L’impacte del canvi climàtic a l’empresa: finances sostenibles | EDE
movi-image-eleconomista-cambio-climatico-empresa-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

L’impacte del canvi climàtic a l’empresa: finances sostenibles

Wed Mar 04 08:52:36 CET 2020

El canvi climàtic és un fenomen que no té volta enrere, les noves generacions estan abanderant la causa que va cap a un futur més verd i cada vegada són més les empreses que prenen consciència i s’hi sumen

El canvi climàtic és una realitat que afecta a tots els nivells. Ja no és només una qüestió social, sinó que ha traspassat la barrera d’allò econòmic. El risc que comporten les emissions que causen els gasos d’efecte hivernacle s’ha convertit en una qüestió financera estratègica. No només ens afecta com a essers humans sinó també com a consumidors.

Pot interessar-te: L’economia circular, enemiga de la sostenibilitat?


Què són les finances sostenibles?

Les finances sostenibles són totes aquelles que tenen en compte de manera rellevant les qüestions mediambientals i socials a l’hora de realitzar inversions. Suposen un canvi profund en el paradigma econòmic i aporten rendibilitats estables als inversors, però des del punt de vista financer falta molta inversió perquè es mouen en un camí que està començant a explotar. Segons la plataforma d’inversió sostenible Spainsif, el 2018 (últim any del que es coneixen aquestes dades), els actius sostenibles van assolir els 185.000 milions d’euros a Espanya, és a dir el 45% de la quota de mercat.

En aquest context socioeconòmic la Unió Europea està sent la impulsora d’una sèrie de mesures i recomanacions per a la reducció de les emissions d’efecte hivernacle i vol marcar el ritme de les finances sostenibles. A més, s’ha compromès a tenir una economia lliure de carboni el 2050. Europa insta els Estats a complir amb polítiques de baixes emissions. De fet, l’acord de París, ratificat per prop de 200 països es va firmar per reforçar la resposta global davant de l’avançament del canvi climàtic i va comprometre els firmants a contribuir a crear un futur net i resistent al clima. Tots els estaments estan virant cap a polítiques verdes, fins i tot alguns Bancs Centrals, que tenen una iniciativa per accedir a un sistema financer més verd i fins i tot estudien la manera d’incloure aspectes mediambientals en els tests d’estrès.

Més impuls del sector privat

Però amb les iniciatives governamentals i amb el sector públic no és suficient per impulsar aquesta transformació cap a una economia verda, sinó que és necessari que el sector financer i que els inversores s’hi impliquin. Les empreses són conscients que el model està canviant, segons Eva Hernández Castells, experta en Finances Sostenibles, les empreses estan començant a notar la pressió de l’opinió pública, "de sobte una cosa que era minoritària ara és mainstream, està en boca de tots, per la qual cosa per a qualsevol empresa aquests factors són cada vegada més importants".

La demanda per part dels inversors és cada vegada més alta i ve dels proveïdors dels serveis financers. Les grans corporacions estan adoptant aquestes mesures per acostar-se als inversores i per oferir productes financers que siguin atractius, "s’està treballant en la taxonomia de saber quines inversions són verdes i quines no, a més, hi haurà una sèrie de reglaments que influirà en l’assessorament financer amb l’objectiu de destinar més fons a aquestes activitats d’adaptació al canvi climàtic". Els sectors s’hauran d’adaptar a aquests canvis perquè si no es quedaran enrere.

La nova demanda porta la creació de nous productes impulsats, en part, pels mateixos clients, "fa pocs anys era una cosa minoritària, ara hi ha moltes possibilitats d’invertir en productes financers sostenibles i cada vegada existeix més informació". S’estan unint moltes tendències: regulació, iniciatives, conscienciació, etc. Segons l’experta, "a Espanya els minoristes encara no estan gaire conscienciats, però la regulació ve d’Europa i s’hauran d’anar adaptant", per la qual cosa aquest nou sistema ens afectarà en una o altra mesura a tots com a empresaris, inversors i consumidors.

