. El desig social d’una major sostenibilitat i consciència mediambiental té efectes directes en la demanda turística, una demanda cada vegada més conscient de la necessitat que els viatges siguin respectuosos amb el medi ambient.

El turisme mundial va créixer un 6% el 2018, sumant més de 1.300 milions de viatgers, segons el baròmetre anual de l’Organització Mundial del Turisme (OMT). Es tracta d’una quantitat gens menyspreable de persones que busquen allotjament i que faran incrementar el volum de població d’illes paradisíaques, paratges naturals i petits pobles rurals.

A Espanya, les xifres també són alcistes, amb un rècord de 82,6 milions de turistes internacionals el 2018, gairebé un 1% més que el 2017 i un 43,7% més que el 2012, un creixement exponencial que necessita actituds i infraestructures respectuoses amb l’entorn. 

Els clients, conscienciats

Segons l’estudi Implications for Tourism del Cambridge Institute for Sustainability Leadership, el turisme contribueix aproximadament al 5% de les emissions de gas amb efecte d’hivernacle a tot el món, una xifra que s’estima que creixi un 130% fins al 2035. Davant d’aquesta tendència, hi ha un estat d’opinió cada vegada més favorable a les opcions sostenibles, i ja són molts els clients que demanden una hostaleria que camini en aquest sentit. De fet, el 90% dels viatgers triarien un hotel sostenible i el 34% estarien disposats a pagar més per allotjar-s’hi. A més, el 30% dels viatgers de negocis ja busquen hotels responsables, segons l’Institut de Turisme Responsable (ITR) i el Global Sustainable Tourism Council.

Així, a part d’un trajecte que redueixi les emissions de CO2 i minimitzi al màxim la generació de residus, també és important respectar in situ l’hàbitat que es visita, i fer-ho reduint al màxim el consum d’energia i aigua en allotjaments sostenibles.

Però què és un hotel sostenible?

Segons l’Institut de la Sostenibilitat Turística (ISTur), els hotels sostenibles són allotjaments que tenen “com a base del seu disseny i gestió els principis economicoestratègics, mediambientals, socials i culturals”, a banda de la seva classificació, categoria i ubicació. És a dir, a part de l’explotació turística en si mateixa, aquests establiments orienten tot el seu model de negoci a la sostenibilitat i el respecte amb l’entorn on són, prenent a consciència decisions, per exemple, sobre l’ús de l’aigua, l’energia i el desaprofitament alimentari a les seves instal·lacions.

En aquests hotels es busca una “ètica permanent” i un desenvolupament humà equilibrat amb el mitjà. Malgrat això, l’Institut de Sostenibilitat Turística també inclou com a hotels sostenibles aquells que, sense haver nascut cridats a tenir aquesta consciència, “van prenent mesures adequades per complir els requisits de sostenibilitat”.

Amb l’aspiració de reconèixer els millors, el concurs Re Think Hotel ha arribat a la cinquena edició premiant els establiments més sostenibles d’Espanya el 2018. El concurs aspira, segons el lema, a ‘Convertir mil milions de turistes en mil milions d’oportunitats’, i defensa que l’aplicació de criteris de sostenibilitat suposa una reducció de la despesa energètica important, “per la qual cosa l’amortització està assegurada”.

Considera que la renovació sostenible de les infraestructures aporta valor afegit al client i es converteix en una eina estratègica de promoció del negoci. En el terreny de la concreció, assenyala que si el sector turístic espanyol aposta per la implantació de plans d’eficiència energètica es podria estalviar 210 milions d’euros a l’any i s’evitaria l’emissió de 835.000 tones de CO2 a l’atmosfera, segons dades de l’informe ‘Cómo impulsar la eficiencia energética en el sector hotelero español’ de PwC i la Plataforma Tecnológica Española de Eficiencia Energética. A més, d’acord amb un estudi de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE), la inversió necessària per aconseguir l’eficiència energètica de tot el sector ascendiria a 860 milions d’euros destinats a producció, cosa que generaria 370 milions de valor afegit brut i crearia 4.920 llocs de treball directes i indirectes.

 

movi-image-hoteles-sostenibles-exito-2

 

Quins són els hotels més sostenibles d’Espanya?

Segons els premis de Re Think Hotel, sense ser sostenibles al 100% però havent avançat d’una forma notable cap a la sostenibilitat, entre els hotels més sostenibles d’Espanya el 2018 hi ha en primer lloc el Hard Rock Hotel Tenerife, a Santa Cruz de Tenerife. Renovat el 2016, fa servir llum solar, aïllament tèrmic i una coberta enjardinada a gran part de la zona exterior.

En segon lloc, trobem l’Iberostar Santa Eulalia, a Palma (Mallorca), per haver aconseguit reduir el consum de gas i aigua un 2%, el d’electricitat un 5% i el de paper un 15% després de ser reformat el 2015, a més d’haver eliminat un 100% l’ús del plàstic a les habitacions. També a Palma, el Calvià Beach The Plaza Momentum aposta per la rehabilitació social i comercial i aconsegueix un hotel sostenible amb avantatges econòmics i ecològics.

Aquest concurs, promogut per diversos organismes estatals, també ha premiat a Santa Cruz de Tenerife l’hotel Sandos Sant Blas Nature Resort & Golf, i en cinquè lloc l’Hotel Rupit de Palma (Mallorca).

La sostenibilitat ja no és una opció sinó una necessitat, tant en termes mediambientals com de model de negoci: ni el planeta permetrà als homes altres vies que no siguin la sostenibilitat, ni els clients demandaran un altre tipus de negoci en el futur. 

Fotografies de Warren Haas i Fikri Rasyid a Unsplash
-Temes relacionats-
up