Els inversors donen l’esquena a les companyies contaminants

Les empreses estan notant la pressió social i estan adoptant aquestes mesures per ser més atractives per als seus clients. Ja no només hi juga un paper important la motivació ètica sinó també l’econòmica. "Les empreses de tots els sectors necessiten capital i inversors que compren el seu deute, no és qüestió d’ètica és també una qüestió de riscos". El 2015 l’automobilística Volkswagen va haver de fer front a l’escàndol que va explotar després que es va conèixer que havia trucat el software de diversos models de cotxes per alterar els resultats dels controls tècnics que mesuraven el nivell de contaminació de cada vehicle. La reputació de la companyia va caure en picat i això va repercutir en el preu de les accions, "en el cas de Volkswagen els inversors li van donar l’esquena perquè no volien ser tenidors d’accions d’una empresa que no fos bona amb el medi ambient".

No és l’únic cas, el passat mes de gener Pacific Gas&Electric, el proveïdor més gran d’electricitat dels EUA es va declarar en fallida a causa de les demandes dels consumidors davant la possibilitat de ser els causants dels incendis dels dos últims anys a Califòrnia. La mala gestió del desastre i els rumors que la infraestructura estava obsoleta van ser factors determinants perquè les inversions es retiressin. El fiasco a nivell reputacional és ja irreparable i a això cal sumar-hi les pèrdues econòmiques i les possibles indemnitzacions a les quals hauran de fer front.

Les finances verdes en el sector bancari

El sector bancari juga un paper molt important en les finances sostenibles. En el context de canvi i adequació, igual que les entitats s’estan transformant cap a la digitalització i les noves tecnologies de la informació, també estan evolucionant i prenen consciència en matèria de sostenibilitat. Albert Carné, Director de Sostenibilitat de Banc Sabadell, assenyala que, en aquest sentit, "les finances sostenibles són les que integren aquesta nova visió i els criteris ESG (sigles en anglès d’ambientals, socials i de governança) en l’estratègia del negoci".

 

 

 

 

movi-image-eleconomista-cambio-climatico-empresa-2

Aquest tipus de finances està marcant les agendes de molts fòrums internacionals. De fet, recorda Carné, en l’edició del Fòrum de Davos d’aquest any, els riscos associats al clima s’han situat com la primera preocupació del món empresarial i econòmic. "Això comporta la necessitat d’analitzar i de fer les coses d’una manera diferent. La Unió Europea ha calculat en 180 milers de milions anuals la necessitat d’inversió del sector empresarial i industrial fins al 2030 per dur a terme la transició energètica. Calcular l’empremta de carboni de les activitats i planificar una descarbonització dels balanços forma part dels objectius que s’han de considerar per iniciar la necessària transició cap a una economia sostenible".

El sector bancari s’està prenent seriosament el repte de la sostenibilitat i advoca per unes finances que contribueixin a la preservació del nostre ecosistema. Carné apunta que Banc Sabadell ja hi està treballant, "durant el 2019, hem posat les bases d’aquesta estratègia incorporant els Objectius de Desenvolupament Sostenible a l’organització i el negoci, amb l’adhesió als Principis de Banca Responsable de Nacions Unides, i a través de l’elaboració d’un Pla de Finances Sostenibles. Es tracta d’un projecte transversal que ha implicat a vint direccions del Banc amb l’objectiu d’incorporar la sostenibilitat i els riscos derivats del canvi climàtic en l’estratègia del negoci, l’anàlisi, la gestió i el control del risc, i situant el debat i la presa de decisions al màxim nivell, això és el Consell d’Administració. Tenim el propòsit, hem adaptat l’organització i les eines, i també hem pres la ferma decisió d’acompanyar els nostres clients en el camí que porta a aquesta economia sostenible".

En definitiva, les finances verdes han vingut per quedar-se. Cada vegada són més accessibles i estan sent més demanades. Hi ha moltes maneres de formar part d’aquesta nova corrent a través de la Inversió Socialment Responsable, Bons Verds, Capital Risc Social o microcrèdits per emprenedors. La societat està prenent decisions i es mou en aquest camí i a ella s’hi estan sumant les empreses.

Fotografia d'Austin Distel a Unsplash
-Temes relacionats-
up